Gdzie znajdę akta osobowe Gwardii Przybocznej Franciszka Józ

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Aveto

Gdzie znajdę akta osobowe Gwardii Przybocznej Franciszka Józ

Post autor: Aveto »

Witam Poszukuję herbu swojego dziadka Leszka Horzinka (syna Stanisława i
Stanisławy Horzinek, męża Danuty). Z informacji które posiadam mój
pradziadek Stanisław należał do gwardii przybocznej Franciszka Józefa (około 1916-1917) a
jak wiadomo aby do niej należeć trzeba było mieć co najmniej 185 cm
wzrostu i herb. Z opowieści rodzinnych wiem iż w herbie znajdował się
Żuraw (ptak) nad studnią prawdopodobnie w dziobie trzymał pióro. Herb
na nazwisko Horžinek, Horzynek bądź Merward (nazwisko mojej praprababci
matki Stanisława) Jeśli chodzi o daty urodzin śmierci oraz rodzinę
Stanisława:
Matka Antonina Merward (urodzona 1853- zmarla w Suczawie (Rumunia) około 1932r)
Ojciec Gustaw Horžinek (urodzony 1857 - zmarł w Suczawie (Rumunia) 1933r.)
Dzieci:
Helena Horžinek (po mężu Klasič)
Gustaw Horžinek (urodzony 1884 zmarł w Suczawie 1945r.)
Władysław Horžinek (urodzony 1886)
Mieczysław Horžinek
Stanisław Horžinek (mój pradziadek urodzony w Góra Homora (pogranicze Węgier i Rumunii) 16.02.1891r. zmarły w Ozimku 9.05.1967r.) (Żona Stanisława Jakubowska urodzona 20.09.1901r. zmarła 1980r.) (synowie Stanisława Horžinek: Zbigniew urodzony w Brzeżanach (obecna Ukraina woj. Tarnopol) 8.04.1926r. zmarł w Suchej Beskidzkiej 1974r. drugi syn (mój dziadek Leszek urodzony w Brzeżanach 18.04.1928r. zamrły 30.06.2004r. w Ozimku). Posiadam również zdjęcia Stanislawa Horžinek z okresu pełnienia służby na dworze Franciszka Józefa w Wiedniu (jakby miało to jakoś pomóc mogę przesłać skany)
Może wie ktoś przynajmniej jak dotrzeć do akt osobowych gwardii Przybocznej Franciszka Józefa w Wiedniu z lat 1916-1917 (bo przypuszczam, że tam informacje odnośnie herbu mogłyby się znajdować)??
ROMAN_B

Sympatyk

Post autor: ROMAN_B »

Witam.
Aveto, pytasz gdzie przechowywane są akta, dokumenty dotyczące gwardii przybocznej cesarza Austrii. Tu jest link do strony, na której przeczytasz o aktach gwardii przybocznej cesarza: http://rmp.icm.edu.pl/?page=details&index=554&lang=pl oraz o oznaczeniu archiwalnym zespołu i gdzie jest on przechowywany – Austriackie Archiwum Państwowe w Wiedniu.
Tu jest link do strony Austriackiego Archiwum Państwowego w Wiedniu ( strona posiada dwie wersje: niemiecką i angielską ), na której przeczytać jak udostępniane są akta i informacje:
http://www.oesta.gv.at/DesktopDefault.a ... oesta&init

Życzę owocnych poszukiwań – Roman.

Ps.
Tak na przyszłość, posty należy podpisywać przynajmniej imieniem – patrz regulamin forum.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”