Temat: "Tekla Szymańska żona rosjanina"*
Witam, szukam informacji o Tekli Szymańskiej, urodzonej 17.09.1857 w Grabowie nad Pilicą. Rodzice to Jan Szymański i Rozalia Szymańska zd. Mielnicka. Tekla wbrew rodzicom poślubiła Rosjanina i została wyklęta przez rodzinę. Od czasu ślubu nikt nie wie co się z Nią dzieje. Zapewne wyjechała z mężem. Nie wiem niestety kiedy był ślub, gdzie, nie znam wyznania pana młodego. Od czego zacząć poszukiwania i gdzie?
będę wdzięczna za okazaną pomoc
pozdrawiam
Elwira
* moderacja tematu [Sianin_1948]
Szymańska Tekla żona rosjanina
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Kaczmarek_Aneta

Tekla Szymańska żona rosjanina
Witaj Elwiro,
akta z Grabowa n/Pilicą są online (duplikaty), więc łatwo możesz przeszukać śluby:
http://www.szukajwarchiwach.pl/58/133/0/1#tabJednostki
Czasem na temat miejsca małżeństwa umieszczano informacje (przypiski) przy akcie urodzenia. W księdze dostępnej online takiego przypisku nie ma (sprawdziłam), ale warto zerknąć jeszcze do unikatu (zwykle pierwopisy są archiwizowane przez kancelarie parafialne lub archiwa diecezjalne - nie wiem jak jest w tym przypadku).
Dobrym sposobem jest również zajrzenie do księgi ludności stałej, ale w przypadku, zgodnie z tym co podają bazy NDAP, dla gminy Grabów nad Pilicą, kls-y z XIX wieku nie zachowały się. Warto jednak taką informację potwierdzić jeszcze z archiwum państwowym (tu - AP Radom).
Pozdrawiam,
Aneta
akta z Grabowa n/Pilicą są online (duplikaty), więc łatwo możesz przeszukać śluby:
http://www.szukajwarchiwach.pl/58/133/0/1#tabJednostki
Czasem na temat miejsca małżeństwa umieszczano informacje (przypiski) przy akcie urodzenia. W księdze dostępnej online takiego przypisku nie ma (sprawdziłam), ale warto zerknąć jeszcze do unikatu (zwykle pierwopisy są archiwizowane przez kancelarie parafialne lub archiwa diecezjalne - nie wiem jak jest w tym przypadku).
Dobrym sposobem jest również zajrzenie do księgi ludności stałej, ale w przypadku, zgodnie z tym co podają bazy NDAP, dla gminy Grabów nad Pilicą, kls-y z XIX wieku nie zachowały się. Warto jednak taką informację potwierdzić jeszcze z archiwum państwowym (tu - AP Radom).
Pozdrawiam,
Aneta