Kim była Niewiadomska

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Stanikowski

Sympatyk
Adept

Kim była Niewiadomska

Post autor: Stanikowski »

Witam!

Mam problem:

W akcie ślubu moich pra--dziadków, z parafii Grodzisko z 1862 roku, znajduję pannę Michalinę Niewiadomską, lat 22.
Rodzice niewiadomi ani z imienia, nazwiska ani skąd pochodzą.

W poszukiwaniach Michalin w aktach urodzenia w tej samej parafii ok. roku 1840, znalazłem Michalinę, córkę Mateusza Boruckiego i Maryanny Woytczakówny.
Mateusz ten zmarł w 1847 a Maryanna w 1848, to znaczy kiedy Michalina miała 8 lat... a jej siostra, Agnieszka, zmarła jako sierota w 1849...

Dużo wskazuje na to że może to być "moja" Michalina.

Co mogę dalej zrobić by potwierdzić albo zdementować tą tezę?

Pozdrawiam
Przemek
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Kim była Niewiadomska

Post autor: Ludwik_Olczyk »

Może coś będzie w akcie zgonu. Jednak warto pamiętać, że mogła nie pochodzić z tej parafii tylko przyjść za pracą.

Pozdrawiam serdecznie.
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Kim była Niewiadomska

Post autor: Janina_Tomczyk »

A czy masz przy tym ślubie wymienionego jakiegoś opiekuna i czy podano jej zajęcie? Jeśli podano jakieś nazwiska świadków, opiekunów itp to może znajdziesz je w tej parafii i jakoś połączysz z rodzinami Boruckich lub Woytczaków. Czasami takie osierocone dzieci przyjmowali na służbę okoliczni sąsiedzi i to może być jakiś ślad do sprawdzenia tej tezy.

Spotykałam przy indeksacji takie sytuacje i opiekunów zastępujących rodziców, a w jednym przypadku rodziny Koszewskich opiekun nadał dziewczynie swoje nazwisko i opisano to przy ślubie.

Pozdrawiam
Janina
slawek_krakow

Sympatyk

Re: Kim była Niewiadomska

Post autor: slawek_krakow »

Stanikowski pisze:Witam!

Mam problem:

W akcie ślubu moich pra--dziadków, z parafii Grodzisko z 1862 roku, znajduję pannę Michalinę Niewiadomską, lat 22.
Rodzice niewiadomi ani z imienia, nazwiska ani skąd pochodzą.

W poszukiwaniach Michalin w aktach urodzenia w tej samej parafii ok. roku 1840, znalazłem Michalinę, córkę Mateusza Boruckiego i Maryanny Woytczakówny.
Mateusz ten zmarł w 1847 a Maryanna w 1848, to znaczy kiedy Michalina miała 8 lat... a jej siostra, Agnieszka, zmarła jako sierota w 1849...

Dużo wskazuje na to że może to być "moja" Michalina.

Co mogę dalej zrobić by potwierdzić albo zdementować tą tezę?

Pozdrawiam
Przemek
A to "dużo wskazuje" to co konkretnie? Prócz imienia i mniej więcej wieku? Bo jeśli tylko tyle to, to raczej mało niż dużo... Nazwisko Niewiadomska raczej wskazuje na to co o niej wiadomo. Nie wiem czy da się potwierdzić cokolwiek, pierwsze co mi przychodzi do głowy to przeglądnąć księgi w poszukiwaniu Michaliny Boruckiej, żeby wykluczyć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”