Kornelia i Felicja Bogusławskie - skąd pochodziły?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Kornelia i Felicja Bogusławskie - skąd pochodziły?

Post autor: Maślanek_Joanna »

Pomóżcie odcyfrować bazgroły…
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =1&x=0&y=0
Akt 15 Wola Pękoszewska
Chodzi mi o fragment dotyczący panny młodej:
„a panną Kornelią Bogusławską, lat 26 (?) mającą, podług aktu znania córką niegdy Franciszka i Magdaleny z Szyndlerów małżonków Bogusławskich, urodzoną w ??? Guberni ??? a zamieszkałą w Woli Pękoszewskiej ???, Małżeństwo to itd.”

Jak te dziury można rozumieć?

Pozdrawiam
Joanna
Ostatnio zmieniony pt 07 sie 2015, 08:09 przez Maślanek_Joanna, łącznie zmieniany 1 raz.
Luziński_Marcin

Sympatyk
Adept

Post autor: Luziński_Marcin »

Kamienicach w guberni radomskiej?

ML
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Haponiuk_Daniel »

Luziński_Marcin pisze:Kamienicach w guberni radomskiej?

ML
Tak samo odczytuję.

Pozdrawiam

Daniel
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Bardzo dziękuję - faktycznie zapis pasuje, tylko w radomskim nie widzę żadnej miejscowości o takiej nazwie - ani współcześnie, ani w "Słowniku Królestwa...", jest tylko Kamieńsk, ale to chyba trochę za bardzo odmienna nazwa (?) - może jakieś pomysły na identyfikację tego miejsca?
Pozdrawiam
Joanna
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witam

Mnie się wydaje, że napisano w Karniewicach lub Karniowicach, a taka miejscowość jest za Olkuszem w pobliżu Trzebini w granicach dawnej Guberni Radomskiej jak zapisano w akcie. Tu link do granic guberni w tym czasie jaki jest w akcie: http://www.radom.pl/page/2161,region-ra ... cznym.html

Jeśli chodzi o to słowo po Woli Pękoszewskiej to napisano: w obowiązku, co znaczy wykonywała jakieś obowiązki dla kogoś lecz nie była to typowa służba. Mogła np. być guwernantką.
Odległość między Wolą Pękoszewską, a tymi Karniowicami spora ale jeśli wiązało się to z sytuacją rodzinną to bardzo możliwa.

Pozdrawiam serdecznie
Janina
Nagórski_Bogusław

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Nagórski_Bogusław »

Witam z Krakowa!

Unikat tego aktu ślubu jest w AD w Łowiczu. Został napisany czytelniej inną ręką ale niewiele to pomoże w rozwikłaniu tej zagadki.
Według niego 26-letnia panna Kornelia Bogusławska przedstawiła akt znania (dlaczego nie metrykę skoro urodziła się w Kongresówce?), w którym podano, z "urodziła się w KARNIEWICACH Guberni Radomskiej". Sęk w tym, że i takiej miejscowości także nie podaje SGKP.
Fonetycznie najbliżej tej nazwie do: Karnice ?
Ówczesna Gubernia Radomska była bardzo rozległa (p.Wiki) i może to być szukanie igły w stogu siana.
Na marginesie: Mąż Kornelii był konwertytą. Pracował jako starszy felczer w szpitaliku w Woli Pękoszewskiej. Może i ona miała żydowskie korzenie ? Herbowych Bogusławskich można wiązać np z Boguszycami (na południe od Rawy Maz.) i parafią w podrawskiej Krzemienicy. Szyndlerów też wokół Rawy można spotkać (np Kurzeszyn).
Pozdrawiam
Bogusław
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Witam z łódzkiego i dziękuję koledze Bogusławowi za potwierdzenie tego, że zapisano w akcie: w Karniewicach i guberni radomskiej bo to raczej potwierdza moją sugestię, że chodzi o Karniowice i tu jest link do słownika: http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_III/847

Parafia w Boguszycach była i jest nadal z pięknym zabytkowym kościołem, a na terenie mojej gminy Głuchów nadal mieszkają Bogusławscy. Wola Pękoszewska także jest niedaleko, ale panna Kornelia jako sierota była zapewne zatrudniona w tzw. obowiązku i niekoniecznie miało to związek z rodziną bo byłoby zapisane, że mieszkała przy rodzinie.

Pozdrawiam serdecznie
Janina
slawek_krakow

Sympatyk

Post autor: slawek_krakow »

Janina_Tomczyk pisze:Witam z łódzkiego i dziękuję koledze Bogusławowi za potwierdzenie tego, że zapisano w akcie: w Karniewicach i guberni radomskiej bo to raczej potwierdza moją sugestię, że chodzi o Karniowice i tu jest link do słownika: http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_III/847

Parafia w Boguszycach była i jest nadal z pięknym zabytkowym kościołem, a na terenie mojej gminy Głuchów nadal mieszkają Bogusławscy. Wola Pękoszewska także jest niedaleko, ale panna Kornelia jako sierota była zapewne zatrudniona w tzw. obowiązku i niekoniecznie miało to związek z rodziną bo byłoby zapisane, że mieszkała przy rodzinie.

Pozdrawiam serdecznie
Janina

Obawiam się jednak, że ani Karniowice koło Bolechowic, ani te koło Dulowej nigdy nie były w Guberni Radomskiej.
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

slawek_krakow pisze:
Janina_Tomczyk pisze:Witam z łódzkiego i dziękuję koledze Bogusławowi za potwierdzenie tego, że zapisano w akcie: w Karniewicach i guberni radomskiej bo to raczej potwierdza moją sugestię, że chodzi o Karniowice i tu jest link do słownika: http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_III/847

Pozdrawiam serdecznie
Janina

Obawiam się jednak, że ani Karniowice koło Bolechowic, ani te koło Dulowej nigdy nie były w Guberni Radomskiej.
Specjalnie podałam link do granic tej guberni w latach spisania aktu ślubu, bo także zdziwiłam się jak duży miała zasięg. Podałam też link do mapy: Gubernia radomska w latach 1844-1866 na tle obecnych granic województw i http://www.radom.pl/page/2161,region-ra ... cznym.html pokazuje to 3 mapka. Sądzę, że raczej parafia Dulowa bardziej mieści się w tych granicach i to tylko 22 lata zasięgu terytorialnego tej guberni.
Nie upieram się przy tej wersji tylko podaję do zastanowienia, skoro nazwa miejscowości nie budzi zastrzeżeń bo dwukrotnie jest tak zapisana.

Pozdrawiam
Janina
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Bardzo dziękuję wszystkim za sugestie i podpowiedzi - zawsze uważałam, że nie ma to jak burza mózgów- zwłaszcza tęgich :).

Ad rem - Karniowice koło Trzebini faktycznie były wówczas w guberni radomskiej (co też mnie zdumiało, ale mapy są jednoznaczne) i ogólnie zmiany miejsca zamieszkania i kierunek "Kraków" jak najbardziej do Kornelii pasuje, ponieważ jej rodzice (Franciszek i Marianna z Schindlerów) brali ślub w Krakowie i przynajmniej jakiś czas tam mieszkali, bo tamże urodziła się część rodzeństwa Kornelii. Ogólnie była to rodzina mocno ruchliwa, co nie ułatwia mi poszukiwań.

Co do Bogusławskich - chyba byli herbowi , dziadek Kornelii Jan Bogusławski był posesorem w rejonie Przemyśla i Rzeszowa, i tam urodził się ojciec Kornelii, ale już jego brat gdzie indziej, a kiedy rodzice Kornelii brał ślub - znów mieszkali gdzie indziej (ale trzymali się Galicji). Więc nie wydaje mi się, żeby byli bezpośrednio powiązani z Boguszycami koło Rawy. Chociaż kto wie? gdyby głębiej pokopać? Moje ślady urywają się na dziadku Kornelii - Janie (żonatym z Teklą Orszulską), który żył w 2 połowie XVIIIw. Z dokumentów wygląda, że ta rodzina cały czas była katolicka.
Co innego z rodziną matki Kornelii - Marianną z Schindlerów - to byli Obywatele Miasta Krakowa, przy czym matka - Joanna z Bartuzelów była katoliczką, a ojciec Frydrych/Fryderyk - ewangelikiem.
Joanna Bartuzel urodziła się na odmianę w Pszczynie.

Tu mam jeszcze jedną zagadkę - dlaczego Joanna i Fryderyk Schindlerowie, obywatele WMKrakowa, są w którymś akcie określeni jako "górnicy"?! Co to mogło oznaczać - mieli jakieś "udziały" w kopalniach?

Z kolei siostra Kornelii - moja 2prababcia Felicja Bogusławska brała ślub i mieszkała w Wadowicach.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Joanna
Nagórski_Bogusław

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Nagórski_Bogusław »

Witam z Krakowa!
Jeśli przyjąć, że faktycznie chodzi o KARNIOWICE (zapisane jako KarniEwice) - te koło Dulowej lub Bolechowic to w czasie gdy miałaby się tam urodzić Kornelia Bogusławska (ok. 1830) to nie były one w Guberni Radomskiej Królestwa Polskiego, gdyż tereny te należały do Rzeczypospolitej Krakowskiej (1815-1848). Granica Rzeczypospolitej z Królestwem biegła północnym skrajem zapadliska tektonicznego zwanego Rowem Krzeszowickim o czym dobrze pamiętają mieszkańcy tych okolic.
Dlatego trudno jej było zdobyć metrykę z "zagranicy" i została ona zastapiona aktem znania - jak to często czyniono w odniesieniu do ludzi z Galicji.

Oto cytat z kroniki parafii Dulowa-Karniowice:
Teren gdzie współcześnie znajdują się Karniowice najpewniej wchodził w skład państwa Wiślan, następnie państwa wielkomorawskiego, później po połączeniu ziem Wiślan z państwem Polan, pozostał przy Polsce do 1795 roku.
Od średniowiecza do 1795 wieś znajdowała się w województwie krakowskim. Po III rozbiorze Polski okolice Karniowic należały do dystryktu olkuskiego w ramach tzw. Galicji Zachodniej w zaborze austriackim. W 1809 r. teren Karniowic przyłączono do departamentu krakowskiego w granicach Księstwa Warszawskiego. W latach 1815-1845 w Rzeczypospolitej Krakowskiej jako jedna z 224 wsi.
W latach 1848-1918 roku należała do Galicji. W latach 1918-1939 i 1945-1975 w woj. krakowskim. W okresie II wojny światowej należała do III Rzeszy i była miejscowością graniczną z Generalnym Gubernatorstwem.

Co do "górnictwa" pod Krakowem - w okolicy Karniowic:
Na terenie Puszczy Dulowskiej a także Sierszy (Trzebinia) są pokłady węgla kamiennego ciągnące się ponoć aż do Krakowa. Kopalnia "Krystyna" w Puszczy Dulowskiej działała do II wojny światowej. Właścicielami kopalń byli Potoccy z Krzeszowic ale zapewne były to spółki.
A może chodzi tu o kopalnię soli w Wieliczce?

Pozdrawiam
Bogusław
slawek_krakow

Sympatyk

Post autor: slawek_krakow »

Karniowice na wschod od Trzebini to nie Gubernia Radomska i nawet nie KP. Granica przebiegala kilka kilometrow na polnoc, tam gdzie miejscowosci Płoki, Lgota, Ostrężnica. Karniowice byly czescia Ksiestwa Warszawskiego, a potem Wolnego Miasta Krakowa i Krilestwa Galicji. W pracy jestem, ale jak rano przyjde do domu to podlinkuje mape na ktorej dokladnie widac granice.
Scalak

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Scalak »

w latach 1814-34 w Karniowicach (i całej parafii Trzebińskiej) nie rodzi się dziewczynka o imieniu Kornelia jak i nikt o nazwisku Bogusławski.
Ewka1234

Sympatyk

Post autor: Ewka1234 »

Witaj,
Bogusławscy z Bogusławek par. Rawa Maz.
Pozdrawiam
Ewka
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Wg indeksów z geneteki w Rawie ani Starej Rawie też Kornelia się nie urodziła :(.
Jak pisałam jej rodzice brali ślub w Krakowie, ojciec Franciszek "trudnił się funkcją ekonomiczną" co może oznaczać właściwie wszystko. Dziadek Bogusławski posesorował w podkarpackiej Galicji (rzeszowskie i przemyskie), dziadkowie Schindlerowie - Kraków i Pszczyna.
Aktów zgonu jej rodziców też nie znalazłam (mam ur i śl) - widocznie ich gdzieś "poniosło" - być może właśnie tam, gdzie Kornelia się urodziła, bo późniejszych tropów o nich nie mam.
Chyba za nimi nie trafię... zawsze mogę liczyć, że kiedyś w genetece "wyskoczy" przypadkiem, jak zostanie indeksowana...
Pozdrawiam
Joanna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”