Pomoc z Polskiej terminologii z 1795

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Urlich_Tomasz

Sympatyk
Adept

Pomoc z Polskiej terminologii z 1795

Post autor: Urlich_Tomasz »

Mam deklaracja szlachetka z rodziny Pietkiewicz w Powiecie Wiłkomierskim z 1795 (LVIA F.391 a.1 nr.2690 k. 241)

Terminologię za bardzo nie rozumię tutaj. Czy nazwany Maciej Pietkiewicz jest ocjem Stanisława, Krzysztofa, Jana Albrychta i Malchera? Podaję transkrypcję tego fragmentu i link do oryginału (ten tekst się zaczyna na trzeciej lini na prawej kartce).

Z góry ja dziękuje za pomoc i przepraszam za moje błędny Polskie pismo.

Pozdrawiam z Kanady,
Tomasz

https://drive.google.com/file/d/0B9atyk ... sp=sharing

......Zmudzkim Pietkiewiczowie mieli obsz??ne Dobr leżących Dzierzawy Dignita?? urzędy piastowali wdowód ku temu List króla Zygmunta Augusta w Dacie Roku 1572 Mca Ma?? z Warszawy do Macieja Pietkiewicza ?? ?? ?? Dzierz Skirstymow i Rosiew pisarzy 11 1 ?? że tenże Maciey Pietkiewicz Cześnik W X ?? był Dziedzicem Maiątnościów Soldky Łodzi w Pcie Bras?? Meyszagoliszek ? ??wi w ???? ???? Poniewieża ???? Dziadstowa ??ro??? w ???? niemniey ????orka y ????ch Dobr Ziemi w ????ięstwie Zmudzkim Świadczy Rejestr Dokumentów w so??oku 1650 r. Mia 7bra 25? sporządzony na rzecz ???? ??go ??rego Rejestru ???trant Nr. 2do. Sukcessorami nie?y?rtemi rzeczonego Cześnika W ? ?? Stanisław Pietkiewicz ??? ??utu? Jan Albrych Stolnik ???? ???? y Krzysztoff oraz Malcher Pietkowicze tenże Rejestr poucza w Punkcie 69 w??oy??ie. Z rzecznia od Cześnikowcy synowi Krzysztofowi y w Punkcie 14 co do Stanisława Reform tegoż Katharzynie Tyszkiewiczownie Pietkiewiczowney......
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”