Fotografie-gimnazjum Jeziory Grodno 1930-39
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
marcin_rzepecki

Witam. Posiadam fotografie uczniów szkoły podstawowej w Jeziorach i gimnazjum w Grodnie z lat 1930-39. Chetnie udostępnie kopie.
Pozdrawiam
Janusz Rzepecki
Pozdrawiam
Janusz Rzepecki
-
Myśliwiec_Dawid

Januszu,
ja bardzo chętnie przejrzałbym te fotografie, szczególnie z lat 1938-1939 z gimnazjum w Grodnie. A jeśli byłoby to możliwe, to i z innych lat. Czy są to fotografie w jakikolwiek sposób podpisane? Pozdrawiam,
Dawid
ja bardzo chętnie przejrzałbym te fotografie, szczególnie z lat 1938-1939 z gimnazjum w Grodnie. A jeśli byłoby to możliwe, to i z innych lat. Czy są to fotografie w jakikolwiek sposób podpisane? Pozdrawiam,
Dawid
Dawid Myśliwiec
na początku genealogicznej drogi...
na początku genealogicznej drogi...
-
marcin_rzepecki

Witam
Fotografie nie posiadają spisu osób, które przedstawiają. Są tylko lakoniczne uwagi skąd i z jakiego okresu.
Fotografie nie posiadają spisu osób, które przedstawiają. Są tylko lakoniczne uwagi skąd i z jakiego okresu.
W Jeziorach pracował jako nauczyciel Ernest Bożejewski. Czy na zdjęciach są nauczyciele? Nie posiadam żadnych zdjęć Ernesta, ale może okaże się podobny do swojego kuzyna Izydora?
Paweł Otulakowski
Paweł Otulakowski
-
marcin_rzepecki

Posiadam cztery fotografie ze szkoły w Jeziorach. Są na nich nauczyciele. Nazwisk ich nie znam. Krótkie, lakoniczne notatki na odwrocie informują z którego są roku. Są to lata 1935, 37, 38.pawelo pisze:W Jeziorach pracował jako nauczyciel Ernest Bożejewski. Czy na zdjęciach są nauczyciele? Nie posiadam żadnych zdjęć Ernesta, ale może okaże się podobny do swojego kuzyna Izydora?
Paweł Otulakowski
Pozdrawiam.
Janusz Rzepecki
-
marcin_rzepecki

Witam. Mam problemy techniczne z prezentacją fotografii.
Ponieważ posiadam również świadectwa szkolne mego kuzyna (nie żyje)z Jezior i Grodna więc mogę podać nazwiska nauczycieli (być może z błędami-są to podpisy) z lat 1933-37 : Nalewajko, Babińska, Niezyporunówna oraz na wszystkich kierownik szkoły : Bożejewski
Janusz Rzepecki
Ponieważ posiadam również świadectwa szkolne mego kuzyna (nie żyje)z Jezior i Grodna więc mogę podać nazwiska nauczycieli (być może z błędami-są to podpisy) z lat 1933-37 : Nalewajko, Babińska, Niezyporunówna oraz na wszystkich kierownik szkoły : Bożejewski
Janusz Rzepecki
- sauk_irena

-
marcin_rzepecki

Przepaszam zainteresowanych, lecz z analizy fotografii wynika iż wszystkie pochodzą ze szkoły podstawowej w Jeziorach. Opisy na rewersach wprowadziły mnie w błąd. Pochodzą one z kolekcji nieżyjącego już od wielu lat kuzyna, który rzeczywiście był uczniem gimnazjum im. H. Sienkiewicza w Grodnie. W 1939 roku jako harcerz ,obrońca Grodna został zesłany na Sybir.
Pozdrawiam- Rzepecki
Pozdrawiam- Rzepecki
Ejsmonda na cmentarzu w Jeziorach można znaleźć tu:
http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 39&page=92
Zresztą warto obejrzeć cały wątek i dzieki Mariop70 (nick z forum) odbyć wirtualna podróż po okolicach Grodna. Jest mnóstwo zdjęć z cmentarzy, nagrobków - istna genealogiczna kopalnia. Jest Skidel, Kaszumbińce, Ejsmonty, Kozłowicze, Różany, Jeziory- wszystkich nie wymienię- tyle tego jest.
Paweł
http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 39&page=92
Zresztą warto obejrzeć cały wątek i dzieki Mariop70 (nick z forum) odbyć wirtualna podróż po okolicach Grodna. Jest mnóstwo zdjęć z cmentarzy, nagrobków - istna genealogiczna kopalnia. Jest Skidel, Kaszumbińce, Ejsmonty, Kozłowicze, Różany, Jeziory- wszystkich nie wymienię- tyle tego jest.
Paweł
Tak przeglądam przepiękny fotoreportaż z Białorusi pod tym adresem: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=472239
- i nie mogę wyjść z podziwu. Przepiękna wirtualna wycieczka z ciekawymi zdjęciami i komentarzami. Autor przedstawia mnóstwo zdjęć ilustrujących pozostałości po Polakach na tych ziemiach. Nijako przy okazji prezentuje zdjęcia z cmentarzy, tablice pamiątkowe, pomniki z nazwiskami itp. Cała masa informacji. Aż chciało by się tam pojechać. Serdecznie polecam.
Paweł
- i nie mogę wyjść z podziwu. Przepiękna wirtualna wycieczka z ciekawymi zdjęciami i komentarzami. Autor przedstawia mnóstwo zdjęć ilustrujących pozostałości po Polakach na tych ziemiach. Nijako przy okazji prezentuje zdjęcia z cmentarzy, tablice pamiątkowe, pomniki z nazwiskami itp. Cała masa informacji. Aż chciało by się tam pojechać. Serdecznie polecam.
Paweł