Przodkowie Majkrzak

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

mirek5949

Sympatyk

Przodkowie Majkrzak

Post autor: mirek5949 »

Poszukuję braci,sióstr Michała Majkrzak ur 1858r zabór Austriacki.
Pradziadek przywędrował wraz z bratem w Podlaskie (zabór rosyjski) miejscowość Piątnica powiat Łomża. Ożenił się w Piątnicy z Józefą z domu Jakubowska w roku 1885.W archiwum odnalazłem metryki urodzenia ich dzieci lecz mimo to nie mogę ustalić miejsca urodzenia pradziadka.
Pradziadkowie pracowali w browarze Drozdowo .Może ktoś mi podpowie jak i gdzie poszukiwać dalej pozdrawiam Mirek.
mirek5949

Sympatyk

Re: Przodkowie Majkrzak

mirek5949 pisze:Poszukuję braci,sióstr Michała Majkrzak ur 1858r zabór Austriacki.
Pradziadek przywędrował wraz z bratem w Podlaskie (zabór rosyjski) miejscowość Piątnica powiat Łomża. Ożenił się w Piątnicy z Józefą z domu Jakubowska w roku 1885.W archiwum odnalazłem metryki urodzenia ich dzieci lecz mimo to nie mogę ustalić miejsca urodzenia pradziadka.
Pradziadkowie pracowali w browarze Drozdowo .Może ktoś mi podpowie jak i gdzie poszukiwać dalej pozdrawiam Mirek.
Uzyskałem dodatkową informację jeden z kuzynów Michała w okresie drugiej wojny przymusowo pracował w okolicy Królewca.Po zakończeniu wojny szczęśliwie wrócił do domu.Pozdrawiam i proszę Majkrzaków którym to coś mówi o kontakt.
mirek5949

Sympatyk

Re: Przodkowie Majkrzak

Moje pierwsze wpisy okazały się błędne ,moje wizyty w AP Łomża doprowadziły mnie do nowych informacji.
Z metryk które odszukałem wynika że Michał Majkrzak urodził się 1858 w Prusach,Poznań.
W spisach ludności stałej z roku 1896 wynika że Wawrzyniec ur 1820 Franciszka ur 1823 Majkrzak urodzeni są w Prusach Poznań.
Z tych dokumentów wynika iż prapradziadkowie Wawrzyniec Franciszka z synami Andrzejem ur 1855 i Michałem ur 1858 zmienili miejsce zamieszkania na zabór Rosyjski miejscowość Piątnica koło Łomży jak dotąd z nieznanych mi powodów.
Pojawiły się z kolei nowe trudności związane z brakiem wpisów w jakiej parafii byli chrzczeni gdzie brali ślub,praprababka w akcie zgonu ma wpis nieznanych rodziców.Proszę Majkrzaków mieszkających obecnie w Poznaniu jak i okolicach o analizę korzeni rodzinnych.Drodzy genealodzy jak i gdzie dalej szukać pozdrawiam Mirek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”