czy ktoś interesował się kiedyś parafią Czernice Borowe? Moi przodkowie od jednej z Prababć pochodzą z tej parafii (jak i również z Gruduska, Pawłowa Kościelnego itd). Udało mi się dotrzeć dzięki genetece do praprapraprapradziadków, wszystkie metryki zaczynają się od około 1808 roku, na genealogach wcześniejszych metryk brak, kontaktowałam się również z parafią czernicką, USC i Archiwum w Mławie, tam również nic nie mają. Polecono mi zadzwonić do Archiwum Diecezjalnego w Płocku, niestety się nie dodzwoniłam, czy ktoś wie, czy w ogóle istnieją takie metryki?
Jest to pierwsza potwierdzona gałąź którą udało mi się tak daleko dociągnąć, (oczywiście zdaje sobie sprawę, że te lata wcale nie są imponujące, widziałam wielu użytkowników którzy dotarli do przodków z XIV - XV wieku), nazwiska z mojego drzewa są typowo szlacheckie dla tamtego regionu, jestem ciekawa czy jest to jakaś zubożała szlachta, jeden z przodków był Żydem, więc trafiła mi się gałąź dość ciekawa i dlatego nie mogę pogodzić się że być może musiałabym się pożegnać na zawsze z dalszym odkryciem - zresztą chyba nie muszę mówić, że jacy przodkowie by się nie trafili, to zawsze jest żal pozostawić przodków nieodkrytych
Pozdrawiam,
Paulina