KLS'y kujawskie
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
kasia_wilcz

KLS'y kujawskie
Witam serdecznie,
Chciałabym uprzejmie podpytać czy ktoś może wie o istnieniu Ksiąg Ludności Stałej (lub innej ewidencji ludności) obejmujących następujące miejsca i czas:
1. Dębice, Poddębice – par. Kruszyn, pow. włocławski (lata 1813, 1821 i sąsiednie)
2. Kucerz – par. Lubanie, pow. włocławski (rok 1824 i sąsiednie)
3. Włocławek (rok 1832 i sąsiednie, przed 1843 dostępnym na Meldunkowych)
Czy jeżeli takie Księgi nie są wymienione w bazie Ela/Sezam to znaczy, że nie istnieją?
Czy, że po prostu nie są jeszcze spisane?
Z góry dziękuję za pomoc
Chciałabym uprzejmie podpytać czy ktoś może wie o istnieniu Ksiąg Ludności Stałej (lub innej ewidencji ludności) obejmujących następujące miejsca i czas:
1. Dębice, Poddębice – par. Kruszyn, pow. włocławski (lata 1813, 1821 i sąsiednie)
3. Włocławek (rok 1832 i sąsiednie, przed 1843 dostępnym na Meldunkowych)
Czy jeżeli takie Księgi nie są wymienione w bazie Ela/Sezam to znaczy, że nie istnieją?
Czy, że po prostu nie są jeszcze spisane?
Z góry dziękuję za pomoc
Kasia z Wilczewskich
Szukam:
Macieja Wilczewskiego, pomiędzy 1750 a 1839 - Kujawy lub Wielkopolska
Mochyła / Mochiła/ Mohyła - lubelskie i mazowieckie, czas nieograniczony
Szukam:
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
KLS
Ponoć są księgi ludności stałej przechowywane (nie pytaj na jakiej zasadzie;) warchiwum diecezjalnym. Warto sprawdzić, z tego co kojarzę - coś z wymienionego przez Ciebie zakresu do nich nalezy:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
kasia_wilcz

-
kasia_wilcz

Witam,
dostałam odpowiedź z archiwum diecezjalnego we Włocławku.
Niestety nie przyznają się do posiadania jakichkolwiek ksiąg ludności.
Włodku - miałeś na myśli Włocławek, tak?
dostałam odpowiedź z archiwum diecezjalnego we Włocławku.
Niestety nie przyznają się do posiadania jakichkolwiek ksiąg ludności.
Włodku - miałeś na myśli Włocławek, tak?
Kasia z Wilczewskich
Szukam:
Szukam:
-
Sroczyński_Włodzimierz

tak
i nie twierdziłem, ze się przyznają
może ktoś z zorientowanych czytelników odezwie się do Ciebie (choćby na maila), -na co namawiam
Moja wiedza z drugiej ręki, klsów w AD Włocławek w ręku nie miałem, jednak informacje uważam za wiarygodne, na pewno warte sprawdzenia/ciągnięcia tematu dalej, jednak lepiej bez zbędnego mojego pośrednictwa, które może "zaszumić" informacje.
i nie twierdziłem, ze się przyznają
może ktoś z zorientowanych czytelników odezwie się do Ciebie (choćby na maila), -na co namawiam
Moja wiedza z drugiej ręki, klsów w AD Włocławek w ręku nie miałem, jednak informacje uważam za wiarygodne, na pewno warte sprawdzenia/ciągnięcia tematu dalej, jednak lepiej bez zbędnego mojego pośrednictwa, które może "zaszumić" informacje.
Ostatnio zmieniony wt 01 wrz 2015, 10:47 przez Sroczyński_Włodzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
kasia_wilcz

Włodku, bardzo dziękuję!
Zabrzmiało to jakbym trafiła na swój własny „złoty pociąg”, który jest albo go nie ma
Pobudza wyobraźnię.
Serdeczna prośba do wszystkich zorientowanych w omawianym temacie oraz tajemnicach zasobu AD we Włocławku o kontakt. Dyskrecja zapewniona.
Zabrzmiało to jakbym trafiła na swój własny „złoty pociąg”, który jest albo go nie ma
Pobudza wyobraźnię.
Serdeczna prośba do wszystkich zorientowanych w omawianym temacie oraz tajemnicach zasobu AD we Włocławku o kontakt. Dyskrecja zapewniona.
Kasia z Wilczewskich
Szukam:
Szukam:
- Barbara_Lendzion

Kasiu wejdź na stronę Archiwum Diecezjalnego we Wlocławku i zobacz a wykazie co mają.Kiedyś oglądałam.Ale KLSy to bardzo wątpię.
Barbara
Barbara
Pozdrawiam Barbara
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
Re: KLS'y kujawskie
Kasiu, czy w swoich poszukiwaniach w par. Kruszyn (Dębice, Poddębice i inne) nie natknęłaś się w tych latach, które podajesz (albo i w innych) na nazwisko - Brzostowski/a ?kasia_wilcz pisze:Witam serdecznie,
c
Lila
Pozdrawiam.
Liliana Komorowska
Liliana Komorowska
-
kasia_wilcz

Lilu,
Nie kojarzę – ale to nic nie znaczy, po prostu na to nazwisko nie zwracałam uwagi.
Skany z parafii Kruszyn z tych lat są dostępne na genealogiawarchiwach.
Przeglądałam zarówno on-line jak i w AP.
Jeżeli dobrze kojarzę to powinny mieć skorowidze – więc to pewne ułatwienie.
Odnośnie tematu KLS’ów w AD Włocławek – dalej serdecznie proszę o kontakt wtajemniczonych
.
(tylko od jutra przez najbliższe 2 tygodnie mam ograniczony dostęp do maila – więc z góry przepraszam jeżeli nie odpiszę od razu).
Nie kojarzę – ale to nic nie znaczy, po prostu na to nazwisko nie zwracałam uwagi.
Skany z parafii Kruszyn z tych lat są dostępne na genealogiawarchiwach.
Przeglądałam zarówno on-line jak i w AP.
Jeżeli dobrze kojarzę to powinny mieć skorowidze – więc to pewne ułatwienie.
Odnośnie tematu KLS’ów w AD Włocławek – dalej serdecznie proszę o kontakt wtajemniczonych
(tylko od jutra przez najbliższe 2 tygodnie mam ograniczony dostęp do maila – więc z góry przepraszam jeżeli nie odpiszę od razu).
Kasia z Wilczewskich
Szukam:
Szukam:
- Barbara_Lendzion

Włodzimierzu byłam w Archiwum i wiem ,że w wykazach które tam udostępniają dla poszukujących KLS nie widziałam . Być może mają te księgi ,ale kto ich zmusi aby pokazali nam poszukiwaczom. Akta stanu cywilnego udostępniają tylko do początku XX wieku, natomiast wcześniejsze na mikrofilmach dość nieczytelnych. Może historycy albo ci którzy piszą jakieś opracowania mają dostęp ale tacy jak ja szukająca korzeni niestety. Taka jest rzeczywistość. Oczywiście najlepiej by było gdyby był dostęp do wszystkiego, ale nie ma się co łudzić. Może kiedyś..........będzie widoczne na skanach.
Barbara
Barbara
-
Sroczyński_Włodzimierz

więc siądźmy i płaczmy bo nic nie można
a w "międzyczasie" piszmy zniechęcając tych, którzy cos wiedzą i mogą podzielić się wiedzą, bo nie ma sensu wymiana informacji, a zmiany jak są to same z siebie, nie mamy żadnego na nie wpływu
a w "międzyczasie" piszmy zniechęcając tych, którzy cos wiedzą i mogą podzielić się wiedzą, bo nie ma sensu wymiana informacji, a zmiany jak są to same z siebie, nie mamy żadnego na nie wpływu
- Barbara_Lendzion

Sroczyński_Włodzimierz pisze:więc siądźmy i płaczmy bo nic nie można
Panie Włodzimierzu nie musi być Pan taki złośliwy. Napisałam to co się dowiedziałam a Pan od razu mi tu taką ripostę daje.Może mnie Pan zablokować ,bo wypowiedziałam się nie po Pana myśli.Płakać nie będę.Ale nie tylko Pan ma prawo tu mieć swoje zdanie, i to zdanie jest najlepsze,najwłaściwsze.Bardzo mi przykro,że Pan mnie tak ocenia.Ja nie siedzę bo też coś dla genealogii robię - ale to drobny szczegół.Więcej się tu nie odezwę,aby nie narazić się na Pana impertynencje.
Barbara
-
Sroczyński_Włodzimierz

impertynencją czystą jest Pani odpowiedź na pytanie zadane nie do Pani (jako nie posiadającej wiedzy o kls-ach w AD), która streściłem (skrótowo oddałem treść) dobitnie w kilku słowach jako zniechęcająca do wymiany informacji
nie sam fakt wypowiedzi, ale zawartość
1. nie ma bo Ad na stronie nie podaje, że są
2. jak nawet są, to nie ma sensu o tym rozmawiać
a sugestia, ze kogokolwiek się blokuje za niezgodność opinii (a właściwie pisanie wprost, że ja mogę to zrobić) to...bzdura, nie będę rozwijał i wnikał, czy świadomie pisana nieprawda, czy tylko fałsz z nieświadomości
i nikt nie bada kto co robi "dla genealogii" to nie jest temat
tematem są kls-y i ich obecność, jej ślady, propozycja wymiany informacji
Warto także czytać watek zanim się coś napisze, moim skromnym zdaniem, oczywiście i możemy mieć różne zdania
kasia_wilcz napisała 31 sierpnia o 11:19 to co napisała:) ("AD Włocławek nie przyznało się.."itd) to lekkim zgrzytem jest chyba odsyłać 3 dni później na stronę AD?
pozdrawiam, może przesadziłem ze złośliwością (przepraszam jeśli uraziłem formą, ale faktycznie irytuje mnie niepomiernie próba blokowania aktywności o potencjalnie pozytywnych skutkach, a taki jest wydźwięk Pani słów. I tyle. To Pani nie ja próbuje "zamknąć temat" czy tez zniechęcić do wypowiedzi w temacie, bez odwracania kota ogonem proszę.
Co do treści podtrzymuję, co do formy: jeśli Pani czuję się urażona jeszcze raz przepraszam, ale jak wyżej powodów do obrazy gdyby szukać to na każdym kroku wiele (w tym cytowana odpowiedź wskazująca na brak czasu czy chęci przeczytania ->odesłanie do strony AD po słowach o korespondencji z AD)..cieszyć się więc chyba powinienem, że mój post Pani przeczytała:)
pozdrawiam
nie sam fakt wypowiedzi, ale zawartość
1. nie ma bo Ad na stronie nie podaje, że są
2. jak nawet są, to nie ma sensu o tym rozmawiać
a sugestia, ze kogokolwiek się blokuje za niezgodność opinii (a właściwie pisanie wprost, że ja mogę to zrobić) to...bzdura, nie będę rozwijał i wnikał, czy świadomie pisana nieprawda, czy tylko fałsz z nieświadomości
i nikt nie bada kto co robi "dla genealogii" to nie jest temat
tematem są kls-y i ich obecność, jej ślady, propozycja wymiany informacji
Warto także czytać watek zanim się coś napisze, moim skromnym zdaniem, oczywiście i możemy mieć różne zdania
kasia_wilcz napisała 31 sierpnia o 11:19 to co napisała:) ("AD Włocławek nie przyznało się.."itd) to lekkim zgrzytem jest chyba odsyłać 3 dni później na stronę AD?
pozdrawiam, może przesadziłem ze złośliwością (przepraszam jeśli uraziłem formą, ale faktycznie irytuje mnie niepomiernie próba blokowania aktywności o potencjalnie pozytywnych skutkach, a taki jest wydźwięk Pani słów. I tyle. To Pani nie ja próbuje "zamknąć temat" czy tez zniechęcić do wypowiedzi w temacie, bez odwracania kota ogonem proszę.
Co do treści podtrzymuję, co do formy: jeśli Pani czuję się urażona jeszcze raz przepraszam, ale jak wyżej powodów do obrazy gdyby szukać to na każdym kroku wiele (w tym cytowana odpowiedź wskazująca na brak czasu czy chęci przeczytania ->odesłanie do strony AD po słowach o korespondencji z AD)..cieszyć się więc chyba powinienem, że mój post Pani przeczytała:)
pozdrawiam
-
2ala030450

Witam,
kujawsko-pomorskie jest - http://meldunkowe.genealodzy.pl/woj-KP
znalazłam na tych stronach całe rodziny z Włocławka i okolic.
Super się szuka - powodzenia i pozdrawiam - Ala
kujawsko-pomorskie jest - http://meldunkowe.genealodzy.pl/woj-KP
znalazłam na tych stronach całe rodziny z Włocławka i okolic.
Super się szuka - powodzenia i pozdrawiam - Ala