Ślub Jana Wożniaka, Tczów (radomskie), 1871 (mała pomoc)

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

solec1

Sympatyk

Post autor: solec1 »

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1,34958701

Witam,
chodzi o akt 38 na powyższej stronie. To jest ślub wdowca, 70-letniego Jana Woźniaka, w 1871 w parafii Tczów w diecezji obecnej radomskiej.
Nie bardzo mogę rozczytać nazwisko panieńskie matki pana młodego.
Był synem Franciszka i Franciszki z...? Grzegoriekich? Zaczyna się podobnie, jak nazwisko panny młodej, tj. Grzebuła, może więc raczej Grzegorek?
Bardzo będę wdzięczny za pomoc.

Prawdopodobnie to jest to samo nazwisko, co w 3-cim akcie zgonu po lewo (Franciszek Wożniak z Rawicy) - tu po polsku, ale dalej nie wiem...

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1,62801601

A przy okazji czy "septuaginto octo" to 78? czy mogło się pomylić z 58???
Behem

Sympatyk

Post autor: Behem »

Z Grzegorskich? To s bardzo podobne do e...

Maritus Franciscae de Fałszoskich??? Fałowskich? Fatowskich? W każdym razie nijak to nie przypomina Grzegorskiej.

Pozdrawiam,
Agnieszka
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

...Franciszki z Grzegorskich.

Chyba się nie pomyliło 78 z 58 - dla porównania akt niżej z wiekiem 56. A Franciszek Woźniak był mężem Franciszki z Fałszowskich.

Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
solec1

Sympatyk

Dziękuję.
Ale czy to "Fałszowskich" da się też odczytać z aktu po rosyjsku? (zakładam, że w obu aktach chodzi o tego samego Franciszka Woźniaka).
O 58 i 78 pytałem, bo w tej chwili bardziej by mi pasował w akcie zgonu wiek 58 a nie 78. A akurat dla tej parafii i tego okresu miałem już przypadek tego samego aktu zgonu z różnicą 20 lat: w księdze parafialnej zmarły miał 80 lat a w akcie USC... tylko 60.
Jakkolwiek aktu urodzin Franciszka Woźniaka będę jeszcze szukał.
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Nie zakładaj czegoś, czego tam nie ma.

Nazwisko Grzegorski jest bardzo wyraźnie napisane i to samo można powiedzieć o Fałszowska (chociaż tu mogą być watpliwości, czy pierwsza litera to T/F, a trzecia ł/t - Tałszowska, Tatszowska, Fatszowska). W żadnym razie nazwiska Grzegorski nie można w odczycie pomylić z Fałszowskim.

Żona zmarłego Franciszka nie koniecznie musiała być matką Jana, o ile tenże Franciszek był jego ojcem (skąd ten pasujący wiek - 58 lat?). Biorąc jeszcze pod uwagę odległość czasową 1815-1871 informacje po tylu latach mogą być zafałszowane. Tylko dokumenty potwierdzić mogą Twoje domniemania.

Pozdrawiam,
Monika
solec1

Sympatyk

Dokumenty mogą potwierdzić, ale i też... wprowadzić w błąd. Co prawda prowadzę poszukiwania dla kilku miejscowości, ale za to w dużym czasie, od XVII wieku. Odnoszę wrażenie, że akta dla Tczowa trzeba traktować ze zwiększoną dozą nieufności. Jak pisałem, np. ten sam akt, a w jednej księdze 60 lat, w drugiej zaś 80. Zapisy po rosyjsku to oddzielny temat: polskie Furga a po rosyjsku... Warga itp itd. Nie robię nic "na siłę". Jednak mam kilka przesłanek, z których przypuszczam że oba powyższe linki dotyczą aktów tego samego samego Franciszka Woźniaka. Owo "bardziej pasujące 58" biorę z aktu ślubu 44-letniego Franciszka Woźniaka z 36-letnią Franciszką Pawlak w roku 1802. WYDAJE MI SIĘ, że to właśnie owa Franciszka Fałszowska. W 1871, podczas drugiego ślubu Jana, gdy miał już 70 lat, po rosyjsku mogło zostać wpisane właściwie... dowolne nazwisko - gdy w 1879 roku Jan zmarł, jest już że z "niepamiętnych rodziców".
Generalnie chodzi o rodzinę, która - wedle mojego obecnego rozeznania - mieszkała w tej parafii już w 17 wieku i zaczęła wybywać w świat dopiero po II wojnie światowej. W 1815 zmarł Franciszek Woźniak,a w 1833 Franciszka, wdowa po Franciszku. Potem właściwie przez kilkadziesiąt lat takich zgonów nie ma.
To co by jednak pomogło w potwierdzeniu moich przypuszczeń, to:
1) akt urodzin Franciszka (szukam)
2) akt 1go ślubu Jana (przed 1820) - tu będę musiał szukać w AP Radom

oczywiście, zawsze jestem chętny na wszelkie wskazówki!
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a propos wskazówki i rady i szukanie w AP Radom
zespół akta gminy Tczów (1808-1825) ma kopie cyforwe, które trzymaliśmy
jest tam kilka braków w r. 1816 i 1823), po uzupełnieniu będa opublikowane w metryki.genealodzy.pl
więc będzie prościej, łatwioej, taniej
przy okazji zapraszam do prac przygotowawczych nad rodomskimi zasobami (chyba jeszcze coś zostało) lub (już po publiakcji - sprawdzeniu (choćby wymienionego zespołu) pod kątem barków, których nie zauważyliśmy
pozdrawiam

PS. wiek w metrykach -sprawa bardzo niepewna i drugorzędna, na peno wymga konfrontacji z innymi źródłami lub głębszej analizy
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
solec1

Sympatyk

1808-1825 ? a to nie od sierpnia 1810? Czy rok 1808 nie wskazuje jedynie na wejście w życie Kodeksu Napoleona a PRAKTYCZNIE nowe księgi zakładano dopiero od lata 1810? Dla mnie to akurat może być istotna różnica, bo szukam też 1go aktu ślubu z tego okresu. Wiem jednak, że zgony są dla Tczowa w AP Radom od 21.08.1810, urodzenia zaś od 2.08.1810 (pierwszych 50 stron jest na szukajwarchiwach). Więc śluby chyba też podobnie, od sierpnia 1810?
Kiedy można spodziewać się publikacji tych akt dla Tczowa? Co należy rozumieć pod pojęciem "prace przygotowawcze nad radomskimi zasobami"?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

pewnie 1810 nie 1808, nie wiem, dl amnei to szczegół:)
wymagajacy sprawdzenia przed publikacja, ale szczegół
kiedy będą? jak zostaną zrobione- daty nie podam, skontaktujs się z Krzystzofem Imiołkiem , adminem metryk - moż potrzebuje pomocy, zeby było wczesniej niż później
a może nie, ael to bezposrednio Ci wyjaśnui
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”