Głuchowscy z Głuchówka

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Hugooos1

Głuchowscy z Głuchówka

Post autor: Hugooos1 »

Szanowni,

zwracam się z uprzejmą prośbą o informacje na temat wsi Głuchówek leżącej nieopodal Siedlec.

Niestety nie jestem w stanie znaleźć w internecie wielu informacji. Interesuje mnie jak powstała ta wieś, kim byli Głuchowscy od których rzekomo nazwa wsi się wywodzi. Odnalazłem tylko, że był to majętny ród. Czy wszyscy Głuchowscy w Głuchówku pochodzą od "jednego" Głuchowskiego? Kim mógł być mój przodek nazwany w akcie urodzenia syna "Dziedzic części szlacheckiej". Co mogło wpłynąć na to, że się przeprowadził do Konstantynowa (okolice Janowa Podlaskiego) i tam w akcie urodzenia kolejnego syna jest określany jako ekonom. Mam wiele pytań a nie bardzo wiem gdzie szukać odpowiedzi :(

Mój przodek nazywał się Jakób Głuchowski (ur. ok 1840) mąż Marianny Skolimowskiej, a po jej śmierci Albiny Rozwadowskiej.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Głuchowscy z Głuchówka

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

Być może pochodzą od jednego, ale by to wykazać trzeba się cofnąć kilkaset lat na co szanse niewielkie. W każdym razie są tam zawierane małżeństwa Głuchowskiego z Głuchowską, co z braku adnotacji o dyspensach (chyba, że pominięto) wskazuje, że młodzi np. ok. 1820 roku mogli mieć wspólnego przodka w końcu XVII w.

Ponieważ piszesz, że Twój przodek Jakub urodził się ok. 1840 (czyli nie masz metryki), to podrzucam Tobie link do aktu urodzenia Jakuba z 1841 r. w Głuchówku, parafia w Mordach. (Pewnie to ten :P )
Akt ur. 65/1841
http://szukajwarchiwach.pl/62/195/0/1/1 ... 9I5ziBet-g

Pozdrawiam
Krzysztof

PS. Podpisuj posty.
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Głuchowscy z Głuchówka

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witaj

Zgodnie z ilością podanych 11 herbów dotyczących Głuchowskich nie była to tylko jedna rodzina zamieszkała w Głuchówku parafia Mordy. Tu podaję link do strony z herbami https://pl.wikipedia.org/wiki/G%C5%82uchowski
Mieszkam w pobliżu wsi Głuchów w okolicy Rawy Mazowieckiej i założycielami także byli Głuchowscy, a niedaleko jest także wieś o nazwie Głuchówek. Jeśli wiesz, że Twoja rodzina pochodziła z Głuchówka w parafii Mordy musisz skupić się na poszukiwaniach swojej linii rodzinnej poszukując dokładnie i systematycznie wszystkich danych, spisów i aktów notarialnych maksymalnie daleko wstecz jak tylko uda sie znaleźć, a sam odpowiesz sobie na postawione pytania.
Z zapisu w akcie urodzenia Jakuba Głuchowskiego w 1841 roku wynika, że byli właścicielami tylko części wsi co nie stanowiło wielkiego majątku i podstawy do utrzymania rodziny. Drobna szlachta często traciła możliwość utrzymania się z roli i podejmowała pracę najemną jako zarządca lub ekonom u większego właściciela ziemskiego. Czasami zaczynali utrzymywać się z rzemiosła i nie stać ich było na potwierdzenie pochodzenia szlacheckiego, bo nie mieli już ziemi i nie mogli złożyć wywodów w heroldii.
Zachęcam do dalszych samodzielnych poszukiwań bo Krzysztof już Ci pokazał drogę.
Pozdrawiam
Janina
ROMAN_B

Sympatyk

Post autor: ROMAN_B »

Witam.
Według dr hab. Aliny Naruszewicz – Duchlińskiej ( profesor Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego ) nazwisko Głuchowski „utworzone sufiksem -ski od nazwy miejscowej typu Głuchów, Głuchowo, zob. W. Chojnacki, Słownik polskich nazw miejscowości w b. Prusach Wschodnich i na obszarze b. wolnego miasta Gdańska wg stanu z 1941 roku, Poznań 1946 s. 98, Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich, red. F. Sulimierski, B. Chlebowski, W. Walewski, Warszawa 1880, t. II s. 612-614, t. XV cz. 1 s. 507 lub sufiksen -owski od nazwy osobowej Głuch, zob. G. Surma, Nazwy osobowe w Opoczyńskiem, Gdańsk 1991 s. 87, ta od apelatywu głuch ‘człowiek głuchy’, zob. J. Mączyński, Nazwiska Łodzian ( XV-XIX wiek), Łódź 1970 s. 66. Głuchowski z Głuchowa, zob. J.K. Dachnowski, Herbarz…, s. 222, 243; Głuchowscy herbu Prus II z Głuchowa w powiecie chełmińskim, Głuchowo w powiecie cerskim, kaliskim, sieradzkim, kościańskim, proszowskim, wiślickim, Głuchówka na ziemi drohickiej, z Głuchowic w ziemi lwowskiej, A. Boniecki, Herbarz polski t. V s. 116-122; Głuchowski herbu Gryf, Jastrzębiec W. Wittyng, Nieznana…, s. 95.”. Tu jest link do tego opracowania:
http://genezanazwisk.pl/content/g%C5%82uchowski

Napisałeś, że twój przodek Jakób Głuchowski był synem dziedzica części szlacheckiej we wsi Głuchówek około Siedlec w roku 1840. Skoro był synem dziedzica części wsi, to prawdopodobnie był to niewielki skrawek ziemi. Do 1864 roku ( do uwłaszczenia włościan przez cara ) właścicielami ziemi w zasadzie mogły być tylko osoby szlacheckiego pochodzenia. Jeżeli był to niezbyt duży obszar ziemi, to może jego uprawa nie wystarczała na utrzymanie rodziny. Nic w tym dziwnego, że twój przodek występuje później jako ekonom w innym majątku. Biedna szlachta, która nie posiadała ziemi chętnie zatrudniała się w dużych majątkach ziemskich jako zarządcy, ekonomowie ( itp. ) na kilkuletnie kontrakty.
Proponuję poszukać aktu notarialnego, w którym twój przodek sprzedaję swoją ziemię we wsi Głuchówek – zapewne znajdziesz tam ciekawe informacje. Mogła też istnieć inna przyczyna pozbycia się ziemi przez twojego przodka. Jak napisałeś wieś Głuchówek leży niedaleko Siedlec, to najbliższy notariusz prawdopodobnie znajdował się w Siedlcach.
Możesz też przeszukać księgi metrykalne w parafii. Wieś Głuchówek w 1827 roku znajdowała się w obwodzie siedleckim, w powiecie siedleckim, w województwie podlaskim, w parafii Mordy. Zapewne w księgach odnajdziesz swoich przodków, rodzinę oraz ustalisz kto na przestrzeni czasu był właścicielem wsi Głuchówek.

W Wikipedii znalazłem ciekawą informację o Hieronimie Głuchowskim z Głuchówka. Oto ona: „Folwark w Terlikowie – został skonfiskowany właścicielom (Józef Benedykt (1830-1885) i Emilia z Czarnockich (1838- ) Mystkowscy) za ich udział w Powstaniu Styczniowym (1863 r.). w 1870 r. majątek został zasekwestrowany, a następnie przekazany sędziemu Hurdmańskiemu z Białej Podlaskiej przez cara rosyjskiego za uczestnictwo w stłumieniu zrywu narodowego Polaków. Po pewnym czasie sędzia wystawił folwark o powierzchni 12 włók (ponad 100 ha) w Terlikowie do sprzedaży. Folwark postanowił kupić Antoni Popławski (1825-93), właściciel małego 45-morgowego (ok.25 ha) majątku w Cierpigorzu k. Mordów. O możliwości nabycia go dowiedział się od szwagra Franciszka Terlikowskiego, zwanego Nadobnikiem. Informacja taka możliwa była jedynie dzięki koligacjom rodzinnym, gdyż odległość ok. 30 km jaka dzieliła Terlików i Cierpigórz była jak na owe czasy bardzo duża, wiec wymiana informacji między tymi wsiami była sporadyczna. Antoni do swojej inwestycji wprowadził również Hieronima Głuchowskiego z Głuchówka - męża swojej najstarszej córki Walerii, i tak Antoni Popławski stał się właścicielem 2/3 części folwarku Terlików, natomiast jego zięć pozostałej części. W nowo nabytym majątku zaczęto gospodarować nowocześnie. Zrezygnowano z wołów jako siły pociągowej zastępując je końmi. Chowano dużo krów mlecznych. Wprowadzono płodozmian, poplony a wraz z nimi rośliny motylkowe (łubin, koniczyny, itp.). Wprowadzono do uprawy rośliny przemysłowe: len włóknisty i buraki cukrowe (w Sokołowie Podlaskim powstała cukrownia, niebawem uruchomiono linię kolejową). Ziemia wcześniej odłogowa z powodu mokrych lat (nie była meliorowana) i braku zainteresowania ze strony właściciela, który był w Białej Podlaskiej na urzędzie. Wraz z nowym właścicielem nadeszły lata o korzystniejszej pogodzie.”.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dworek_w_Terlikowie

O Głuchowskich z Głuchówka w parafii Mordy można znaleźć trochę informacji w sieci, lecz są one rozrzucone na wielu stronach. Oto 2 strony z informacjami:
http://www.zsokolowa.com/index.php?opti ... w&Itemid=5
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-printview ... rt-0.phtml

Na portalu Marka Jerzego Minakowskiego, Wielka genealogia Minakowskiego ( Wielcy.pl ) znajduje się informacja rodzie Głuchowskich z Głóchówka ( powiat siedlecki ) herbu Radwan. W zasadzie jest tam zamieszczone dość obszerne drzewo genealogiczne tej rodziny wraz z powinowatymi – informacja obejmuje kilkadziesiąt osób. Portal Marka Jerzego Minakowskiego, Wielka genealogia Minakowskiego ( Wielcy.pl ) jest portalem z płatnym dostępem ( roczny abonament 50 zł ). Na portalu tym są też wymienione inne rody Głuchowskich, które pochodzą z Głuchówka, Głuchowa, i które posiadają różne herby.

Dodam jeszcze, że w odległości, w linii prostej, około 3 km od wsi Głuchówek leży wieś Głuchów. Tak blisko leżące wsie o tak bliskiej nazwie mogą mieć coś wspólnego ze sobą. Można postawić tezę, że gniazdem rodu Głuchowskich była wieś Głuchów albo Głuchówek. Następnie w miarę powiększania się rodu Głuchowskich, nowi członkowie rodziny zajmowali nowe tereny i zakładali nowe wsie, nadając im nazwy pochodzące od wsi rodowej. To tylko teoria, która wymaga potwierdzenia, sprawdzenia i badań genealogicznych.

Pozdrawiam – Roman.
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Witaj Hubercie

Mam dla Ciebie jeszcze taką poradę do informacji jaką zamieścił Roman:

"Na portalu Marka Jerzego Minakowskiego, Wielka genealogia Minakowskiego ( Wielcy.pl ) znajduje się informacja rodzie Głuchowskich z Głóchówka ( powiat siedlecki ) herbu Radwan. W zasadzie jest tam zamieszczone dość obszerne drzewo genealogiczne tej rodziny wraz z powinowatymi – informacja obejmuje kilkadziesiąt osób. Portal Marka Jerzego Minakowskiego, Wielka genealogia Minakowskiego ( Wielcy.pl ) jest portalem z płatnym dostępem ( roczny abonament 50 zł ). Na portalu tym są też wymienione inne rody Głuchowskich, które pochodzą z Głuchówka, Głuchowa, i które posiadają różne herby. "

Dr. Marek Minakowski stworzył jeszcze inną formę pomocy w opracowaniu Tek Dworzaczka i można zarejestrować się za darmo przez posiadane konto na Facebooku zgłaszając taką chęć pomocy. Dostajesz wówczas darmowe hasło dostępu do Wielkiej Genealogii Minakowskiego na 5 dni w ciągu których można także sprawdzić interesujące Cię drzewa rodzinne Głuchowskich oraz mieć dostęp do herbarzy Niesieckiego i Bonieckiego. Ja z tej formy korzystałam i pomogłam w pracy Panu Minakowskiemu oraz sprawdziłam wszystkie dane dotyczące drzewa mojej rodziny Galskich. To uczciwa wymiana usług i warto z niej skorzystać.

Pozdrawiam
Janina
Hugooos1

Szanowni Państwo,

dziękują bardzo za wskazówki, są one niesłychanie cenne.

@Panie Krzysztofie.

znam ten akt natomiast nie mam 100 % pewności, że ten Jakób to ten którego szukam. Jest jeszcze jeden urodzony w 1844

http://szukajwarchiwach.pl/62/195/0/1/2 ... BKTtX1xMkA

i muszę to zweryfikować. Dużo większe prawdopodobieństwo jest, że ten "pierwszy" to ten właściwy.

@ Pani Janino

napisała Pani o spisach i aktach notarialnych. Proszę mi podpowiedzieć, gdzie takich rzeczy szukać?
Genealogią interesuję się od 1,5 roku i nabrałem wprawy (przynajmniej mi się tak wydaje) w szukaniu w archiwum aktów, ale innych dokumentów - innego typu - jeszcze nie miałem okazji szukać. W poszukiwaniach odniosłem kilka sukcesów :)

Proszę mi jeszcze wytłumaczyć jedną sprawę. W akcie urodzenia syna z 1871 brak jest podpisu Jakóba i jest wzmianka że niepiśmienny. Natomiast 4 lata później rodzi się inne jego dziecko (już po przeprowadzce do Konstantynowa i wzmiance że jest ekonomem) i tam podpis się znajduje. Czy mam rozumieć, że w między czasie skończył szkołę/wykształcił się/posiadł umiejętność pisania żeby dostać posadę ekonoma?

@Panie Romanie

bardzo dziękuję za bardzo obszerne notatkę. Jest tam masa ważnych i praktycznych dla mnie informacji.

Czy może mi Pan doradzić gdzie mógłbym odnaleźć taki akt notarialny? Napisał Pan, że możliwe że w Siedlcach - w Archiwum Państwowym czy gdzieś indziej?

Jeszcze raz dziękuję Państwu za pomoc

Pozdrawiam
Hubert jak by inaczej Głuchowski
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Witaj Hubercie

Na tym portalu z reguły unikamy formy Pan/Pani bo wszyscy jesteśmy pasjonatami genealogii bez względu na wiek i stan.
Jeśli chodzi o poszukiwania to jednym ze żródeł są zasoby AGAD i Archiwów Państwowych gdzie powinny być przechowywane księgi meldunkowe i notarialne. Nie wszystko jednak jest dostępne w internecie i trzeba ustalić zasoby w systemie Pradziad i wybrać się do archiwów osobiście.
Jeśli chodzi o podpisy pod aktami to bywa różnie w zależności od tego czy to duplikat czy oryginał aktu oraz od tego czy chciało się księdzu ściągać podpisy na przepisanym z brudnopisu dokumencie czy nie. Najłatwiej było napisać, że do aktu przystąpili niepiśmienni i po kłopocie. Oczywiście sam fakt pochodzenia ze szlacheckiego rodu nie oznaczał wykształcenia więc trudno orzec z całą pewnością jak sprawy się miały. W trakcie indeksacji tysięcy aktów spotykamy ekonomów i pisarzy niepiśmiennych oraz podpisujących się kowali i innych rzemieślników.
Życzę dalszych sukcesów w poszukiwaniach i pozdrawiam
Janina
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Hubercie,

w obu aktach urodzenia Jakuba są różni rodzice. Zapewne w aktach jego małżeństw są podani, co pozwoliłoby wskazać tego właściwego. Gdzie on się żenił? Może wówczas te akty gdzieś by się odnalazły.

W szukajwarchiwach (AP Lublin Oddział w Radzyniu Podlaskim) są akty notarialne notariuszy łosickich z lat 1810-20, 1835-45 oraz skorowidz dla lat 1810-1845.
Podaję link do skorowidza dla litery G
http://szukajwarchiwach.pl/38/209/0/-/1 ... rvisxIldFA

Jest tam trochę Głuchowskich, najczęściej z miejscowości zbiżonych do Łosic. Ale gdy trochę tych aktów się poczyta, a dotyczą różnych spraw, to widać, że wspomniani uprzednio dziedzice cząstkowi wsi szlacheckich mieli swoje własności w różnych okolicach. Dodatkowo również, jak to z notariuszami, czasem akt był spisywany w zupełnie innym miejscu, niż zamieszkanie spisujących. Może coś ciekawego odnajdziesz.

Jednocześnie podsuwam link do jednego z aktów
http://szukajwarchiwach.pl/38/206/0/-/2 ... WmS3NiDvag

w którym Jan Głuchowski wraz z żoną Katarzyną z Żebrowskich zamieszkali w Szawłach zeznają, że wybierają na swego pełnomocnika (plenipotenta) syna Ignacego Głuchowskiego. Jan Głuchowski to wnuk mojego 5*pradziadka Michała Szawłowskiego. I jest to jak na razie jedyna gałązka Głuchowskich w moim drzewie. :P

Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof Wasyluk
ROMAN_B

Sympatyk

Witam ponownie.
Hubercie, akty notarialne z XIX wieku powinny znajdować się w Archiwum Państwowym w Siedlcach. Archiwum to powstało w 1950 roku jako Powiatowe Archiwum w Siedlcach i do 1974 roku było częścią Archiwum m.st. Warszawy. Od 1974 roku jest samodzielnym archiwum. Napisałem o tym ponieważ mogą być przechowywane w Archiwum m.st. Warszawy jakieś archiwalia dotyczące powiatu siedleckiego i okolic, które nie zostały przekazane do AP w Siedlcach.
Jak zapewne wiesz, akty notarialne mogły być sporządzane przez różnych notariuszy, którzy mieli swoje kancelarie w różnych miastach i wybór konkretnego notariusza zależał tylko od osób, które chciały sporządzić akt notarialny.

Może zachowały się księgi wieczyste ( hipoteka ) dotycząca wsi Głuchówek. Według Skorowidza Królestwa Polskiego (…) z 1877 roku wieś Głuchówek znajdowała się w guberni siedleckiej, w powiecie siedleckim, w gminie Tarków Wielki, w parafii Mordy i podlegała Sądowi Pokoju w Siedlcach. Księgi wieczyste z tego okresu mogą znajdować się w Archiwum Państwowym w Siedlcach. Może być też tak, że Księgi Wieczyste ( Hipoteka ) z tego okresu nie zostały przekazane do archiwum państwowego przez sąd. Wtedy księgi hipoteczne mogą być w archiwum Wydziału Ksiąg Wieczystych ( Hipoteka ) Sądu Rejonowego ( Powiatowego ) w Siedlcach. Jeżeli księgi są nadal prowadzone ( nie zostały zamknięte ) dla wsi Głuchówek to powinny być w Wydziale Ksiąg Wieczystych Sądu Rejonowego ( Powiatowego ) w Siedlcach.
Księgi wieczyste, jak sam wiesz, są kopalnią informacji. Proponuję Ci odszukać, przejrzeć i uzyskać odpis zupełny ( całkowity ) hipoteki wsi Głuchówek od samego początku istnienia ( założenia ) ksiąg dla wsi Głuchówek. Jeżeli będziesz miał całkowity ( zupełny ) odpis hipoteki dla wsi Głuchówek to zapewne znajdziesz w nim numery aktów notarialnych, informacje kto i gdzie sporządzał konkretne akty notarialne i wiele innych danych.

Pozdrawiam – Roman.
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Witaj Hubercie

Tu masz link do bazy sezam:http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index.php , gdzie po wpisaniu hasła Głuchówek znajdziesz informację , że Hipoteka w Siedlcach to zespół 152/0 i obejmuje lata 1820-1990 oraz obejmuje także zapisy dotyczące Głuchówka.
Ponadto wyświetli się szereg sygnatur spraw dotyczącyh mieszkańców tej wsi w tym sygn. 62/1251/0/1 dotycząca spraw majątkowych Skolimowskich powiązanych z Głuchowskimi . Czytając te sprawy możesz wiele dowiedzieć się o jej właścicielach także w XX wieku.

Pozdrawiam
Janina
ROMAN_B

Sympatyk

Witam ponownie.
Hubercie, trochę informacji o wsi Głuchówek i Głuchów ( powiat siedlecki ) oraz o Głuchowskich i Skolimowskich.

„Głuchówek - była to wieś zasiedlona przez ludność wolną, rycerską, pochodzenia mazurskiego. Z czasem stała się ona siedzibą rodową dość zamożnego rodu Głuchowskich, których nazwisko upamiętniono nazwą wsi.”
http://www.przesmyki.com.pl/index1.html ... wosci.html

W pierwszym moim poście napisałem, że obok wsi Głuchówek leży wieś Głuchów ( obie wsie w powiecie siedleckim ). Z Głuchowa pochodzą też Głuchowscy herbu Radwan. Jak wspomniałem wcześniej, na portalu Marka Jerzego Minakowskiego Wielka Genealogia Minakowskiego – Wielcy.pl znajduje się genealogia rodu Głuchowskich z Głuchówka herbu Radwan. Można postawić tezę, że ród Głuchowskich z Głuchówka i ród Głuchowskich z Głuchowa to ta sama rodzina. Przemawia o tym ten sam herb – Radwan, którym posługiwały się oba rody. Sprawdzenie tej tezy wymaga badań i kwerendy genealogicznej, w tym metryk i innych dokumentów.

Hubercie, w pierwszym swoim poście jaki napisałeś zawarłeś informację: „Mój przodek nazywał się Jakób Głuchowski ( ur. ok 1840 ) mąż Marianny Skolimowskiej (…)”. Znalazłem w sieci bardzo ciekawą informację o Głuchowskich i Skolimowskich, która może rzucić nowe światło na badania genealogiczne twojej rodziny ( choć nie musi ). Oto informacja o Skolimowskich herbu Radwan i Lubicz oraz Głuchowskich herbu Radwan:
„Najstarsze wzmianki o przedstawicielach rodu Skolimowskich na Podlasiu pochodzą z połowy XV w. Pięciu Skolimowskich, dziedziców na Skolimowie, określanych jak to podaje historyk i znawca tematu Tomasz Jaszczołt – bracia stryjeczni, w osobach: Pawła, Jana, Stanisława, Macieja i Piotra uposażało przed 1458 r. nowo powstałą parafię w Mordach. Tym sposobem zostali oni zapisani w dokumentach kościelnych jako współfundatorzy tamtejszego kościoła z prawem kolatorstwa i opieki nad nim.
Jednak głównymi fundatorami i pomysłodawcami utworzenia parafii katolickiej w Mordach byli dziedzice Korczewa. Potomkowie Skolimowskich, mniej zamożni kolatorzy, zapewne niedoceniani przez kolejnych tamtejszych proboszczów, zaczęli oddawać dziesięcinę nie do Mordów, ale dla kościoła w Przesmykach, co miało swoje konsekwencje sadowe. W latach 1472-1473 przed sądem biskupim w Łucku toczyła się sprawa z pozwu księdza proboszcza z Mordów o nie oddawanie należnych podatków do parafii macierzystej i kierowanie takowych bezprawnie do Przesmyk. Biskup wydał wyrok na korzyść mordzkiego plebana.
Zresztą nie był to pierwszy znany źródłowy proces sądowy z udziałem Skolimowskich. Jeszcze w 1458 r. Stanisław Skolimowskich wraz ze swoimi braćmi sądził się z kuzynem Mikołajem ze Skolimowa. Trzej bracia noszący przydomek „Żukowicz” – Stanisław, Piotr i Maciej wykazali się dokumentami potwierdzającymi ich własność do części dóbr Skolimowo, które należały na początku XV w., czyli jeszcze za czasów wielkiego księcia Witolda, do ich ojca – Pawła Żukowicza Skolimowskiego.”
„W drugiej połowie XV w. jakieś, działy i to spore, na dobrach Skolimowo posiadał również Piotr Jakubowski. Tomasz Jaszczołt identyfikuje tę osobę jako przedstawiciela rodziny Jakubowskich, wywodzącej się ze wsi Jakubowskie – Skolimowo położonej nad Nurcem w dawnej ziemi mielnickiej i informuje, że to on jako pierwszy przeprowadził się do wsi Jakubowskie.
Zarówno pozostali Skolimowscy, jak też zamieszkali obok nich wtedy Jakubowscy pieczętowali się takim samym herbem – Lubicz. Być może pochodzili od tego samego przodka. Podobnie jak to bywało i w innych przypadkach dobra Skolimowo stopniowo ulegały podziałom rodzinnym i sprzedażom. Część tego majątku posiadali w drugiej połowie XV w. sąsiedzi Skolimowskich, Głuchowscy z Głuchowa, którzy podawali się jako właściciele na Skolimowie i Głuchowie równocześnie. Ci Głuchowscy przyjęli później nazwisko od dóbr Skolimowo, czyli tak jak ich pierwotni dziedzice również – Skolimowscy. Część z nich posiadała przydomek „Żądło”, który pozwalał na ich dodatkową identyfikację. Najważniejszym jednak dowodem na to był inny niż Skolimowskich herb – Radwan.
Skolimów dość szybko rozpadł się na dwa, a potem trzy podstawowe działy, potem już w początkach szesnastego stulecia z jednego z nich zwanego wówczas Skolimowo Stara Wieś wyodrębniły się dodatkowo dwie kolejne wsie tj. Wojnów i Cierpigórz. Ten ostatni stanowił domenę Skolimowskich (dawniej Głuchowskich Żądłów) herbu Radwan. Na Skolimowie Bejdach (znanych już w 1458) dziedziczyła później rodzina używająca nazwiska Bejdo.”

Powyższa informacja pochodzi ze strony Dariusza Kosieradzkiego „Tropami Tajemnic Ziemi Sokołowskiej”:
http://www.zsokolowa.com/index.php?opti ... tstart=135

Pozdrawiam – Roman.
[/u]
Hugooos1

Witajcie,

nie spodziewałem się aż takiego odzewu i tak ogromnej porci wskazówek z waszej strony. Serdecznie za to dziękuję!

@krzysztof

w takim razie nie pozostaje mi nic innego jak szukać aktu małżeństwa Jakóba i Marianny. Mam akt zgonu Jakóba z 1919 roku, ale nie ma wskazanych w nim jego rodziców. Akt zgonu Marianny też mam (dzięki temu udało mi się znaleźć ich dzieci.
Szkoda, że te lata ok 1870 roku parafii Mordy nie są zdigitalizowane. Będę się musiał wybrać od siedleckiego Archiwum.

Miło słyszeć, że w Twoim drzewie są też Głuchowscy :)

@Roman

sprawdzę w takim razie w Siedlcach i w Warszawie.

Artykuł o Skolimowskich i Głuchowskich niesamowicie ciekawy, muszę sprawdzić ten wątek!

@Janina

Sprawdzę link, który mi podałaś.

Jak dobrze, że nadchodzi weekend będę miał mam nadzieję czas na zakopanie się w archiwach :)

Pozdrawiam
Hubert
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Hubercie, to drugie małżeństwo Jakuba i Albiny też powinno zawierać imiona jego rodziców. Szukać trzeba obu.

Ta reprezentacja Głuchowskich w moim drzewie jest bardzo skromna. W dodatku wszystkie powiązania jakie miałem wynikały z aktów notarialnych notariuszy łosickich. A ściślej z dwóch aktów - jeden w którym Szawłowscy zawierają ugodę między sobą, a drugi to testament również Szawłowskiego. Ale zawarte tam wywody pozwoliły mi ich połączyć, dopisać przodka wraz z żonami i przypisać Wojciecha Głuchowskiego jako zięcia tegoż przodka, a Jana Głuchowskiego jako wnuka - bez informacji o latach. Teraz doszukałem wspomniany wcześniej akt notarialny o pełnomocnictwie, z którego doszła żona Jana i ich syn Ignacy. W jednej metryce z Hadynowa (1819) jest akt zgonu jego dziecka, wiek Ignacego 42 lata, żona Ignacego i piastowane przez niego stanowisko - obrońcy w Sądzie Pokoju w Łosicach. I ładny, wyrobiony podpis. A akt notarialny o pełnomocnictwie ma również frazę o Głuchówku. Razem z tego wynika, że mój 5*pradziadek urodził się nie później niż ok. 1710. Warto przeglądać tych notariuszy łosickich :P

Tyle mam o Głuchowskich w tej chwili, a co dojdzie - okaże się. Może znajdziemy coś wspólnego?

Pozdrawiam
Krzysztof
ROMAN_B

Sympatyk

Witam ponownie.
Hubercie, może odnajdziemy jakieś wspólne powinowactwo? Rodzina mojej żony pochodzi z okolic, którymi jesteś zainteresowany. Genealogia rodziny mojej żony czeka dopiero na rozpoczęcie badań. Pisząc Ci o Skolimowskich nie pamiętałem, że babcia mojej żony pochodzi ze Skolimowskich. Dopiero moja żona przypomniała mi, że jej babcia Józefa pochodziła ze Skolimowskich. Urodziła ona się ok. 1904 roku w Głuchówku. Rodzicami jej byli Antoni Skolimowski i Klementyna Głuchowska. Babcia moje żony zmarła w 1983 roku.
Hubercie jeżeli natrafisz na jakieś połączenie Twoich Skolimowskich ze Skolimowskimi i Głuchowskimi mojej żony to proszę daj znać.

Pozdrawiam – Roman.
Ostatnio zmieniony czw 01 cze 2017, 12:44 przez ROMAN_B, łącznie zmieniany 2 razy.
rob7777

Sympatyk

Post autor: rob7777 »

Witaj Hubercie, Krzysztofie, Romanie, Janino i inni

Już wpisałem się pod innym wątkiem ale tu jest więcej więc trochę się powtórzę, a trochę dodam ... Widzę że nazwisko Szawłowski pojawia się u Krzysztofa ... U mnie, możliwe że też ... ale tylok możliwe bo to na podstawie herbarzy które połączyłem ... Nie znaczy że to połączenie jest właściwe...

Rzadko tu ostatnio bywam ale również szukam "moich Głuchowskich" - nie wiem skąd pochodzili ale wiem że mój przodek, Ludwik Głuchowski, zmarł we Włodawie w wieku 45 lat w 1836 roku (czyli ur. około 1791). Pracował tam jako ekonom, ale stamtąd raczej nie pochodził (nie ma tam innych Głuchowskich w aktach). Ożenił około 1814-1817 z Marianną Kobylińską. Przypuszczam że moi Głuchowscy pochodzili z rejonu Kocka, Radzynia może też Głuchówka, ale nie mam więcej dokumentów. Synami tego Ludwika byli (również) Ludwik (1830-1902) i Faustyn ur. 1825.

Po stronie żony Ludwika seniora mam więcej informacji ale oczywiście to już nie Głuchowscy. Podam tylko fragment gdzie pojawia się Szawłowska. Żoną Ludwika była Marianna Kobylińska (ok 1796-1844) ur prawdopodobnie w parafii Kock. Jej rodzicami byłi Józef Kobyliński ( ok 1755-1828) i Marianna Chrościechowska (1774-1844). A rodzicami Józefa byli Jan Kobyliński i Anna Szawłowska. Tylko że polegam na tym że "mój" Józef Kobyliński to ten sam o którym mowa w jednym z herbarzy. Okolice Kocka i Radzynia Podlaskiego to "moje" rejony.

Największą zagadką jest pochodzenie "mojego" Ludwika Głuchowskiego i to że był piśmienny i był ekonomem. To jedyna piśmienna osoba w mojej rodzinie z tego okresu - już nawet jego syn nie był piśmienny ale miał zaledwie 6 lat jak mu ojciec zmarł. Więc skąd był ten mój Ludwik ... :-)

Jeszcze jedna informacja - znalazłem wiele informacji na temat mojej rodziny w aktach notarialnych Archiwum Państwowego w Radzyniu Podlaskim. To były płatne kwerendy ale mnie się bardzo przydały.

Zerknę tu znowum ale jakby co, to mój email: rob111333@hotmail.com

Pozdrawiam
Robert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”