Zarys rozproszenia Wielkiej Emigracji we Francji 1831-1837

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
katarzy

Nieaktywny

Zarys rozproszenia Wielkiej Emigracji we Francji 1831-1837

Post autor: katarzy »

oraz "Demokraci polscy, bojownicy o wyzwolenie narodowe i społeczne, 1815-1846" czy ktos posiada te ksiązki i moze coś dla mnie sprawdzić?

:)
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Witaj Kasiu.
Na Forgenie Milosz odpowiada na pytania w watku
http://www.forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=48&t=131

W bibliotekach cyfrowych mozna znalesc pozycje zawierajace nazwiska powstancow listopadowych i styczniowych
ktorzy znalezli sie we Francji i nie tylko we Francji:
http://www.forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=51&t=4373

Elzbieta
Awatar użytkownika
katarzy

Nieaktywny

Dziękuje Elu!
krzykwa

Sympatyk

Post autor: krzykwa »

Witam
i deklaruję pomoc. Wskaż proszę, kogo mam odszukać w "Zarysie rozproszenia..." i ewentualnie w innych publikacjach poświęconych Powstaniu Listopadowemu i Wielkiej Emigracji.

Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
katarzy

Nieaktywny

Dziękuję Krzysztofie!

Chciałam sprawdzić, co w tych publikacjach jest o Wojciechu (Woyciech, Albert) Zdeblu.

Wojciech Zdebel, ppor. 4 ppl

pozdrawiam serdecznie
Kasia
krzykwa

Sympatyk

Post autor: krzykwa »

Witaj Kasiu, oto moje ustalenia:

Robert Bielecki w „Zarysie rozproszenia Wielkiej Emigracji we Francji 1831-1837” nie wymienił Wojciecha Zdebela.
Tenże sam autor opracował i opublikował krótki biogram Wojciecha Zdebela, w którym podaje jednak, że do Francji przybył on na statku Lachs. Notka biograficzna mieści się w Aneksach do „Pamiętnika ostatniego dowódcy pułku 4 piechoty liniowej” Józefa Święcickiego (Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa 1982). Zapoznanie z tą publikacją pozwoli Ci właściwie ukierunkować dalsze poszukiwania związane z losem Wojciecha Zdebela. Z wspomnień J. Święcickiego wynika, że Wojciech Zdebel przed deportacją do Francji na statku Lachs, był więziony w twierdzy w Grudziądzu. Autor wspomnień korespondował z Wojciechem Zdebelem i korespondencja ta jest w zbiorach Muzeum Adama Mickiewicza w Paryżu (rękopis 1062).
Oto wspomniana notka biograficzna:
„Zdebel Wojciech. podof.- w czasie powstania mianowany ppor. 9 pułku strzelców pieszych (awans kwestionowany na emigracji), sierpień 1832 „Lachs”, Cholet, Algier, Awinion, Metz. Członek TDP.”
W Aneksie (III) opublikowany został znajdujący się w Bibliotece Polskiej w Paryżu rękopis (sygn. 389) noszący tytuł: Kontrola trzecia ozdobionych Krzyżem Wojskowym Polskim Virtuti Militari. 4 pułk piechoty liniowej. Z wykazu tego wynika, że: Zdebel Wojciech, sierżant starszy odznaczony został 7.06.1831 krzyżem srebrnym Virtuti Militari nr 1525.
W Dzienniku Urzędowym Województwa Płockiego ( nr 39-42 z 1832r.).został opublikowany: „Spis Imienny Osób którzy Woysku Rewolucyinym Polskim służyli, a z Gdańska morzem do Francyi odesłanych”( dnia 24 czerwca 1832 na pruskim okręcie Lachs). W wykazie w numerze 40 widnieje zapis: ”Antoni Zdebel-,feldfebel”.
W Dzienniku Praw nr 62, tom XVII (rok 1836) została opublikowana „Lista Imienna Osób maiących udział w Rewolucyi, niekorzystających z udzieloney Amnestyi, i wyszłych za granicę”. W pozycji 2268 wykazano: „Zelebel, podporucznik”.
Wyżej wymienione spisy, jak to ustaliłem, konfrontując z innymi dokumentami, zawierają wiele błędów, przeinaczeń odnoszących się do imion, nazwisk, nazw miejscowości.
Serdecznie pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
katarzy

Nieaktywny

Bardzo dziekuję Krzysztofie

wymieniony prez Ciebie "„Pamiętnik ostatniego dowódcy pułku 4 piechoty liniowej” Józefa Święcickiego oraz Dziennik Praw z 1836 znam, natomiast zaskoczyłes mnie Dziennikiem Urzędowym woj. Plockiego. "Antoni Zdebel" pojawia mi sie w tym kontekscie po raz pierwszy. Poniewaz wszedzie natrafiam tylko na jednego Zdebla, raczej podejrzewam, ze chodzi o tą samą osobę. Feldwebel oznacza starszy sierżant, wiec to tez pasuje do Wojciecha.
Znając nieco jego późniejszą biografię(wyprawa Zaliwskiego, Karbonaria, powstanie styczniowe), gotowa jestem przypuszczac, ze sam mogl podac fałszywe (może drugie) imię.
Mam lukę w jego biografii między 1846 a 1863. Orzechowski w "Echa powstania styczniowego" podaje, ze służył pod Garibaldim i Viktorem Emanuelem i później pod Langiewiczem.
Możę wiesz jak można to sprawdzić?

pozdrawiam
Kasia :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”