Indeksowanie dla Mormonów 7-14 sierpień akcja
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen
https://familysearch.org/indexing/
Jak w ubiegłym roku już za 2 dni wielka akcja indeksowania dla Mormonów. To jest oferta dla każdego. Także, a może nawet przede wszystkim dla tych, którzy nie indeksują w ogóle. Indeksacja dla Mormonów, także w ramach tej akcji, jest bardzo prosta i łatwa, można wziąć udział zupełnie symbolicznie.
A nagroda?
Można coś dla siebie przypadkiem odszukać, ja w zeszłym roku tak miałam, Mormoni się postarali..
Łucja
Jak w ubiegłym roku już za 2 dni wielka akcja indeksowania dla Mormonów. To jest oferta dla każdego. Także, a może nawet przede wszystkim dla tych, którzy nie indeksują w ogóle. Indeksacja dla Mormonów, także w ramach tej akcji, jest bardzo prosta i łatwa, można wziąć udział zupełnie symbolicznie.
A nagroda?
Można coś dla siebie przypadkiem odszukać, ja w zeszłym roku tak miałam, Mormoni się postarali..
Łucja
Podciągam temat:
Może kogoś zainteresuje. Ja wieczorem w to wejdę i może coś uda się złapać", jak w zeszłym roku.
W ubiegłym roku trafiłam na parafię Kraśnik, w moich rejonach poszukiwawczych parafia, sąsiednia do tej, w której mam przodków. Można sobie wybrać archiwum, a metryki do indeksacji dostaje się losowo i jest to kilka stron księgi, chyba 3 zwykle.
W tej parafii trafił mi się akt, w którym występowało poszukiwane przeze mnie nazwisko, z odniesieniem skąd osoba przyszła, gdzie była urodzona, bardzo cenna dla mnie podpowiedź co do kierunku migracji, możliwe, że i dla moich.
Teraz liczę na jakiś podobny "cud", oby nie zapeszyć.
Indeksowanie całych ksiąg czy parafii zwraca uwagę na co innego, całokształt, a takie losowe metryki jak podają Mormoni pozwala jakby bardziej skupić się na konkretnych przypadkach. Mają poza tym świetne oprogramowanie do takich dzialań, tak, że zachęcam, do pożytecznej zabawy.
Łucja
Może kogoś zainteresuje. Ja wieczorem w to wejdę i może coś uda się złapać", jak w zeszłym roku.
W ubiegłym roku trafiłam na parafię Kraśnik, w moich rejonach poszukiwawczych parafia, sąsiednia do tej, w której mam przodków. Można sobie wybrać archiwum, a metryki do indeksacji dostaje się losowo i jest to kilka stron księgi, chyba 3 zwykle.
W tej parafii trafił mi się akt, w którym występowało poszukiwane przeze mnie nazwisko, z odniesieniem skąd osoba przyszła, gdzie była urodzona, bardzo cenna dla mnie podpowiedź co do kierunku migracji, możliwe, że i dla moich.
Teraz liczę na jakiś podobny "cud", oby nie zapeszyć.
Indeksowanie całych ksiąg czy parafii zwraca uwagę na co innego, całokształt, a takie losowe metryki jak podają Mormoni pozwala jakby bardziej skupić się na konkretnych przypadkach. Mają poza tym świetne oprogramowanie do takich dzialań, tak, że zachęcam, do pożytecznej zabawy.
Łucja
-
Gadecki.Bogusław

Witam,
przyjrzałem się tej akcji ,
nie wiem jak to działa tak do końca , bo każdy ustawia sobie swoje własne preferencje , ale mi zaproponowało z polskich metryk
tylko dieciezje Radom i Lublin ,
ale co ciekawe są też do wyboru :
Ukraina - Lwów - rzymskokatolickie i grekokatolickie,
Ukraina Kijów prawosławne
Rosja Samara , chyba prawosławne
zawsze można spróbować , w zależności od zainteresowań
pozdrawiam
Bogdan
przyjrzałem się tej akcji ,
nie wiem jak to działa tak do końca , bo każdy ustawia sobie swoje własne preferencje , ale mi zaproponowało z polskich metryk
tylko dieciezje Radom i Lublin ,
ale co ciekawe są też do wyboru :
Ukraina - Lwów - rzymskokatolickie i grekokatolickie,
Ukraina Kijów prawosławne
Rosja Samara , chyba prawosławne
zawsze można spróbować , w zależności od zainteresowań
pozdrawiam
Bogdan
-
Pajak_Barbara

U mnie trochę mniej różowo, uparcie proponuje mi metryki po rosyjsku, którym to językiem nie władam... :/ Ktoś wie, jak zmienić preferowane parafie/przedziały lat?
Szukam!
ewangelicy nazwiskiem Radzikowski
Marcin Kaczmarek i Franciszka Chatlińska
Paweł Pająk z Wiktorią Walkiewicz - Łagów
Prachnio z Wyłazów par. Niwiski
Gotlib/Bogumił Jagodziński przed 1840
Ja rowniez dolaczylam do akcji. Materialy mozna wybierac samemu, tzn. nie konkretnie parafie, ale dany projekt. Automatycznie wyswietlaja sie projekty sugerowane, ale nie trzeba korzystac z tej opcji.
Powodzenia i dobrej zabawy!

Pozdrawiam,
Kinga Vnuk
Powodzenia i dobrej zabawy!
Pozdrawiam,
Kinga Vnuk
-
Maślanek_Joanna

Czy w tym czasie, jeśli dołączę do akcji, to będę miała dostęp do całej bazy - jak członkowie kościoła, czy tylko do tego, co wybiorę do indeksacji?
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna
Re: Indeksowanie dla Mormonów 7-14 sierpień akcja
Dostaje się tylko metryki do zindeksowania, kilka stron księgi. Dzięki takiej akcji przybywa indeksów, taki jest cel tego. Z członkami kościoła Mormonów nie ma to nic wspólnego, indeksują wszyscy.Maślanek_Joanna pisze:Czy w tym czasie, jeśli dołączę do akcji, to będę miała dostęp do całej bazy - jak członkowie kościoła, czy tylko do tego, co wybiorę do indeksacji?
Pozdrawiam
Joanna
Tam jest kilka projektów, należy wybrać te starsze, czyli Lublin odpada raczej, wybrać Radom i starsze tam, pogrubiłam niżej te starsze, gdzie rosyjskiego nie będzie,Pajak_Barbara pisze:U mnie trochę mniej różowo, uparcie proponuje mi metryki po rosyjsku, którym to językiem nie władam... :/ Ktoś wie, jak zmienić preferowane parafie/przedziały lat?
wklejam co jest:
-
Poland, Radom—Roman Catholic Diocese Church Books, 1733–1868 [Part 5]
Zindeksowano39%
Rozstrzygnięto8%
-
Polska, Diecezja Lublin—Księgi Metrykalne, 1864–1948 [Część 4]
Zindeksowano81%
Rozstrzygnięto81%
-
Polska, Diecezja Lublin—Księgi Metrykalne, 1901–1950 [Część 5]
Zindeksowano77%
Rozstrzygnięto76%
-
Polska, Diecezja Lublin—Księgi Metrykalne, 1901–1950 [Część 5B]
Zindeksowano0%
Rozstrzygnięto0%
-
Polska, Diecezja Radom—Księgi Metrykalne, 1664–1864 [Część 4]
Zindeksowano90%
Rozstrzygnięto89%
-
Polska, księgi metrykalne—Diecezja Radom 1654–1946 [Część 3]
Zindeksowano99%
Rozstrzygnięto98%
Język rosyjski jest po powstaniu styczniowym.
Łucja
-
Pajak_Barbara

Ooo, świetnie, już widzę, jaki wybrać plik! Dziękuję!
Szukam!
Witam,
a co może oznaczać to określenie "Rozstrzygnięto"?
Radek
a co może oznaczać to określenie "Rozstrzygnięto"?
Radek
-
Marynicz_Marcin

Najpierw jest proces indeksacji, a później odpowiedzialne za to osoby, sprawdzają poprawność indeksów i te sprawdzone to tajemnicze "rozstrzygnięte" 
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Opisy projektów na FS w "zakresie lat" nie odpowiadają ściśle temu co się w nich znajduje. W lubelskich część 4 indeksowane są akty od 1826 r. , a w częściach 5 i 5b indeksuje się głownie akty w języku polskim.Łucja pisze: Tam jest kilka projektów, należy wybrać te starsze, czyli Lublin odpada raczej, wybrać Radom i starsze tam, pogrubiłam niżej te starsze, gdzie rosyjskiego nie będzie,
Nie widzę powodu do dyskryminacji Lublina
Grzegorz
-
Gadecki.Bogusław

Skopiowałem ze strony FS:
Na czym polega rozstrzyganie?
Wszystkie pliki są zazwyczaj indeksowane przez dwóch indeksujących. Rozstrzyganie to proces polegający na uzgodnieniu różnic w wynikach, na podstawie wiedzy rozstrzygającego o rodzajach zapisów i znajomości instrukcji projektu.
Co powinienem zrobić, jeśli nie zgadzam się z opinią rozstrzygającego?
Kliknij przycisk Uwagi w kolumnie Uwagi, gdy przeglądasz wyniki rozstrzygania. Przejrzyj informacje na ekranie, a jeśli czujesz, że wpisane przez ciebie dane są prawidłowe, kliknij okienko obok Sprawdź ponownie . Ta informacja zwrotna jest zapisywana i przeglądana, więc ważne jest, abyś prosił o sprawdzenie wtedy, gdy masz wątpliwości.
Mój pierwszy odesłany plik to tylko 96 % zgodności ,
na czym polegał mój kilkakrotnie powielony błąd ?
otrzymałem plik składający się z 3 kolejnych stron z księgi zgonów , strona 1 miała numerację , strona druga bez numeracji , strona 3 z numeracją , tak po prostu prowadzono księgę , numerowano tylko co drugą stronę ( w tym wypadku parzysta numeracja)
Oczywiście po numerach aktów zgonu można było wydedukować numer nienumerowanej strony, ale uznałem ,że skoro nie ma tam żadnego numeru na tej stronie , to też go nie wprowadziłem do indeksu . I to uznano za błąd.
Moje uznanie nie wynikało z mojego widzimisię , ale z informacji w polu pomocy :
Jeżeli nie zapisano numeru strony, przyciśnij Ctrl+B, aby zaznaczyć to pole jako puste.
Wypadałoby reklamować , ale czy numeracja stron z księgi metrykalnej jest istotna ? Najistotniejszy jest numer aktu !
I jeszcze jedno :" polskie litery " .
Mam info , że najbezpieczniej używać liter typu ś ,ć , ź itp wyprowadzonych za pomocą opcji "wpisz litery diakrytyzowane"
programu FSI , bo ustawienia klawiatur na naszych osobistych komputerach to zupełnie odrębny temat ,
bawmy się dalej
pozdrawiam
Bogdan
Na czym polega rozstrzyganie?
Wszystkie pliki są zazwyczaj indeksowane przez dwóch indeksujących. Rozstrzyganie to proces polegający na uzgodnieniu różnic w wynikach, na podstawie wiedzy rozstrzygającego o rodzajach zapisów i znajomości instrukcji projektu.
Co powinienem zrobić, jeśli nie zgadzam się z opinią rozstrzygającego?
Kliknij przycisk Uwagi w kolumnie Uwagi, gdy przeglądasz wyniki rozstrzygania. Przejrzyj informacje na ekranie, a jeśli czujesz, że wpisane przez ciebie dane są prawidłowe, kliknij okienko obok Sprawdź ponownie . Ta informacja zwrotna jest zapisywana i przeglądana, więc ważne jest, abyś prosił o sprawdzenie wtedy, gdy masz wątpliwości.
Mój pierwszy odesłany plik to tylko 96 % zgodności ,
na czym polegał mój kilkakrotnie powielony błąd ?
otrzymałem plik składający się z 3 kolejnych stron z księgi zgonów , strona 1 miała numerację , strona druga bez numeracji , strona 3 z numeracją , tak po prostu prowadzono księgę , numerowano tylko co drugą stronę ( w tym wypadku parzysta numeracja)
Oczywiście po numerach aktów zgonu można było wydedukować numer nienumerowanej strony, ale uznałem ,że skoro nie ma tam żadnego numeru na tej stronie , to też go nie wprowadziłem do indeksu . I to uznano za błąd.
Moje uznanie nie wynikało z mojego widzimisię , ale z informacji w polu pomocy :
Jeżeli nie zapisano numeru strony, przyciśnij Ctrl+B, aby zaznaczyć to pole jako puste.
Wypadałoby reklamować , ale czy numeracja stron z księgi metrykalnej jest istotna ? Najistotniejszy jest numer aktu !
I jeszcze jedno :" polskie litery " .
Mam info , że najbezpieczniej używać liter typu ś ,ć , ź itp wyprowadzonych za pomocą opcji "wpisz litery diakrytyzowane"
programu FSI , bo ustawienia klawiatur na naszych osobistych komputerach to zupełnie odrębny temat ,
bawmy się dalej
pozdrawiam
Bogdan