Tajemnica Rodzinna prosze o pomoc

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

marcink

Tajemnica Rodzinna prosze o pomoc

Post autor: marcink »

Witam Serdecznie, potrzebuje POMOCY... zupełnie nie wiem czy są jakiekolwiek szanse na odnalezienie imienia i nazwiska mojego pra-pra dziadka ze zdjęć które są w linkach. Z opowieści wiem , że był Rosyjskim żołnierzem i że w Łaszczowie stacjonowały jego wojska .W świadectwie chrztu mojego pradziadka jest data 1898r więc w 1897 wojska już musiały być na terenie Łaszczowa. Niestety cała ta historia była w mojej rodzinie owiana tajemnica i za jego ojca uznano Franciszka Kurzępę. Podobno pra pradziad miał na imię Aleksander i miał rodzoną siostrę która była lekarzem i wyjechała do Paryża - ale to wszystko nie potwierdzone informacje . Nie do końca też wiem czy ten człowiek który jest w białym mundurze to przypadkiem nie jest mój pradziadek ( jego syn) który był komendantem policji w Lublinie. W linkach przesyłam zdjęcia prapradziadka + akt chrztu i tłumaczenie Proszę bardzo o pomoc . mój mail : dzwieknaplanie(at)gmail.com * http://sendfile.pl/pokaz/485026---LP1L.html

* Moderacja adresu e-mail (m.j.n) Proszę nie podawać w jawnej postaci adresów e-mail w wątkach na Forum > Regulamin
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Re: Tajemnica Rodzinna prosze o pomoc

Post autor: Łucja »

marcink pisze: Witam Serdecznie, potrzebuje POMOCY... zupełnie nie wiem czy są jakiekolwiek szanse na odnalezienie imienia i nazwiska mojego pra-pra dziadka ze zdjęć które są w linkach. Z opowieści wiem , że był Rosyjskim żołnierzem i że w Łaszczowie stacjonowały jego wojska .W świadectwie chrztu mojego pradziadka jest data 1898r więc w 1897 wojska już musiały być na terenie Łaszczowa. Niestety cała ta historia była w mojej rodzinie owiana tajemnica i za jego ojca uznano Franciszka Kurzępę. Podobno pra pradziad miał na imię Aleksander i miał rodzoną siostrę która była lekarzem i wyjechała do Paryża - ale to wszystko nie potwierdzone informacje . Nie do końca też wiem czy ten człowiek który jest w białym mundurze to przypadkiem nie jest mój pradziadek ( jego syn) który był komendantem policji w Lublinie. W linkach przesyłam zdjęcia prapradziadka + akt chrztu i tłumaczenie Proszę bardzo o pomoc . mój mail : dzwieknaplanie(at)gmail.com * http://sendfile.pl/pokaz/485026---LP1L.html
Czy dobrze rozumiem, że osoba na zdjęciach to Twój 2x pradziadek, taki jest przekaz rodziny, zdjęcia są bardzo dobrej jakości i ciekawe. Wstaw jest oddzielnie, nie żeby z takim trudem do nich dochodzić (chodzi o to, żeby było je widać bez długiego klikania).
Mi się wydaje, że ten w białym płaszczu to też on, ale wstaw niech się wypowiedzą inni, ja patrzyłam tylko przez chwilę.

Pierwsza sprawa. Czy jesteś potomkiem w linii męskiej? Jeśli tak, to warto zrobić badania DNA (czy jeśli nie jesteś, to jest potomek w linii męskiej powinien je zrobić, jeśli jest, to nie są duże koszty, tutaj wiele osób robi, jest odrębny wątek).
Druga sprawa. Teren Lubelszczyzny, są dwie grupy genealogiczne na tym terenie, Lubgens i Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne. To drugie robią naukowcy historycy i z tego co wiem to oni prowadzą prace naukowe na ten temat i na pewno mogą Ci wskazać jakie wojsko to być mogło, tutaj popytać. Lubgens ma natomiast bardzo dobrą orientację w lubelskich tematach, nie wiem czy byłeś na ich forum i szukałeś.
Na moje oko trzeba szukać Tomaszów Lubelski i granica. Ponieważ w tym roku jest okrągła rocznica Kongresu Wiedeńskiego, który ustalił granice Królestwa Polskiego (1815), to historycy pracują nad tą granicą i do czegoś tam dochodzą.
Na przykład taki autor - Krzysztof Latawiec, mam jego książkę ale o Sandomierskiej Brygadzie Straży Granicznej 1889-1914, to już jest jakiś trop, przejrzę ją pod kątem Twojego pytania. Krzysztof Latawiec zrobił doktorat (w 2004 r.) na temat "Społeczność rosyjska na terenie guberni lubelskiej w latach 1864-1915", czyli to będzie właściwy człowiek do Twojego problemu. W książce o której wyżej podał biogramy oficerów rosyjskich, czasami bardzo szczegółowe, czyli te dane są dostępne.

Masz dwa źródła do szukania.
Trzecie to takie, że ów Rosjanin najpewniej wrócił do Rosji, założył tam rodzinę i są jego potomkowie do dzisiaj, którzy mają podobne zdjęcia. Czyli fora rosyjskie do szukania, ale to potem, jak się już coś ustali tutaj.
Zadanie ciekawe i raczej do ustalenia, masz pewność, że to Twój 2xpradziadek? Zdjęcia są piękne, to w białym mundurze najciekawsze.

Łucja
Ps. Z linka, który podałeś zdjęcia trudno się ogląda, trzeba najpierw załadować całość.
Ps. 2.
To mogła być i najpewniej była 17 Tomaszowska Brygada Straży Granicznej.
marcink

Post autor: marcink »

Dziękuje Łucjo za tak szybką odpowiedź:) Tak na 100% to jest mój prapradziadek. Swojego pradziadka poznałem ale nigdy na ten temat nie rozmawialiśmy .Dowiedziałem się od jego córek. Niestety nie jestem w linii męskiej ale jest wujek który mieszka w Anglii więc myślę, że się zgodzi na takie badanie. Jaki to jest koszt ? rozumiem że to przez wymaz z gardła. Pomyliłem się co miejscowości chodzi o Tomaszów Lubelski a nie Łaszczów. Z opowieści wiem , że chciał się zająć jako ojciec moim pradziadkiem ale nie do końca rozumiem czemu jego matka się nie zgodziła. Podobno popełnił samobójstwo lub zginął na wojnie są dwie wersje tej opowieści. z aktu z urzędu wynika że dziadek miał 16 lat gdy jego matka wyszła za mąż. Za chwilkę wstawie zdjęcia tylko musze zmniejszyć ich rozmiar. Na moje oko to na jego pagonie jest nr 15 . Postaram się zaraz poruszyć temat na forach które mi wskazałaś:) Dziękuję jeszcze raz Marcin
Awatar użytkownika
Aga_Brz

Sympatyk
Adept

Post autor: Aga_Brz »

Chciałam tylko dodać, że w akcie chrztu Aleksandra występująca Magdalena Kurzępowa (wg mnie tak brzmi nazwisko) to prawdopodobnie babcia dziewczyny. W takich sytuacjach przy chrzcie nieślubnego dziecka występowała akuszerka, co było dopisywane, ale też mogła być babka.
pozdrawiam
Agnieszka
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”