funkcjonariusz aparatu bezpieczeństwa

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Elwiras8

Sympatyk

Post autor: Elwiras8 »

Witam, zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc w weryfikacji dziadków mojej bliskiej kuzynki. Jej dziadkowie, rodzice Zygmunta nazwali się Stanisław i Stanisława. Ale znalazłam w katalogu IPN rodziców Zygmunta którzy nazywają się Józef i Janina.
http://katalog.bip.ipn.gov.pl/showDetai ... baId=39464&
Kuzynka potwierdziła, że to jest Jej ojciec, ale nie zgadzają się dziadkowie. Czy to może być zamierzony błąd? Dodam, że ten człowiek w życiu słowa prawdy nie powiedział, dlatego jestem w stanie dać wiarę w każdą wersję. Gdzie mogę się dowiedzieć prawdy, gdzie skierować swe kroki najpierw?
pozdrawiam
Elwira
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Witam,
Wyciągnąć akt urodzenia ojca z USC i zamówić teczkę funkcjonariusza UBP z IPN. To podstawowe posunięcia. Zawsze można też założyć, że wpisujący dane się pomylił. Niektórzy wyrzekali się ojców i zmieniali nazwiska (np. rodzice prezydentowej Komorowskiej), różne rzeczy się zdarzają. Ale piszący czasem są omylni. Bez analizy dokumentów trudno coś orzec.
Pozdrawiam
TL
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”