Pożycia vel Porzycia, poszukiwanie Wawrzeńca

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

mantua1

Sympatyk

Pożycia vel Porzycia, poszukiwanie Wawrzeńca

Post autor: mantua1 »

Temat: "Poszukiwanie Wawrzeńca"*

Witam.
Od wielu lat poszukuje śladów mojego prapradziadka Wawrzeńca Pożycia vel Porzycia.Jako że prowadził on bardzo "ruchliwy" tryb życia bardzo ciężko było zrekonstruować całą jego historię.Przypuszczalnie urodził się w około 1830 roku w parafii Słupia Nadbrzeżna lub Świeciechów(brak aktów z tego okresu więc są to jedynie przypuszczenia).Około 1855 roku poślubił Katarzynę Haraś vel Aras pannę z Okoła parafii Bałtów(brak również aktu ślubu-możliwe że miało ono miejsce w sąsiedniej parafii Tarłów).Przez następne lata wielokrotnie zmienili miejsce zamieszkania-mieszkali w Brzozowej parafii Gliniany,w Słupi Nadbrzeżnej w Potoczku parafii Tarłów aż w końcu osiadli w Mazanowie parafii Prawno gdzie w 1887 roku umiera Katarzyna.Zgłaszającym jest Wawrzeniec jednak jest to już ostatnia wzmianka o nim samym.Przeszukałem dokładnie zgony z parafii Prawno,Rybitwy,Boby,Chodel,Ratoszyn czyli parafie w których żyli jego dzieci,niestety nie odnalazłem aktu jego śmierci.
Może ktoś na forum natknął się kiedyś na jakieś wzmianki o Wawrzeńcu albo wie co należy zrobić dalej bo mi już ręce opadają.
Pozdrawiam
Marek

* moderacja tematu [Sianin_1948]
Sawicki_Julian

Sympatyk

Poszukiwanie Wawrzeńca

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, tutaj ważne co pisali w metrykach np. ur. się ich dzieci i czy bywali za chrzestnych, ślub mógł być może w innej parafii u rodziny z braku np. funduszy, lub braku rodziców, ale o jedno chodzi. To takie moję przypusczenia z praktyki i w latach pisania po rosyjsku mogli zmienić nieco nazwisko, a imię to Ławręty by było ( po łacinie to Laurenty dla Wawrzyńca) ; pozdrawiam - Julian
mantua1

Sympatyk

Poszukiwanie Wawrzeńca

Post autor: mantua1 »

Mam odpisy pięciu aktów chrztów dzieci Wawrzeńca i Katarzyny.Chrzestni byli przypadkowymi ludźmi bez powiązań rodzinnych(przynajmniej ze strony matki której losy rodzinne znam dobrze).
Nie wiem czy to jakaś wskazówka ale jedno z dzieci na imię miało Aleksander Pożyć.W spisach w Lubgens widnieje ktoś taki jak Aleksander Pożyć mąż Małgorzaty Krakowskiej syn Wincentego i Feliksy i zdaje się że nie narodził się on w parafiach które zbadałem a w Guberni Radomskiej-może warto zbadać tą parafię o ile będzie dostępna w internecie.Podaje link do aktu(numer 4)-czy ktoś może odczytać miejsce narodzin Aleksandra??
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,201774701
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Marku -ur w Słupii Gub.Radom.(czyli nadal Słupia Nadbrzeżna). Od 20 lat zamieszkały w Rachowie( albo Rachów Stary, albo Annopol,kiedyś zwany Rachowem).
Gdzieś słyszałam, że księgi mogą być na parafii. Ale czy to pewne? No i jaki proboszcz?
Dana
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”