Stamborowski-zagadka (parafie Żuraw, Olsztyn, Zloty Potok)

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
vnukinga

Sympatyk
Nowicjusz

Stamborowski-zagadka (parafie Żuraw, Olsztyn, Zloty Potok)

Post autor: vnukinga »

Witam wszystkich forumowiczow,

Potrzebuje pomocy i wskazowek jak i gdzie szukac informacji na temat jednej z linii moich przodkow. Oto fakty, ktore posiadam:
Moj 3x-pradziadek Antoni Żak poslubil Marianne Stamborska. Jej nazwisko panienskie jest wymienione jako Tamborska w akcie slubu moich 2x-pradziadkow Franciszka Żak i Franciszki Kuteras z 1889 roku w parafii Żuraw. W akcie urodzenia mojego 2x-pradziadka Franciszka Żak nazwisko jego matki Marianny rowniez zapisane jest jako Tamborska. (Żuraw 1869) W akcie urodzenia brata Franciszka, Michala (Żuraw 1867) nazwisko Marianny zapisane jest jako Stamborska. W 1865 roku w parafii Żuraw rodzi sie Szymon Żak, syn Franciszka i Marianny Tamborskiej. Akt slubu Franciszka i Marianny znalazlam w sasiedniej parafii Olsztyn. Slub odbyl sie w 1862 roku i Marianna zapisana jest jako 26 letnia panna, corka Błażeja i Doroty Sztamburskich! Nie udalo mi sie odnalezc aktu urodzenia Marianny ani w parafii Olsztyn, Zloty Potok ani parafii Żuraw. W parafii Zloty Potok znalazlam w 1842 roku dwa zapiski dotyczace nazwiska Stamborki/Sztamborski: mianowicie w lutym 1842 roku umiera Dorota Stamborska, lat 33, zona Blazeja, corka Jozefa Zabinskiego. W kwietniu 1842 roku Blazej bierze ponownie slub tym razem z wdowa Marianna Kaluzna. Blazej wymieniony jest tam jako 36 letni wdowiec po Dorocie z Jawinskich i jego nazwisko zapisane jest jako Stamboroski. Jest rowniez podane, ze Blazej urodzil sie we wsi Bystrzykow. Niestety nie wiem do jakiej parafii ow wies nalezala. Byc moze chodzi o Biestrzykow?
Na poczatku 1842 roku w Zlotym Potoku zapisany jest rowniez akt zgonu syna Blazeja i Doroty, Jana. Zgon nastapil 31 Grudnia 1841 roku, Blazej wystepuje pod nazwiskiem Stambowski a jego zona Dorota Jawinska. Nie odnalazlam aktu slubu Dorota i Blazeja w trzech wymienionych wczesniej parafiach. W lipcu 1842 roku w parafii Zuraw znalazlam co wydaje sie byc aktem zgonu Blazeja. Zapisek ten wystepuje w indeksach zgonow parafii Zuraw z lat 1842-1872. Nie jest podany wiek, Blazej ma podane nazwisko Tamborowski i zapisany jest jako zebrak. Niestety nie ma pelnych akt zgonu parafii Zuraw z roku 1842. (przynajmniej nie ma ich u Mormonow, nie wiem gdzie jeszcze szukac)
Podsumowujac: rodzina Blazeja wystepuje pod nazwiskami: Stamborowski, Sztamborowski, Stambowski. Sztambowski, Sztamburowski, itd.
Jego zona Dorota nosi nazwisko panienskie Zabinska lub Jawinska.

Jestem w kropce, nie mam pomyslu gdzie i jak dalej szukac. Bede wdzieczna za wszelkie sugestie. Biorac pod uwage, ze Blazej byl zebrakiem wyglada na to, ze wedrowal od parafii do parafii. Byc moze ktos bedzie w stanie zasugerowac gdzie ewentualnie moglabym jeszcze szukac aktu urodzenia jego corki Marianny oraz aktu urodzenia samego Blazeja. No i co z Dorota? Nie odlazalam Zabinskich ani Jawinskich. W parafii Zloty Potok wystepuje naziwsko Zjawinski, ale nie ma tam aktu urodzenia Doroty, ani aktu slubu jej ojca Jozefa (o ile rzeczywiscie nosil takie imie)

Dziekuje bardzo i pozdrawiam,

Kinga Vnuk
ChmielowskaAnna

Sympatyk
Legenda

Stamborski

Post autor: ChmielowskaAnna »

Witaj Nie wiem czy to jeszcze aktualne
Potok Żloty - Janów U 1841/115 Jan syn Błażeja i Doroty Jawinskiej
U 1842/115 Adam syn Błazeja i Mariany Kałuża ks U 1836-1857
Z 1842/1 Janów Jan Stamborski dziecko Jana i Doroty Jawińskiej
Z 1842/15 Janów zgon Doroty Stanborskiej z Jawińskich corki Józefa
Ks Z 1839-1852
M 1842/13 Błażej Stamborski wdowiec syn Aleksegoi Urszuli
z Marianną Kałuża dd.Grzywna Ks M 1826 1842 karta 264
Pozdrawiam Anna Chmielowska
*@wp.pl
*Moderacja - adres email (JarekK)
Awatar użytkownika
vnukinga

Sympatyk
Nowicjusz

Stamborski

Dziekuje bardzo.

:)
Pozdrawiam serdecznie,
Kinga Vnuk (Cisowska)
Interesujace mnie nazwiska: Cisowski, Mendel, Kutynia, Rogozko, Czepielinda, Zak,
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Stamborski

Post autor: marzanna62 »

Bardzo to zawile opisalas ale postaram sie cos podpowiedziec.

Przede wszystkim brakuje mi linkow do tych wymienionych przez Ciabie aktów.

Jezeli Twoj wywod jest sluszny to wczesniejsza forma nazwiska była Stamborski Sztamborski. To przekrecenie na Sztamburski w slubie z 1862 to nic waznego.
Na szcescie w Złotym Potoku akta sa opisowe i zawieraja bardzo duzo informacji.
Znalazlam drugi slub Blazeja i wiadomo cos o jego rodzicach Aleksy i Urszula Stamborska. Ojciec w 1862 nie zyje matka mieszka przy swojej córce we wsi chyba Mokrzesz to parafia Zuraw.

Wydaje mi sie ze ta miescowosc w ktorej urodzil sie Blazej to Bystrzanowice. Jest taka miejscowsc w tamtych okolicach. niedaleko od Zlotego Potoku i Janowa. Wies Bystrzanowice wystepuje w XIX wiecznym Slowniku geograficznym krolestwa polskiego wiec na pewno wtedy istniala pisze ze parafia Lelow . Moim zdaniem nalezy szukac w Lelowie urodzin Blazeja jego slubu z pierwsza zona i urodzenia Marianny. Przypuszczalna forma nazwiska na poczatku XIX w to Stamborski. Zmiana na Tamborski prawdopodobnie dopiero pozniej. Nie wiem czy sluszna jest hipoteza o smierci jako zebrak w 1842 w tym samym roku w kwietniu kiedy sie zenil byl fornalem na dworze w Zlotym Potoku.
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Awatar użytkownika
vnukinga

Sympatyk
Nowicjusz

Stamborski

Witaj Marzanno,

dziekuje Ci bardzo. POstaram sie podeslac li ki aby podeprzec moje wywody.

Akt zgonu Blazeja
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=2115410
Niestety tylko z indeksu, bo w aktach zgonow z Zurawia jest "dziura" pomiedzy 1837 a 1843.
Poniewaz nie spotkalam w moich poszukiwaniach zadnego innego Blazeja Stamborowskiego to mysle, ze chodzi o te sama osobe.
Bystrzanowice tez jakis temu przyszly mi do glowy, pisalam nawet o tym na Forum genealogiw czestochowskich
http://www.genealodzy.czestochowa.pl/ku ... to-parafia
Niestety, wyglada na to, ze akta z Lelowa, ktore sie zachowaly rozpoczynaja sie od 1813 roku, Blazej urodzil sie ok. 10 lat wczesniej. Przegladajac akta zgonow, ktore sa w genbazie z lat 1837-1858 (wczesenijszych nie ma) nie znalazlam zadnych Stamborskich, etc.
Naszukalam sie tej Urszuli Sztamborskiej w Zurawiu i tez nie znalazlam.
W Lelowie aktu slubu rowniez nie ma...

No coz, moze kiedys ta zagadka sie jeszcze wyjasni.
Pozdrawiam serdecznie,
Kinga Vnuk (Cisowska)
Interesujace mnie nazwiska: Cisowski, Mendel, Kutynia, Rogozko, Czepielinda, Zak,
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Stamborski

Post autor: marzanna62 »

vnukinga pisze:Witaj Marzanno,

dziekuje Ci bardzo. POstaram sie podeslac li ki aby podeprzec moje wywody.

Akt zgonu Blazeja
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=2115410
Niestety tylko z indeksu, bo w aktach zgonow z Zurawia jest "dziura" pomiedzy 1837 a 1843.
Poniewaz nie spotkalam w moich poszukiwaniach zadnego innego Blazeja Stamborowskiego to mysle, ze chodzi o te sama osobe.
Bystrzanowice tez jakis temu przyszly mi do glowy, pisalam nawet o tym na Forum genealogiw czestochowskich
http://www.genealodzy.czestochowa.pl/ku ... to-parafia
Niestety, wyglada na to, ze akta z Lelowa, ktore sie zachowaly rozpoczynaja sie od 1813 roku, Blazej urodzil sie ok. 10 lat wczesniej. Przegladajac akta zgonow, ktore sa w genbazie z lat 1837-1858 (wczesenijszych nie ma) nie znalazlam zadnych Stamborskich, etc.
Naszukalam sie tej Urszuli Sztamborskiej w Zurawiu i tez nie znalazlam.
W Lelowie aktu slubu rowniez nie ma...

No coz, moze kiedys ta zagadka sie jeszcze wyjasni.
Wiem o Lelowie akta splonely w czasie wojny zapomnialam napisac w wątku. Niemniej jednak masz duze szanse aby znalezc to nazwisko. Proponuje Ci skorzystac z innych zrodel spisow ludnosci z 1791-92 roku. Fakt Blazej tam nie ma prawa byc ale jego rodzice jak najbardziej. Niestety szukanie tam jest żmudne ale sie oplaca. Ja uzyskalam posrednio potwierdzenie mojego wywodu. Szukasz na stronie szukaj w archiwach "spisy ludnosci wojewodztwa krakowskiego -Lelow tez tam wtedy nalezal i Czestochowa tez. Przeszukujac miejscowsc po miejscowsci w powiecie Lelowskim bedziesz miala info o skali wystepowania nazwiska. Zwroc uwage ze koncowka "ski" moze byc spolszczaniem nazwiska na sile czesto spotkalam sie ze spisujacy dodawal takie koncowki aby brzmialo bardziej polsko. U Ciebie prawdziwym nazwiskiem moze byc Sambor. Masz szczescie bo rodzice Blazeja to prawdopodobnie Aleksy i Urszula stosunkowo rzadkie imiona.
Jezeli chcesz napisz do mnie na priv moze cos jeszcze wymysle.
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Awatar użytkownika
vnukinga

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Stamborski

Dziekuje Marzanno!

Masz racje, warto poszperac w spisie. To prawdziwy skarb dla genealogow.
Wlasnie ze spisow (w moim przypadku - parafialnych) zdobylam bardzo cenne informacje co do innej galezi mojego "rodowodu" ;)
pochodzacej z kresow.
Pozdrawiam serdecznie,
Kinga Vnuk (Cisowska)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”