Miacow - miejsce urodzenia

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
d_oleksiak

Sympatyk

Post autor: d_oleksiak »

Witam,

przeszukując informacje odnoszące się do zaginięcia mojego przodka w czasie II WŚ (Oleksiak Roman) urodzonego w 1888, natknąłem się na wzmiankę na stronie straty.pl, odnoszącą się do takiej osoby uwięzionej w obozie koncentracyjnym z miejscem urodzenia Miacow - i tu pytanie do Was, drodzy genealodzy, czy mówi Wam coś miejscowość Miacow? Google niestety nic mi nie pomaga... Zastanawiałem się też czy to może być "zniemczona" nazwa miejscowości np. Miąse, która to miejscowość jest w obszarze moich przodków...

Źródłem tej informacji na straty.pl jest Muzeum Gross-Rosen w Rogoźnicy, ale oni niestety nie mają innych danych dotyczących tej osoby.
Dodam również, iż PCK i IPN nie odnalazł takiej osoby w swoich zasobach archiwalnych.

Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 10 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Witaj,

Nazwa Miąse byla bardzo trudna do napisania przez Niemca wiec bardzo mozliwe, ze wlasnie tak zostala
napisana jak podajesz ale pewnosci niestety nie ma. Gdyby byl skan dokumentu na ktorym ta miejscowosc jest moze wowczas zobaczylibysmy cos innego. Odczyt tez moze byc bledny.
Jednak jesli data urodzenia sie zgadza to bardzo mozliwe, ze chodzi o poszukiwana osobe.
Moze mialoby cos archiwum w Bad Arolsen.

W stratach na rosyjskim http://www.obd-memorial.ru/html/info.htm?id=4271185
jest Oleksiak Wincenty s. Piotra, ur. 1921 w miejscowosci Deskurów, powolany przez WKU Tluszcz,
zginal 02.03.1945, pochowany Niemcy, rej. Kammin, wies Strezow (Германия, Померания, Каммин р-н, с. Стрезов), 2 dywizja piechoty. Czyli pochowany w Strzeżewie.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Strze%C5% ... 5%84ski%29
skan
http://www.obd-memorial.ru/memorial/ful ... 000260.jpg

Moze to krewny?

Pozdrawiam
Grazyna
Awatar użytkownika
d_oleksiak

Sympatyk

Post autor: d_oleksiak »

Witam,

bardzo dziękuję Grażyno za odpowiedź i sugestię zerknięcia na skan dokumentu oraz zweryfikowanie materiałów w Bad Arolsen.
Co do wskazanego Wincentego, to na dzień dzisiejszy trudno mi powiedzieć, czy to mój krewny, ponieważ moje badania na chwilę obecną dotyczą wyłącznie antenatów:)

Pozdrawiam
Darek
anna.f

Sympatyk
Adept

Post autor: anna.f »

Dzień dobry.
Jeżeli szuka Pan nadal informacji o Romanie Oleksiak to proszę o kontakt.
Pozdrawiam Ania
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”