akta urodzin z lat 30-tych 20. wieku?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
akta urodzin z lat 30-tych 20. wieku?
Czy w AP Radom znajde tez akta urodzin rodzicow z lat 1931 i 1939, czy tez - jesli zalezy mi na ich kopii - jedyna szansa jest zwrocenie sie do parafii?
Bo rozumiem, ze slub z 1957 to juz tylko w parafii? (nie chodzi o wyciagi z USC a o kopie aktow z ksiag parafialnych)
Dziekuje i pozdrawiam! Mariusz
Bo rozumiem, ze slub z 1957 to juz tylko w parafii? (nie chodzi o wyciagi z USC a o kopie aktow z ksiag parafialnych)
Dziekuje i pozdrawiam! Mariusz
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Polecam przejrzenie forum w poszukiwanoiu podstawowych informacji o typach dokumentów, miejscach ich przechowywania, zasadach udostępniania
W większości - nadal aktualne.
W nieodległej przyszłości trzeba liczyć się ze zmianami w zakresie ASC wytworzonych w okresie (obecny rok - 100, obecny rok - 80) - Małzeństwa z aneksami i Zgony.
pozostałe zmiany w watkach dot. dostępu i możliwości wykonania kopii w USC
Oczywiście, jeśli znajdzie się ktoś kto napisze setny raz to co jest dostępne przez forumowe narzędzie "szukaj" badź przeglądanie wątków lub wyszukiwarki i na strnie APu (pytasz o Radom) - dostaniesz odpowiedź bardziej zadowalającą.
Jeśli nie - zrozum bark zainteresowania potarzaniem wiadomości.
Ogólniejsza uwaga: genealogia to głównie poszukiwania wśród dostępnych źródeł: dotyczy tak samo dokumentów jak i informacji w szerszym znaczeniu - stąd poszukaj sobie, bo ręczę że znajdzies odpowiedź:)
Może nawet bardziej zalecane niż na innych forach sprawdzenie czy informacja, której szukasz nie jest już dostępna (a to zasada prawie kazdego forum - sprawdź zanim założysz wątek). Dlaczego może bardziej niż na innych? Bo ponoć tu przychodzą uzytkownicy, którzy lubią genealogię, czyli poszukiwania i stąd "bardziej wskazane" niż na forum dot. zywienia, gdzie wiecej osób pewnielubi gotowac niż szukac informacji:)
pozdrawiam
W większości - nadal aktualne.
W nieodległej przyszłości trzeba liczyć się ze zmianami w zakresie ASC wytworzonych w okresie (obecny rok - 100, obecny rok - 80) - Małzeństwa z aneksami i Zgony.
pozostałe zmiany w watkach dot. dostępu i możliwości wykonania kopii w USC
Oczywiście, jeśli znajdzie się ktoś kto napisze setny raz to co jest dostępne przez forumowe narzędzie "szukaj" badź przeglądanie wątków lub wyszukiwarki i na strnie APu (pytasz o Radom) - dostaniesz odpowiedź bardziej zadowalającą.
Jeśli nie - zrozum bark zainteresowania potarzaniem wiadomości.
Ogólniejsza uwaga: genealogia to głównie poszukiwania wśród dostępnych źródeł: dotyczy tak samo dokumentów jak i informacji w szerszym znaczeniu - stąd poszukaj sobie, bo ręczę że znajdzies odpowiedź:)
Może nawet bardziej zalecane niż na innych forach sprawdzenie czy informacja, której szukasz nie jest już dostępna (a to zasada prawie kazdego forum - sprawdź zanim założysz wątek). Dlaczego może bardziej niż na innych? Bo ponoć tu przychodzą uzytkownicy, którzy lubią genealogię, czyli poszukiwania i stąd "bardziej wskazane" niż na forum dot. zywienia, gdzie wiecej osób pewnielubi gotowac niż szukac informacji:)
pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Szanowny Panie,
Nie kazdy ma tak ulozone zycie, by 24h na dobe zajmowac sie genealogia.
Ja zajmuje sie w zyciu bardzo wieloma sprawami i zapewniam ze bardzo powaznymi. Drzewo genealogiczne tez mam akurat w miare uporzadkowane.
Zapytalem o lata 30-te, bo to mimo wszystko "nowsze czasy" i do tej pory nie mialem najmniejszej potrzeby niczego w tym okresie szukac.
Zbliza sie jednak 58. rocznica slubu moich rodzicow, i pomyslalem, ze oprocz jakiegos porzadnego wydruku drzewa genealogicznego wreczylbym im chetnie z tej okazji takze kopie ich aktow urodzenia oraz slubu.
Na normalne zadane pytanie otrzymalem jednak to, co otrzymalem...
M
Ja zajmuje sie w zyciu bardzo wieloma sprawami i zapewniam ze bardzo powaznymi. Drzewo genealogiczne tez mam akurat w miare uporzadkowane.
Zapytalem o lata 30-te, bo to mimo wszystko "nowsze czasy" i do tej pory nie mialem najmniejszej potrzeby niczego w tym okresie szukac.
Zbliza sie jednak 58. rocznica slubu moich rodzicow, i pomyslalem, ze oprocz jakiegos porzadnego wydruku drzewa genealogicznego wreczylbym im chetnie z tej okazji takze kopie ich aktow urodzenia oraz slubu.
M
-
Jakub_Rokita

- Kontakt:
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
MAroiuszu (pozostanę przy formie obowiązującej na forum)
polecam więc regulamin forum skoro już twardymi argumentami się posługujemy
nie masz czasu na poszukiwania/nie bawi Cię?
zleć, zapłać
ale nie! Ty "wymagasz" odpowiedzi..bo Ty czasu ni emasz, ale inni oczywiście muszą/powinni mieć - widac nie są tak poważni więc można ich jako zajmującymi się niepoważnymi sprawami traktować
a takie wydawałoby się to proste i ogólnie obowiązujące na forach:)
sprawdź czy na forum już nie ma odpowiedzi zanim zadasz pytanie
pozdrawiam, życzę powodzenia w powąznych sprawach i przy okazji - życzenia dla rodziców z okazji rocznicy slubu:)
polecam więc regulamin forum skoro już twardymi argumentami się posługujemy
nie masz czasu na poszukiwania/nie bawi Cię?
zleć, zapłać
ale nie! Ty "wymagasz" odpowiedzi..bo Ty czasu ni emasz, ale inni oczywiście muszą/powinni mieć - widac nie są tak poważni więc można ich jako zajmującymi się niepoważnymi sprawami traktować
a takie wydawałoby się to proste i ogólnie obowiązujące na forach:)
sprawdź czy na forum już nie ma odpowiedzi zanim zadasz pytanie
pozdrawiam, życzę powodzenia w powąznych sprawach i przy okazji - życzenia dla rodziców z okazji rocznicy slubu:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
- Barbara_Lendzion

Panie M.solec1 pisze:Szanowny Panie,
M
Z całym szacunkiem ,ale nie ma się co obrażać , bo wbrew pozorom na tym portalu jest co robić i dla Pana też by się coś znalazło. Jeżeli coś robimy to jako prezent dla innych poszukujących.
A co do pytania to najlepiej iść do kościoła gdzie były chrzciny i ślub rodziców i poprosić o kserokopię aktów a i alegat. Ja akty chrztu z 1943 roku i 1947 roku odnalazłam w Archiwum Diecezjalnym i oczywiście nie od razu. W kościele też mają ,ale w tej chwili ani w Archiwum Państwowym ani Diecezjalnym czy kościele nie dają tych rzeczy za darmo. Roczniki, o które Pan pyta są w USC(ślub cywilny) i w kościele(ślub kościelny).Pan z pewnością wie w którym urzędzie czy kościele to , pojechać zabrać ze sobą rodziców i napewno dostaną od ręki. A jak nie to posłużyć się rodziną. Taka jest nasza dola poszukiwaczy genealogicznych i niestety nikt za nas tego nie zrobi. Każdy z nas ma jakieś sprawy mniej czy bardziej ważne - no cóż takie jest życie.Powodzenia w poszukiwaniach.
Barbara
Szanowny Panie Włodzimierzu,
pozwole sobie wyrazic olbrzymie zdziwienie faktem, ze zamiast odpisac krotko "prosze poszukac na Forum", generuje Pan tego typu posty...
Prosze zerknac powyzej na odpowiedz Uzytkownika "Jakub_Rokita" - ktory mi krotko i na temat odpisal, za co serdecznie dziekuje.
I prosze nie przypisywac mi, ze dzialam na zasadzie "zleć, zapłać" - bo to juz "lekka przesada"!
Jak juz wspomnialem, praktycznie jednorazowo jestem zainteresowany kopiami akt z lat 30-tych 20. wieku. Nie jest wcale takie oczywiste, ze w konkretnej parafii zostana mi one udostepnione, bo ksieza sa rozni i wcale nie maja obowiazku udostepniania tych akt.
Wiec najzwyczajniej w swiecie zadalem pytanie na Forum - przeciez nie mial Pan obowiazku odpowiadac na moj post...
Pozdrawiam - Mariusz Solecki
pozwole sobie wyrazic olbrzymie zdziwienie faktem, ze zamiast odpisac krotko "prosze poszukac na Forum", generuje Pan tego typu posty...
Prosze zerknac powyzej na odpowiedz Uzytkownika "Jakub_Rokita" - ktory mi krotko i na temat odpisal, za co serdecznie dziekuje.
I prosze nie przypisywac mi, ze dzialam na zasadzie "zleć, zapłać" - bo to juz "lekka przesada"!
Jak juz wspomnialem, praktycznie jednorazowo jestem zainteresowany kopiami akt z lat 30-tych 20. wieku. Nie jest wcale takie oczywiste, ze w konkretnej parafii zostana mi one udostepnione, bo ksieza sa rozni i wcale nie maja obowiazku udostepniania tych akt.
Wiec najzwyczajniej w swiecie zadalem pytanie na Forum - przeciez nie mial Pan obowiazku odpowiadac na moj post...
Pozdrawiam - Mariusz Solecki