Szukam pomocy dot. pochodzenia rodziny Ratowskich

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

nabucha

Sympatyk
Kontakt:

Szukam pomocy dot. pochodzenia rodziny Ratowskich

Post autor: nabucha »

Szukam wszelkich danych o pochodzeniu swojej rodziny.

Jedyna informacja jaką posiadam to to, że dziadkowie zostali przesiedleni z kresów wschodnich z miejscowości Czernielów Mazowiecki w okolicach Tarnopola pod Szczecin.

W opowiadaniach babci przewijał się również Tarnów.

Robert Ratowski
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj Robercie!

Spójrz na rozmieszczenie swego nazwiska w Polsce na początku lat 90 - tych:

Ratowski 439 Wa:67, BB:12, By:7, Ci:39, Cz:1, El:10, Gd:25, JG:1, Ka:9, Ko:4, Lg:13, Lu:1, Ło:22, Łd:4, Ol:4, Op:6, Os:6, Pt:1, Pr:15, Ra:1, Rz:4, Sr:3, Sk:4, Sł:6, Su:9, Sz:25, Ta:51, To:29, Wr:46, Za:14

To często pomaga w poszukiwaniach.

Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
mjarzyna

Post autor: mjarzyna »

Temat sprzed trzynastu lat, ale chciałbym się podzielić informacjami. Również poszukiwałem tego nazwiska w Czernielowie, rzeczywiście jest tam obecne w księgach. Pierwsze wzmianki o Ratowskich znalazłem z okresu końca XVIII wieku. Udało mi się udowodnić, że nazwisko to było wtedy stosowane przez protoplastę tego rodu zamiennie z innym nazwiskiem - Muzyka. Niestety, dalej nie dotarłem - Muzykowie pojawiają się w wielu okolicznych miejscowościach i nie udało mi się ustalić żadnego związku.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”