Mam dostęp do książki o tytule "Historia wsi Stojewsko do roku 1945 roku".
Znajdują się w niej informacje o kilku pokoleniach mieszkańców wymienionej wsi np. zestawienie przydziału ziemi dla mieszkańców wymienionej wsi z 1864 roku. Źródło: APKiOwJ, sygn 4, Akta gminy Krasocin z lat 1864 - 1933.
Rodzaje informacji z monografii: numer domu, imię i nazwisko, ilość przyznanej ziemi. Powiązania rodzinne do roku 1933 np. szczegóły dotyczące ślubów zawartych poza Stojewskiem. Miejscowości, z których pochodzili niektórzy mieszkańcy Stojewska itp.
Mogę sprawdzić.
Post zamieściłem, ponieważ nie znalazłem wymienionych informacji w Metrykach, genetece. Jeżeli wymienione informacje pojawiły się już na forum proszę o wykasowanie tego postu.
Pozdrawiam.
Tomasz
Historia wsi Stojewsko do roku 1945
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
historykXIX

Mam te z ksiazke z dedykacja - autorem jest moj kolega, ksiadz Tkaczyk.
Pozdrawiam,
Mariusz
Pozdrawiam,
Mariusz
- Brozek_Oskar

- Podziękował: 2 times
Witam.
Bardzo ciekawa pozycja. A czy mogę prosić o jakieś przykładowe nazwiska tam się znajdujące? Nazwiska niemal wszystkich mieszkańców parafii Krasocin są u mnie w drzewie, więc ciężko jakieś wybrać z głowy.
Pozdrawiam, Oskar Brożek
Bardzo ciekawa pozycja. A czy mogę prosić o jakieś przykładowe nazwiska tam się znajdujące? Nazwiska niemal wszystkich mieszkańców parafii Krasocin są u mnie w drzewie, więc ciężko jakieś wybrać z głowy.
Pozdrawiam, Oskar Brożek
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
-
historykXIX

Witam.
Przepraszam za opóźnienie.
Podaję imiona i nazwiska osób wymienionych w tabeli likwidacyjnej wsi Stojewsko (1864r.)
Kitel Gotfryd
Reich Karol
Siełowski Krystian
Celmer Bogumił
Celmer Rozyna
Tyl August
Tyl Gotlib
Rajchman Wojciech
Lachman Karol
Lange Marcin
Cufin Jan
Hansch Karol
Lachman August
Pach Ferdynand
Budel August
Bredlau Gotlieb
Teper Franciszek
Kowalczyk Adam
Schteinbach Marcin - To chyba nie krewna osoby związanej z bardzo znaną organizacją niemiecką.
Fric Ferdynand
Klimczyk Józef
Pasowski Stanisław
Lachman Gotlieb
Goszczyński Antoni
Włodarczyk
Fredreich Jan
Bronsch Wojciech
Wagner Fredriech
Klimczyk Piotr
Bała Walenty
Niedbał Andrzej
Stańczyk Walenty.
s. 122 wymienionej monografii.
Na różnych stronach monografii są wymienione powiązania rodzinne powyższych osób do 1939 r.
Jest też trochę zdjęć dokumentów np. poświadczeń o oddaniu kontyngentu, ale pytania o zdjęcia proszę kierować do kolegi Mariusza
Pozdrawiam
Tomasz
Przepraszam za opóźnienie.
Podaję imiona i nazwiska osób wymienionych w tabeli likwidacyjnej wsi Stojewsko (1864r.)
Kitel Gotfryd
Reich Karol
Siełowski Krystian
Celmer Bogumił
Celmer Rozyna
Tyl August
Tyl Gotlib
Rajchman Wojciech
Lachman Karol
Lange Marcin
Cufin Jan
Hansch Karol
Lachman August
Pach Ferdynand
Budel August
Bredlau Gotlieb
Teper Franciszek
Kowalczyk Adam
Schteinbach Marcin - To chyba nie krewna osoby związanej z bardzo znaną organizacją niemiecką.
Fric Ferdynand
Klimczyk Józef
Pasowski Stanisław
Lachman Gotlieb
Goszczyński Antoni
Włodarczyk
Fredreich Jan
Bronsch Wojciech
Wagner Fredriech
Klimczyk Piotr
Bała Walenty
Niedbał Andrzej
Stańczyk Walenty.
s. 122 wymienionej monografii.
Na różnych stronach monografii są wymienione powiązania rodzinne powyższych osób do 1939 r.
Jest też trochę zdjęć dokumentów np. poświadczeń o oddaniu kontyngentu, ale pytania o zdjęcia proszę kierować do kolegi Mariusza
Pozdrawiam
Tomasz