Akty izdavaemye Vilenskoju Arheograficeskou Kommissieu

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
vnukinga

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: vnukinga »

Witam wszystkich forumowiczow,

podejrzewam, ze wiekszosci kresowych entuzjastow tytulowa pozycja ksiazkowa jest juz znana jednak byc moze nie wszystkim. Mowa naturalnie o "Akty izdavaemye Vilenskoû Arheografičeskuû Kommissieû", kolekcji publikacji wilenskich, ktore wydane zostaly przed I wojna swiatowa. Jest to niezwykle cenne zrodlo do badan zycia kresowego i jego mieszkancow. Wiem, ze dwadziescia kilka tomow jest dostepnych w sieci poprzez Podlaska Bibioteke Cyfrowa:

http://pbc.biaman.pl/dlibra/publication/2166?tab=1

Sa to jednak tomy wybiorcze. Poniewaz najdalszy chronologicznie dostepny tom posiada numer 38 zastanawiam sie czy sa gdzies dostepne pozostale pozycje, ktorych PBC nie posiada. Bylabym niezmiernie wdzieczna za jakiekolwiek wskazowki i informacje na ten temat. Dzieki pomocy jednek z moich przyjaciolek genealogow bylam w stanie dotrzec do materialow dotyczacych parafii moich przodkow. Skoro apetyt wzrasta w miare jedzenia wiec naturalnie mam teraz chrapke na inne miejscowosci z tej parafii lub parafie sasiednie!

Dziekuje i pozdrawiam!
:)

Kinga Vnuk
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Witam,

39 tomów aktów (ostatni dotyczy Mohilewszczyzny) znajduje się w BUW. Wszystkie są dobrze zmikrofilmowane i szybko się je przegląda. Poza 1 tomem, o ile pamiętam, wszystkie mają indeksy osobowe i chyba miejscowości.

Pozdrawiam

T.L.
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Do pobrania w pdf lub djvu wszystkie tomy na stronie - http://www.runivers.ru/lib/book3036/
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Awatar użytkownika
vnukinga

Sympatyk
Nowicjusz

Dziekuje bardzo!!!
:)

POzdrawiam serdecznie!

Kinga Vnuk
Pozdrawiam serdecznie,
Kinga Vnuk (Cisowska)
Interesujace mnie nazwiska: Cisowski, Mendel, Kutynia, Rogozko, Czepielinda, Zak,
Awatar użytkownika
Waldemar_Stankiewicz

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 6 times
Kontakt:

Post autor: Waldemar_Stankiewicz »

Od 24 lutego 2013 roku cały zbiór ARCHIWUM AKT DAWNYCH WIELKIEGO KSIĘSTWA LITEWSKIEGO (drewnyje akty)
udostępniony jest w Bibliotece Kresowej
pod adresem:
http://kresy.genealodzy.pl/drewnyje_akt ... _akta.html

Pozdrawiam,
Waldemar
Awatar użytkownika
vnukinga

Sympatyk
Nowicjusz

Dziekuje panie Waldemarze.

Pozdrawiam,

Kinga Vnuk
Pozdrawiam serdecznie,
Kinga Vnuk (Cisowska)
Interesujace mnie nazwiska: Cisowski, Mendel, Kutynia, Rogozko, Czepielinda, Zak,
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Ludwik_Olczyk »

Szanowni Państwo.

Warto przy okazji pamiętać, że indeksy osobowe niekoniecznie są ścisłe. Miłośnikom Grodzieńszczyzny, którzy szukają najstarszych dokumentów polecam zwłaszcza Tom XVII i XXI. Są to Księgi Ziemskie z lat 1539-1541 i 1555-1558. Przy czym szukając konkretnych osób warto pamiętać o zróżnicowaniu pisowni i o tym, że ludzie ci czasem funkcjonowali pod nazwiskiem, a czasem pod otczestwem równolegle.

Maćko Juriewicz Eisimontowicz, jest pisany też Marko, a jego brat rodzony zazwyczaj jako Nowicki Juriewicz. Burniewo jest pisane jako Gurniewo etc. Za to to są prawdziwe skarbnice wiedzy o tamtejszej społeczności w pełnej krasie. Należy żałować, że tak niewiele ksiąg w tym cyklu wydano w formie pełnej. A język jakim są pisane te dokumenty jest jednym z najpiękniejszych z jakim się spotkałem w moich peregrynacjach archiwalnych.

Polecam wszystkim.

Pozdrawiam serdecznie.
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: Wojciechowicz_Krzysztof »

Czy można zapytać, czym się różni
Akty izdavaemye Vilenskoû Kommissieû dlâ razbora drevnih aktov. T. 35, Inventari starostv", imĕnìj, fol'varkov" i dereven" za vtoruû polovinu XVIII veka 1751-1789
od
Akty izdavaemye Vilenskoû Kommissieû dlâ razbora drevnih aktov. T. 38, Inventari starostv", imĕnìj, fol'varkov" i dereven" XVIII veka (1720-1798).
Czy Tom 35 jest częścią Tomu 38?
I co znaczy "imenij"?

Pozdrawiam

Krzysztof
Awatar użytkownika
arsart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: arsart »

brakuje 8 tomów-16,20,30,34,35,36,38, i 39 oraz spis alfabetyczny 2,3,4, 5,

tom 35 i 38 to całkiem inne miejscowosci wiec nic sie nie powtarza
liberctz

Sympatyk

Post autor: liberctz »

Ja ma wszystkie oprócz 16 i 36. I nie ma tych dwóch w zadnej z bibliotek cyfrowych rosyjskich które przegladałem
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Ponownie podaję stronę gdzie są wszystkie tomy do pobrania w pdf lub djvu - http://www.runivers.ru/lib/book3036/
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Ludwik_Olczyk »

Szanowna Pani Małgosiu.

Kulwieciowie byli też i w Grodzieńszczyźnie.

Poszukam metryk, bo że natrafiłem to pewne.

Pozdrawiam serdecznie.

PS.
Na ruuniwersie były na pewno wszystkie tomy AVAK-u jak też i RIB-u.
Awatar użytkownika
Waldemar_Stankiewicz

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 6 times
Kontakt:

Post autor: Waldemar_Stankiewicz »

"Ponownie podaję stronę gdzie są wszystkie tomy do pobrania w pdf lub djvu - http://www.runivers.ru/lib/book3036/"

W tej bibliotece brak jest tomów XVI i XXXVIII

Pozdrawiam,
Waldemar
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Panie Ludwiku, będę wdzięczna przeogromnie. I z góry dziękuję.

Waldemarze, tom 38 jest, nie ma 36, a dla mnie to niespodzianka. Swego czasu te tomy tam były, bo je przeglądałam i ściągnęłam sobie potrzebne dane. A tutaj taka "siurpryza" !!!
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

Zarówno tom 16., jak również 36. i 38. są dostępne w tej bibliotece. Być może nie w każdej postaci, ale pobierałem je wczoraj i dzisiaj w postaci plików pdf

Pozdrawiam
Krzysztof
Krzysztof Wasyluk
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”