Kim był włodarz?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Kim był włodarz?
niedawno w archiwum znalazłem metrykę mojego przodka, metryka jest dokładnie z roku 1827 i muszę przyznać, że bardzo mnie zaciekawił zawód jaki tam występuje, mianowicie włodarz, w internecie znalazłem wyjaśnienie ale szczerze mówiąc nie do końca mnie zadowoliło, ponieważ było podane do wieków wcześniejszych. I moje pytanie jest następujące, czy ktoś wie dokładnie kim był włodarz na polskiej wsi na początku XIX wieku?
- Michał_D.Wysocki

Kim był włodarz?
Po uwłaszczeniu chłopów w XIX w., kierujący folwarkiem i nadzorujący robotników najemnych, nazywany także ekonomem.
Pozdrawiam
Michał
Pozdrawiam
Michał
-
Wladyslaw_Moskal

Kim był włodarz?
Zygmunt Gloger w swojej "Encyklopedii Staropolskiej" wydanej w 1900-1903, wspomina
swoje dziecinstwo tak;
"Włodarze spełniali zatem obowiązki dzisiejszych gumiennych i karbowych, a piszący to pamięta jeszcze, jak ojciec jego, zanim oczynszował włościan swoich w r. 1859, wybierał zawsze jednego z uboższych ale uczciwych i roztropnych włościan na „włodarza”, który latem dozorował w polu robotników a zimą młocki w stodole i innych robót na gumnach, nazywany stąd często „gumiennym”."
Wladyslaw
swoje dziecinstwo tak;
"Włodarze spełniali zatem obowiązki dzisiejszych gumiennych i karbowych, a piszący to pamięta jeszcze, jak ojciec jego, zanim oczynszował włościan swoich w r. 1859, wybierał zawsze jednego z uboższych ale uczciwych i roztropnych włościan na „włodarza”, który latem dozorował w polu robotników a zimą młocki w stodole i innych robót na gumnach, nazywany stąd często „gumiennym”."
Wladyslaw
Kim był włodarz?
dzięki za szybką odpowiedź, a zastanawia mnie jeszcze czy ksiądz mógł zapisać zwykłego gospodarza/chłopa również pod nazwą włodarz?
Pozdrawiam
Kamil
Pozdrawiam
Kamil
-
Wladyslaw_Moskal

Kim był włodarz?
To bedzie "oczywista oczywistosc", jesli ten gospodarz pilnowal prac na polu lub w stodole nalezacej
do ksiedza.
Wladyslaw
do ksiedza.
Wladyslaw