Spisy parafialne z dekanatu sokólskiego

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Janowska_Urszula

Sympatyk

Spisy parafialne z dekanatu sokólskiego

Post autor: Janowska_Urszula »

Witam

Szukam prapradziadkow Baltazara i Rozalie (zd Bałakier) Sobolewskich w parafii Janów wies Rudawka. Baltazar Sobolewski pochodzil z parafii Korycin wies Wilkindorf. W 1872 w Rudawce urodzil sie ich syn Stefan Sobolewski, mieli tez corke Józefe-nie wiem czy mlodsza czy starsza (wnioskuje, ze prapradziadkowie rodzili sie najpozniej w 1854). Rozalia byla wdowa po Kulikowskim.

Dzieki metrykom z zasobow wilenskich stworzylam paropokoleniowe drzewa Bałakierow z Rudawki i Sobolewskich z Wilkindorf ale niestety nie znalazlam metryk chrztu ani Rozali ani Baltazara. Metryka ich slubu by mi duzo wyjasnila ale interesujacego mnie okresu nie ma w sieci.
Stad moje zainteresowanie spisami parafian. Jezeli spisywane byly wszystkie parafie to te najstarsze powinny uwzglednic razem z rodzicami Rozalie Bałakier w Janowie i Baltazara Sobolewskiego w Korycinie.

Gdyby ktos bywajacy w archiwum mogl przejzec spisy parafii Janów wies Rudawka pod katem nazwiska Bałakier i parafii Korycin wies Wilkindorf pod katem nazwiska Sobolewski bylabym ogromnie wdzieczna.

Pozdrawiam
Urszula Kolodko Janowska
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Albin_Kożuchowski »

Witam

W spisie z 1865 roku w Rudawce są zapisani:

Baltazar Sobolewski lat 38
żona Rozalia lat 38
syn Jan 15
córka Konstancja 10
Pozdrawiam AlbinKoz.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Wygląda, że ślubu trzeba szukać w Archidiakonacie na genealodzy w Janowie od 1850 roku w dół.
Awatar użytkownika
Janowska_Urszula

Sympatyk

Dziekuje slicznie.
Zakladam ze to sa moi Baltazar i Rozalia. Dawalam im prawie 30 lat mniej a ich slub datowalam 20 lat pozniej. Wracam do przegladania metryk, widze ze przegapilam wiecej niz myslalam. Dzieki nowym informacjom wiem gdzie szukac dalej.
Pozdrawiam cieplutko
Urszula
Awatar użytkownika
Janowska_Urszula

Sympatyk

Dzieki waszym sugestiom znalazlam chrzest Rozalii w 1830 i slub w 1850 ale z Kulikowskim nie z Sobolewskim. Mysle ze syn Jan ze spisu z 1865 roku byl synem Kulikowskiego. W nastepnych pieciu latach nie znalazlam ani urodzin Jana ani zgonu Kulikowskiego ani slubu z Sobolewskim. Duze prawdopodobienstwo ze przeoczylam... szukam do skutku.
Jezeli moglabym prosic o spis Sobolewskich z Rudawki z lat 1876 i 1909, bardzo by mi to ulatwilo dalsze poszukiwanie.
Z pozdrowieniami Urszula
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Ślub z Sobolewskim był najprawdopodobniej po 1865 roku stąd w Archidiakonacie go Pani nie znajdzie, trzeba szukać w AA w dziale metrycznym.
Natomiast jeśli idzie o spisy to czy Pani wie na pewno że spisy dla Janowa z tych lat istnieją? czy też opiera się tylko na nadziei? Gdyby tylko to drugie to warto wiedzieć że spisy parafian nie były tworzone obligatoryjnie dla wszystkich parafii dekanatu (niemniej istotne jest jakie w ogóle przetrwały), warto by zatem ustalić jak to wygląda indywidualnie dla Janowa. Może p. Albin będzie to wiedział?
W Pani przypadku najcenniejszy byłby jakiś tuż po1870 , to pomogłoby w określeniu hipotetycznego ślubu z Sobolewskim.A w zasadzie to i bez tego spisu przeszukanie ślubów Janowa z lat 1865 - 1872 to niewielki problem. Jeśli którymś środowym popołudniem będę miał wolny czas a nie zapomnę (starcza demencja) to poszukam. Niemniej niech Pani poślepi i przeszuka końcówkę lat 60 tych w Archidiakonacie, może jednak był już wtedy
Pozdrawiam
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Albin_Kożuchowski »

Witam

W spisie z 1876 roku w Rudawce nie ma żadnego Sobolewskiego. Natomiast proponuję przejrzeć śluby z Janowa z 1856 roku.
Pozdrawiam AlbinKoz.
Awatar użytkownika
Janowska_Urszula

Sympatyk

Panowie dziekuje za sugestie i oferte pomocy.
Znalazlam slub z Sobolewskim w 1856... panie Jerzy dziekuje za oferte poszukania.
Nie wiem jakie spisy z Janowa istnieja. Sugerowalam sie wpisem Pana Albina o spisach dekanatu sokolskiego (w innym temacie).
Zdaje sobie sprawe ze jezeli nawet istnieja to zawieraja nie pewne informacje lub nie zawieraja ich w ogole. W spisie z 1876 powinni byc Sobolewscy, powinni tam mieszkc, dalej mieszkaja ale z jakiegos powodu nie zostali ujeci.
Jezeli wystepuja w innych spisach, bede wdzeczna za informacje.
Pozdrawiam
Urszula
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”