Wielka prośba o pomoc

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Paula_Papież

Sympatyk

Wielka prośba o pomoc

Post autor: Paula_Papież »

Witam. Jestem co dopiero zalogowana i nie wiem jeszcze wszystkiego. Odnalazłam co prawda nazwiska swoich bliskich i nawet skany aktów ślubu i urodzenia. Lata sie zgadzaja , ale nie bardzo wiem co znaczy akt 4, ja rozumiem to tak ze w tej księdze z danego roku pod pozycja 4 będzie sie znajdowało to czego szukam?. Problem w tym ze wszystko jest po rosyjsku i ciężko mi to zweryfikować. Będę wdzięczna za podpowiedź. Z góry dziękuję
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Wielka prośba o pomoc

Post autor: Maślanek_Joanna »

Każdy kiedyś zaczynał i nic nie wiedział :)
Dobrze myślisz - akt nr 4 oznacza, że w księdze z danego roku w części dla danych zdarzeń - urodzenia, małżeństwa, zgony szukany dokument jest pod nr 4
Jeśli masz pytania, pisz na PW - jeśli potrafię - pomogę.
Pozdrawiam
Joanna
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Paulo, dopiero w innym wątku odpowiedziałam na Twoje pytanie nie wiedząc, że dopiero zaczynasz.
Myślę, że najlepiej napisz kogo szukasz, skąd i z jakich lat,wtedy łatwiej będzie Ci pomóc.Może nie będziesz musiała pisać po akt do Lublina, bo on może już być zamieszczony w sieci. Wystarczy go ściągnąć.
Pozdrawiam
Dana
Paula_Papież

Sympatyk

Dziękuję. Poszperałam troszkę po sieci i dowiedziałam się że metryki z Krasnegostwu które mnie interesują znajdują się w archiwum w Zamościu. Szukam informacji o rodzinie Raczkowskich z Krasnegostawu. Na tej stronie znalazłam inforamcję o ślubie mojego prapradzidka Pawła Raczkowskiego z Maryanną Karauda. Slub w roku 1872 akt nr 26, ale na tym koniec . Nie ma nic więcej. Czy jest mozliwośc odnalezienia tylko po tej informacji? Widziałam ze inne akta maja skany lub odniesienia do osób, które je tworzyły a tu nic.
Liczę na jakąs informację, bo narazie uczę się tej strony.
Pozdrawiam Paula
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Paulo,
czy zwróciłaś uwagę, że w archiwum w Zamościu są akta z 1871-1872, ale małżeństw tylko grekokatolickich? W Lublinie prawdopodobnie nie ma ksiąg z lat 1871 i 1872. Pozostaje tylko zapytać parafii w Krasnymstawie.

Pozdrawiam,
Monika
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Paulo domyślam się że skoro masz dane ślubu Twoich pra..Pawła Raczkowskiego i Marianny Karaudy to już byłaś na Lubgensie.
Akt ślubu tej pary został spisany z danych od mormonów.
Tam jest podane że Paweł był synem Wojciecha i Marianny Czworonóg vel Czerniak.Ich ślub był w 1847 -jest skan na Lubgensie.Marianna Karauda to córka Marcina i Franciszki Repeć l.22.Też jest akt śl.w 1846. Akty urodzeń młodych też masz na Lubgensie.
Dalej szukaj już sama. Link do mormonów ktoś Ci poda bo ja nie umiem(jestem samoukiem)
Dana
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Paulo, tu jest akt Pawła Raczkowskiego i Marianny Karaudy. Zupełnie zapomniałam o mormonach. :)

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,180566801

a tu jest wgląd w metryki z Krasnegostawu.

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 801%2C1801

jak klikniesz w "Lublin", pokażą się inne lubelskie parafie.

Powodzenia,
Monika
Paula_Papież

Sympatyk

nIE, TE INFORMACJE ZNALAZŁAM TUTAJ. A O CO CHODZI Z TYMI MORMONAMI IlUBGENSEM BO NIE BARDZO WIEM?
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Post autor: moyra777 »

Paulo,

Przepraszam, ze zaczne od strofowania, ale czy moglabys nie pisac drukowanymi/wielkimi literami bo to jest ogolnie odbierania jako krzyczenie. Byloby nam rowniez milo, gdybys sie podpisywala pod swoimi postami (taka jest tutaj zasada), mozesz ustawic automatyczny podpis w profilu.

A teraz w odpowiedzi na twoje pytanie.

Lubgens to jest to portal genealogow Lubelszczyzny. Na ich stronie mozesz znalezc sporo informacji dotyczacej tego regionu, miedzy innymi zindeksowane parafie. Cos w podobie do geneteki. Ich adres jest tutaj http://lubgens.eu/portal.php tam znajdziesz Regionalna Baze Indeksow.

Mormoni to potoczne okreslenie - Kościoła Jezusa Chrystusa Świętych w Dniach Ostatnich (https://pl.wikipedia.org/wiki/Mormoni). Ich Kosciol przeprowadzil w latach 70 (i z tego co wiem sukcesywnie nadal prowadzi) digitalizacje ksiag metrykalnych na calym swiecie, no prawie calym. Ich strona interentowa to www.familysearch.org. Mozesz tam rowniez znalezc zindeksowane wybiorcze parafie, oraz dostep do ksiag z kilku regionow Polski. Jednak jedynie w przypadku Polski sa to ksiegi z parafii rzymsko-katolickich. Greko-katolickie np sa jedynie dostepna na mikrofilmach. Mikrofilmy ksiag, ktore nie sa dostepne na ich stronie mozesz zamowic do Centrum Historii Rodziny. Z tego co pamietam sa dwa takie centra w Polsce. W Warszawie i we Wrocławiu.

Prosze poprzegladaj troche nasze forum to sie dowiesz wiecej jak to funkcjonuje. A propos Lubgens w porozumieniu z "Mormonami" prowadzi projekt indeksacji ksiag znajdujacych sie na familysearch zrobionych na podstawie ksiag znajdujacych sie w archiwach panstwowych i koscielnych wlasnie z regionu Lubelszczyzny.

Mam nadzieje, ze troche Ci juz rozjasnilam :)

Powodzenia w poszukiwaniach.
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Paula_Papież

Sympatyk

Dziękuję za odpowiedź.
Te litery to przez pomyłkę, ale juz będę wiedzieć zeby ich nie używać. I będę się podpisywaJestem tu dopiero dwa dni i jeszcze sie uczę.
Te rady napewno mi się przydadzą, ale idzie ciężko, bo jest wiele kobiet o takim nazwisku którego poszukuję i nie mam zadnego punktu oparcia. Myślę jednak ze coś wynajdę.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Paulina
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: kwroblewska »

Paula_Papież pisze:. I będę się podpisywaJestem tu dopiero dwa dni i jeszcze sie uczę.
[..]
Spróbuj korzystać z
Menu głowne [z lewej strony] - szukaj - http://genealodzy.pl/PNphpBB2-search.phtml
ułatwia przeszukiwanie tematów na forum.

___
Krystyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”