Posiadam książkę "Dzieje Kielc do 1863 roku"
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Pajak_Barbara

Jak w temacie, zawiera m. in. listę podatkową szynkarzy kieleckich pod koniec XVIII wieku oraz listę właścicieli nieruchomości w Kielcach w 1645 roku.
Szukam!
ewangelicy nazwiskiem Radzikowski
Marcin Kaczmarek i Franciszka Chatlińska
Paweł Pająk z Wiktorią Walkiewicz - Łagów
Prachnio z Wyłazów par. Niwiski
Gotlib/Bogumił Jagodziński przed 1840
Dla osób związanych z Kielcami polecam książkowe opracowania prof. Jerzego Piwka - Mieszkańcy Kielc w latach 1816-1866 wyd. WSB i Przeds., Ostrowiec Św. 2014 jak również Kielce w latach 1816-1866 Ludność i gospodarka wyd. WSB i Przeds., Ostrowiec Św. 2005. Opracowania zawierą imiene wykazy płatników podatków, wolne zawody (rzemieśliników, lekarzy, aptekarzy, urzędników). marek
-
Pajak_Barbara

Dziękuję za cenne tytuły.
Czy ma Pan może te książki?
Szukam!
Nie mam, chwilowo mam pozyczone z biblioteki pożyczalem z biblioteki, jest jeszcze jedno opracowanie prof. Piwka dotyczace podmiejskich folwarków.W książkach wymienia bardzo dużo nazwisk i naswiekla stosunki gospodarczo społecze majace wpływ na rozój miasta, wg mnie w książakch brakuje skorowidza nazwisk, marek
-
Sawicki_Julian

Witam, to ja mam pytanie, jeśli są tam opisani mieszkańcy Kielc od 1645 r. i w innej książce jest o folwarkach, ja proszę o sprawdzenie, czy tam występuje nazwisko Sawicki. Mam kilka metryk z okolic Kielc i jest jedna którą mi przysłała Hania M., tam pisze że w roku 1720 kawaler, obywatel Kielc Antoni Sawicki brał ślub z panną z Lipki kieleckiej. Ten Antoni nie wiem czy miał tez inne imię, jak to wyczaiłem u moich Sawickich, ze raz ten sam jest Janem, a drugi raz jest Walentym. Lata i miejsce zamieszkania w okolicach Kielc, dodaje chęci by wiedzieć więcej o Janie, ojcu dla mojego praz ...dziadka Walentego Jana, którego szukam metryki ur. z przed 1730 r., a szukam już kilka lat.
Wedle Bazy Ossolińskich gdzie pisze ze ten pradziad ur. się w Galicji, czyli w okolicy Halicza. I drugie to ze tą metrykę ur. Walentego Jana widział p. Ludwik Zieliński w Warszawie w Metrykach Koronnych, z tym ze to pisane było w 1862 r., a Warszawa spalona w 1944 r.
Według wszystkich mi znanych metryk z okolic Halicza i Przemyśla, to tam są Sawiccy od połowy lat 1600 w parafii ; Krakowiec, we wsi Dąbrowica w parafii Janów Gródecki, Nowe Miasto zwane dawniej Bybło i Rudołowice. Może dziwne, ale wszystko to może być możliwe razem z Kielcami ze w którymś z tych miejsc ur. się Walenty Jan, bo wszędzie są ślady z lat od początku 1700 w metrykach i innych papierach o ich przenoszeniu się z miejsca na miejsce co parę lat. Dlatego szukam i szukać nie przestane dokąd życia starczy, pozdrawiam - Julian
Wedle Bazy Ossolińskich gdzie pisze ze ten pradziad ur. się w Galicji, czyli w okolicy Halicza. I drugie to ze tą metrykę ur. Walentego Jana widział p. Ludwik Zieliński w Warszawie w Metrykach Koronnych, z tym ze to pisane było w 1862 r., a Warszawa spalona w 1944 r.
Według wszystkich mi znanych metryk z okolic Halicza i Przemyśla, to tam są Sawiccy od połowy lat 1600 w parafii ; Krakowiec, we wsi Dąbrowica w parafii Janów Gródecki, Nowe Miasto zwane dawniej Bybło i Rudołowice. Może dziwne, ale wszystko to może być możliwe razem z Kielcami ze w którymś z tych miejsc ur. się Walenty Jan, bo wszędzie są ślady z lat od początku 1700 w metrykach i innych papierach o ich przenoszeniu się z miejsca na miejsce co parę lat. Dlatego szukam i szukać nie przestane dokąd życia starczy, pozdrawiam - Julian
Ksiązki o folwarkach jeszcze nie wypozyczałem i nie przegłądałem w październiku ją wezmę. Opracowania są robione na podstawie materiałów archwalnych.
Pozostałe opracowania:
"Gosodarka folwarczna w dobrach manackich między Wisłą a Pilica w latach 1815-1864", "Działalnośc gospodarcza malachowskich w XVIII i XIX" XIX wieku", "Szydiec i dobra szydlowieckie w I polie XIX w.", "Ekonomia kielecka w latach 1789-1864" pozdrawiam marek
Pozostałe opracowania:
"Gosodarka folwarczna w dobrach manackich między Wisłą a Pilica w latach 1815-1864", "Działalnośc gospodarcza malachowskich w XVIII i XIX" XIX wieku", "Szydiec i dobra szydlowieckie w I polie XIX w.", "Ekonomia kielecka w latach 1789-1864" pozdrawiam marek
-
Pajak_Barbara

Nazwiska Sawicki w spisie nieruchomości nie ma.
Szukam!
-