Ciekawa historia.

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Ciekawa historia.

Post autor: Adam.55 »

Witam,podróżując po okolicy w której mieszkam natknąłem sie na starą kapliczkę przy leśnej drodze. Zaintrygowany tym faktem zacząłem prowadzic wlasne dochodzenie i na coś trafiłem, otóz według opowieści jednego z mieszkańcow miejsce w którym stoi ta kapliczka nazywane bylo pobojowiskiem bądź Borchówką. Mieli tam mieszkac jacyś ludzie ubrani w "dlugie szaty"którzy trudnili się hodowlą bydła z opowiesci wynikalo ze to byli jacys mnisi. Cala osada zostala spalona a mieszkancy wymordowani praawdopodobnie w 1863,jest jakas mozliwosc zweryfikowania tego przekazu ustnego?

Adam
"Przedecz historia i ciekawostki"
Awatar użytkownika
historyk1920

Sympatyk
Nowicjusz

Ciekawa historia.

Post autor: historyk1920 »

Witaj Adamie !
Ciekawa historia !
Uchyl rąbka tajemnicy ;) jaki to region , gmina bądź powiat .

Marek
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Ciekawa historia.

Post autor: Adam.55 »

Witam! miejscowosc to Przedecz, Wielkopolska powiat Koło ;D z tego co wiem o tej historii w moim miescie wiedzą teraz...dwie osoby ;D malo tego, natrafilem na relacje osób mówiących że miejsce to jest nawiedzone, jedna kobieta zmarła tam ponoć ze strachu, to taki smaczek lecz osoby twierdzące, że tam straszy były bardzo poważne podczas opowiadania co ich spotkało;)czy jest szansa ze w zapiskach parafialnych zostala jakas wzmianka o tych wydarzeniach?
"Przedecz historia i ciekawostki"
wiwisniewski

Sympatyk
Kontakt:

Ciekawa historia.

Post autor: wiwisniewski »

Nie potrafię pomóc, ale zachęcam Cię do poszukiwań - powiat kolski to rodzinne strony moich 3 i 4 x pradziadków.
Szukam informacji o:
- Brudzew/Kiełczew Górny: Wiśniewski / Wiśniewscy
- Warszawa: Wiśniewski / Wiśniewscy | Kasprzykowski / Kasprzykowscy | Strybel | Teleżyński / Teleżyńscy;
- Andrychów (Roczyny): Mrzygłód
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”