Małopolska podział kościelny pod względem archiwów

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Witam i proszę o pomoc: chodzi mi o Małopolskę i Podkarpacie - czy są gdzieś dostępne mapy/spisy, z których można by wnioskować, w którym kościelnym archiwum szukać aktów z konkretnej parafii? Czy to jest wprost powiązane z aktualną diecezją czyli jeśli miejscowość x leży w diecezji przemyskiej, to jej akt należy szukać w tejże archiwum archidiecezjalnym w Przemyślu? Czy to zależy, gdzie należała wcześniej? Ktoś potrafi to przystępnie wytłumaczyć? Bo ja w poszukiwaniu właściwych archiwów kościelnych to jak dziecko we mgle :(...

A w tej chwili konkretnie szukam miejsca przechowywania aktów z miejscowości:
Żurawica (pow. Przemyśl),
Strzyżów i Pstrągowa (pow. Strzyżów),
Tłuczań (pow. Wadowice) i Wadowice.

Pozdrawiam
Joanna
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: matix123 »

Witaj.

Najprościej byłoby poszukać informacji w internecie. Jak już to całkowicie zawiedzie to zadzwoń do najbliższego archiwum kościelnego z zapytaniem czy posiadają w swoich zbiorach metrykalia danej parafii. W Archiwach zazwyczaj znajdują się skorowidze parafii całej diecezji z informacjami o aktach również. Tak przynajmniej jest w archiwum diecezjalnym w Tarnowie. Co do innych to nie wiem.

Pozdrawiam.
Mateusz.
mael

Sympatyk

Post autor: mael »

Witaj

Akta z Żurawicy znajdziesz w archiwum w Przemyślu :http://szukajwarchiwach.pl/search?q=%C5 ... RCHro%3A56

lata późniejsze w urzędzie Gminy w Żurawicy

Polecam też http://bazy.oss.wroc.pl/kzc/view_fond.php

tam znajdziesz w Fondzie 103, dział XI duzo materiałów na temat mieszkańców Żurawicy - lata 1805 - 1849 - listy podatników, skargi pisane przez mieszkańcówwsi, testamenty, akty absygnacji itp.

oraz Fond 141

Pozdrawiam Marta

PS. Kogo szkuasz? Może czytając wyżej wymienione dokumenty trafiłam na szukane przez Ciebie osoby
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

Kopie ksiąg metrykalnych ze Strzyżowa i Pstrągowe i Żurawicy są w AD w Przemyślu.Przeważnie od 1826 roku.
Oryginały są w parafiach.Z okresu ok.1890-1945 są także w USC.
MM
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Bardzo dziękuję za podpowiedzi, chyba skieruję się do Przemyśla :)

Żurawica w AP w Przemyślu - z interesującego mnie okresu (1795-1805) mają tylko grekokatolickie; bazę wrocławską sprawdzę na spokojnie - dziękuję - tam mam duże szanse coś znaleźć, a sama bym na to nie trafiła :)
Poszukuję tam urodzenia Franciszka Bogusławskiego, syna Jana i Tekli z Orszulskich - 1799-1800 i ew. innych informacji o tej rodzinie.

Strzyżów i Pstrągowa - wiek XIX mnie satysfakcjonuje :)

Czy może macie jakieś doświadczenia - jak w archiwum archidiecezjalnym w Przemyślu z przyjaznością dla genealogów?

Pozdrawiam
Joanna
mael

Sympatyk

Post autor: mael »

Joanno

Fond 103, dział XI - przegladałam wszystkie teki - nie natrafiłam na te nazwiska (co nie znaczy, że ich nie było w Żurawicy... )

Pozdrawiam Marta
Awatar użytkownika
MariaŁopaciuk

Sympatyk
Mistrz

Re: Małopolska podział kościelny pod względem archiwów

Post autor: MariaŁopaciuk »

Maślanek_Joanna pisze: Czy może macie jakieś doświadczenia - jak w archiwum archidiecezjalnym w Przemyślu z przyjaznością dla genealogów?
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=72&t=1111

MariaŁ
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”