Sąd pokoju w Szadku a Prusinowice
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Dzień dobry!
Spotkałam się z taką zagadką genealogiczną:
W 1818 roku w księdze Mikołajewic pojawia się akt ślubu Józefa Wawrzkowicza i Antoniny Kubiak z podaną miejscowością "Prusinowice" (akt 22):
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =412&y=564
Ani pan młody ani panna młoda nie pochodzą z tej miejscowości: ona jest z pobliskich Kwiatkowic na co ma metrykę, natomiast on metryki nie ma i posługuje się aktem znania potwierdzonym (o ile dobrze otczytałam akt) przez wójta(?) wsi Prusinowice oraz Sąd Pokoju w Szadku.
I tutaj pojawiają się pytania - jeśli byłby z tej właśnie miejscowości to miałby metrykę wyciągniętą ze swojego kościoła. Jeśli jest z innej, dlaczego miejscowości tej nie ma w akcie? I dlaczego potwierdza to sąd w Szadku?
Poszukując informacji na temat sądu w Szadku trafiłam na... drugie Prusinowice - wieś podlegającą pod Szadek właśnie.
A teraz pytanie - czy możliwy jest tak niesamowity przypadek, że młodzian z Prusinowic w Szadku przeniósł się do Prusinowic w Mikołajewicach? Jeśli nie, to co ma do tego wszystkiego są w Szadku?
Z góry dziękuję za sugestie
Pozdrawiam
Ewa
Spotkałam się z taką zagadką genealogiczną:
W 1818 roku w księdze Mikołajewic pojawia się akt ślubu Józefa Wawrzkowicza i Antoniny Kubiak z podaną miejscowością "Prusinowice" (akt 22):
Ani pan młody ani panna młoda nie pochodzą z tej miejscowości: ona jest z pobliskich Kwiatkowic na co ma metrykę, natomiast on metryki nie ma i posługuje się aktem znania potwierdzonym (o ile dobrze otczytałam akt) przez wójta(?) wsi Prusinowice oraz Sąd Pokoju w Szadku.
I tutaj pojawiają się pytania - jeśli byłby z tej właśnie miejscowości to miałby metrykę wyciągniętą ze swojego kościoła. Jeśli jest z innej, dlaczego miejscowości tej nie ma w akcie? I dlaczego potwierdza to sąd w Szadku?
Poszukując informacji na temat sądu w Szadku trafiłam na... drugie Prusinowice - wieś podlegającą pod Szadek właśnie.
A teraz pytanie - czy możliwy jest tak niesamowity przypadek, że młodzian z Prusinowic w Szadku przeniósł się do Prusinowic w Mikołajewicach? Jeśli nie, to co ma do tego wszystkiego są w Szadku?
Pozdrawiam
Ewa
-
magdalena72

Prusinowice to parafia Mikołajewice, jak sama wiesz. Nie ma w akcie napisanego gdzie był urodzony młody, tylko że akt znania jest uczyniony przez zastępcę wójta i ekonoma ze wsi Prusinowice,
Magdalena
Musiałabyś mieć dostęp do zapowiedzi, ale chyba dla tego roku nie ma
Magdalena
Musiałabyś mieć dostęp do zapowiedzi, ale chyba dla tego roku nie ma
-
Sawicki_Julian

Witam i tak na oko, Szadek koło Kalisza w 1818 roku jest chyba w Prusach, a te drugie Prusinowice pewnie są w zaborze Rosji. Na wtedy, czyli dzieli ich granica i dlatego był akt znani z braku metryki. U Cara by przekroczyć granice, mogło załatwienie tej sprawy być kosztowne i czekać z pół roku na wynik sprawy, tak myślę ; pozdrawiam - Julian
-
magdalena72

Julianie Szadek koło Kalisza to mała wieś, a Szadek koło Sieradza, czyli w łódzkim to jednak miasto i tam chyba by był sąd pokoju?
Magdalena
Magdalena
- kwroblewska

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Re: Sąd pokoju w Szadku a Prusinowice
Parafia Kwiatkowice jak i Mikołajewice leżały w owym czasie w powiecie szadkowski. W kazdym powiecie był Sąd Pokoju i dla tego powiatu był w mieście Szadku. Akt znania był dokumentem "zastępującym" akt chrztu i musiał być wiarygodnym co do roku urodzenia, miejsca czy rodziców i potwierdzonym.Tajgete pisze: Spotkałam się z taką zagadką genealogiczną:
Pozdrawiam
Ewa
Może wszystkie dane były w akcie znania albo Józef sam nie wiedział gdzie się urodził i brak tej informacji. Gdyby był z parafii leżących w owym czasie w dekanacie szadkowskiem pewnie metrykę by dostarczył.
___
Krystyna
-
magdalena72

Szukajcie a znajdziecie - http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 892&y=1422
ślub brata Twojego Józefa? akt 2, rok 1827, parafia pabianicka;
parafia Mikołajewice, wieś Prusinowice!
Magdalena
ślub brata Twojego Józefa? akt 2, rok 1827, parafia pabianicka;
parafia Mikołajewice, wieś Prusinowice!
Magdalena
- kwroblewska

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Re: Sąd pokoju w Szadku a Prusinowice
Sawicki_Julian pisze:Witam i tak na oko, Szadek koło Kalisza w 1818 roku jest chyba w Prusach, a te drugie Prusinowice pewnie są w zaborze Rosji. Na wtedy, czyli dzieli ich granica i dlatego był akt znani z braku metryki. U Cara by przekroczyć granice, mogło załatwienie tej sprawy być kosztowne i czekać z pół roku na wynik sprawy, tak myślę ; pozdrawiam - Julian
Julianie,
Szadek to kiedyś miasto królewskie, sądy ziemskie się w nim odbywały.
np. https://pl.wikipedia.org/wiki/Szadek
Od lat miłośnicy tego regionu wydają Biuletyn Szadkowski. http://biuletynszadkowski.geo.uni.lodz.pl/
___
Krystyna
Dziękuję Wam serdecznie za wszystkie uwagi i podpowiedzi! 
Czyli Szadek dlatego, że taki był właściwy sąd i tylko tyle. A dlaczego metryki nie miał, tego raczej się nie dowiemy a powody mogły być różne i wcale nie niezwykłe.
Magdo, akt Piotra znam (zresztą to Piotr właśnie jest moim (pra)dziadkiem
), jednak nie wiem gdzie dalej szukać. Myślałam, że po Józefie dojdę czy Mikołajewice to była ich "rodzima" parafia czy powinnam szukać w innym miejscu.
A zupełnie z innej beczki - Józef ze swego ślubu jest ślusarzem (majstrem kunsztu ślusarskiego), a przy ślubie brata jest już szewcem (majstrem kunsztu szewskiego). Czy określenie "majster" powinno mnie naprowadzić na szukanie w dokumentach cechowych?
Czyli Szadek dlatego, że taki był właściwy sąd i tylko tyle. A dlaczego metryki nie miał, tego raczej się nie dowiemy a powody mogły być różne i wcale nie niezwykłe.
Magdo, akt Piotra znam (zresztą to Piotr właśnie jest moim (pra)dziadkiem
A zupełnie z innej beczki - Józef ze swego ślubu jest ślusarzem (majstrem kunsztu ślusarskiego), a przy ślubie brata jest już szewcem (majstrem kunsztu szewskiego). Czy określenie "majster" powinno mnie naprowadzić na szukanie w dokumentach cechowych?