Kim był włodarz?

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

kamil

Sympatyk

Kim był włodarz?

Post autor: kamil »

niedawno w archiwum znalazłem metrykę mojego przodka, metryka jest dokładnie z roku 1827 i muszę przyznać, że bardzo mnie zaciekawił zawód jaki tam występuje, mianowicie włodarz, w internecie znalazłem wyjaśnienie ale szczerze mówiąc nie do końca mnie zadowoliło, ponieważ było podane do wieków wcześniejszych. I moje pytanie jest następujące, czy ktoś wie dokładnie kim był włodarz na polskiej wsi na początku XIX wieku?
Awatar użytkownika
Michał_D.Wysocki

Sympatyk
Legenda

Kim był włodarz?

Post autor: Michał_D.Wysocki »

Po uwłaszczeniu chłopów w XIX w., kierujący folwarkiem i nadzorujący robotników najemnych, nazywany także ekonomem.

Pozdrawiam

Michał
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Kim był włodarz?

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Zygmunt Gloger w swojej "Encyklopedii Staropolskiej" wydanej w 1900-1903, wspomina
swoje dziecinstwo tak;

"Włodarze spełniali zatem obowiązki dzisiejszych gumiennych i karbowych, a piszący to pamięta jeszcze, jak ojciec jego, zanim oczynszował włościan swoich w r. 1859, wybierał zawsze jednego z uboższych ale uczciwych i roztropnych włościan na „włodarza”, który latem dozorował w polu robotników a zimą młocki w stodole i innych robót na gumnach, nazywany stąd często „gumiennym”."

Wladyslaw
kamil

Sympatyk

Kim był włodarz?

Post autor: kamil »

dzięki za szybką odpowiedź, a zastanawia mnie jeszcze czy ksiądz mógł zapisać zwykłego gospodarza/chłopa również pod nazwą włodarz?

Pozdrawiam

Kamil
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Kim był włodarz?

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

To bedzie "oczywista oczywistosc", jesli ten gospodarz pilnowal prac na polu lub w stodole nalezacej
do ksiedza.

Wladyslaw
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”