Witam Państwa.
Osobom zainteresowanym historią, genezą powstawania przezwisk, przydomków oraz nazwisk szlacheckich proponuję krótkie opracowanie naukowe prof. dr hab. Alicji Szymczakowej pt. „O przezwiskach i przydomkach szlachty sieradzkiej w XV wieku”, które zostało opublikowane w 2006 roku w periodyku Studia z Dziejów Państwa i Prawa Polskiego, tom 9 część 1, str. 193 – 216. Publikacja ta składa się z następujących części:
1. Antroponimia jako przedmiot badań językoznawców, filozofów i historyków;
2. Sposoby identyfikacji osób w źródłach: urząd, przydawka posesjonatywna, patronimik, przezwisko i przydomek;
3. Deskrypcja osoby jako główna funkcja przezwiska;
4. Przyczyny nadawania przezwisk;
5. Przydomek a nazwisko szlacheckie;
6. Rozejście się dróg antroponimii szlacheckiej i plebejskiej w XVI w.;
7. Rola przezwisk/przydomków w powstawaniu nazw miejscowych;
Oraz zawiera
Spis, wykaz – Aneks: „Przezwiska szlachty sieradzkiej w XV wieku”, który zawiera kilkaset przezwisk, ułożonych i opisanych według podstawy, od której powstały. Przy każdym przezwisku podane jest do kogo one należy i w jakim źródle występuje.
W treści opracowania podane są przykłady licznych przezwisk, przydomków oraz nazwisk wraz z podaniem do kogo należą i opisem faktograficznym.
Powyższa publikacja zawiera też obszerne przypisy, w których wymienione są źródła na podstawie, których powstało opracowanie. Opisane są co bardziej ciekawe przezwiska, przydomki i nazwiska oraz wymienione są też przezwiska włościańskie wraz z miejscowościami, w których mieszkały dane osoby.
Tu jest link do publikacji:
http://bazhum.icm.edu.pl/bazhum/element ... -STATELESS
Polecam, bardzo ciekawe opracowanie. Życzę przyjemnej lektury – Roman.
O przezwiskach i przydomkach szlachty sieradzkiej w XV wieku
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Sawicki_Julian

O przezwiskach i przydomkach szlachty sieradzkiej w XV wieku
Witam Roman, czytam tu Twoje wpisy i jestem pełen uznania, ze tak dokładnie podajesz dane i pomagasz tu potrzebującym, co z trudem się szuka. Mam też pytanie do Ciebie Roman, a wychodzi mi z moich poszukiwań ze przed nazwiskiem np. Sawicki przodkowie mieli przydomek, potem nazwisko ; Roman, bo mieli przybyć z Rzymu, czyli z łaciny Rzymianin to Roman wypada.
A moje pytanie poza tematem i przepraszam za wcinkę, czy masz też Roman coś na temat Sawickich z lat 1600 i 1700, a nawet i starsze wieści, miejsce poszukiwań to całe królestwo polskie i Litwa, dlatego nie łatwo się szuka, Jeśli by takie były to mżna na mój adres maila, lub w temacie ; Nazwisko Sawicki i każdy będzie miał tam dostęp, bo nie ma sensu swoich przodków ukrywać ; pozdrawiam - Julian
A moje pytanie poza tematem i przepraszam za wcinkę, czy masz też Roman coś na temat Sawickich z lat 1600 i 1700, a nawet i starsze wieści, miejsce poszukiwań to całe królestwo polskie i Litwa, dlatego nie łatwo się szuka, Jeśli by takie były to mżna na mój adres maila, lub w temacie ; Nazwisko Sawicki i każdy będzie miał tam dostęp, bo nie ma sensu swoich przodków ukrywać ; pozdrawiam - Julian