Nazwisko: Samul
Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=27025&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
- Andrzej_Dmytryszyn

Franciszek Adam Samul (Samulski), s. Mikołaja i Magdaleny ze Skoroszewskich, ur. 1887 w Grudusku, zm. 1942 w Ciechanowie.
Mikołaj Samul, s. Józefa i Agnieszki z Rakowskich, ur. ok. 1822 w Cieciorach par. Turośl, zm. ?
Magdalena ze Skoroszewskich c. Józefa i Anastazji z Olszewskich, ur. 1852 w Morawach Wielkich par. Krzywonoga Mała, zm. ?
Poprzednia żona Mikołaja - Ludwika z Bocianowskich c. Wojciecha i Marianny, ur. ?, zm. 1880 w Węgrze.
Poszukuję krewnych, brakujących danych...
Mikołaj Samul, s. Józefa i Agnieszki z Rakowskich, ur. ok. 1822 w Cieciorach par. Turośl, zm. ?
Magdalena ze Skoroszewskich c. Józefa i Anastazji z Olszewskich, ur. 1852 w Morawach Wielkich par. Krzywonoga Mała, zm. ?
Poprzednia żona Mikołaja - Ludwika z Bocianowskich c. Wojciecha i Marianny, ur. ?, zm. 1880 w Węgrze.
Poszukuję krewnych, brakujących danych...
Pozdrawiam
Andrzej Dmytryszyn
---------------------------------
Poszukuję:
Samulski, Samul, Samuel - Cieciory, par. Turośl i Kolno, Grudusk, Ciechanów
Andrzej Dmytryszyn
Poszukuję:
Samul
Witam,
U nas Samulów w okolicy jest sporo w par. Osieck. Parafia Osieck jest w planach indeksacyjnych w okolicy zimy/wiosny
U nas Samulów w okolicy jest sporo w par. Osieck. Parafia Osieck jest w planach indeksacyjnych w okolicy zimy/wiosny
- Andrzej_Dmytryszyn

Samul
Moi raczej z okolic Kolna na Mazowszu 
Pozdrawiam
Andrzej Dmytryszyn
Poszukuję:
Andrzej Dmytryszyn
Poszukuję:
Samul
Witam,
Trochę informacji o Samulach (vel Prusinowskich) z okolic Kolna jest na blogu:
http://rodzinaspodkolna.blogspot.com/
Pozdrawiam
Jacek
Trochę informacji o Samulach (vel Prusinowskich) z okolic Kolna jest na blogu:
http://rodzinaspodkolna.blogspot.com/
Pozdrawiam
Jacek
-
Slawinski_Jerzy

Witam
Kiedyś zadałem na forum pytanie o nazwisko Samslik (Chorzele) i otrzymałem taką odpowiedż od P. Waldemara Chorążewicza (podkreślenie moje):
Jerzy
Kiedyś zadałem na forum pytanie o nazwisko Samslik (Chorzele) i otrzymałem taką odpowiedż od P. Waldemara Chorążewicza (podkreślenie moje):
pozdrawiam,Prof.Ludwik Krzywicki w rozprawie ,,Kurpie"z 1892r. napisał o etymologii nazwiska Samslik.
Wywodzi się od imienia chrzestnego Samuel. W czystym brzmieniu spotykamy to nazwisko w Popiołkach kolneńskich,gdzie występuje także pod formą Samczyków.Wzdłuż b.granicy pruskiej i nad Pisną ród ten siedzi jako Samule.W Zagajnicy ostrołęckiej zmienia nazwę na Samsel,a niekiedy na Samsil,a w Przasnyskiej słyną jako Samsliki.
Jerzy