parafia Szczaworyż - prośba o pomoc

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Zielonka_Andrzej

parafia Szczaworyż - prośba o pomoc

Post autor: Zielonka_Andrzej »

Witam serdecznie,
jestem na początku długiej drogi w poszukiwaniu moich przodków, prześledziłem chyba wszystkie dostępne metryki parafialne Szczaworyża k/Buska i mam kilka pytań:

1. Szczęśliwie niewiele jest braków w metrykach, i tak np. śluby z 1821 zawierają akty tylko panów, włościan - brak jest zapisów dot. chłopów, czy istnieje szansa, że więcej aktów może znajdować się gdzieś w archiwach typu Sąd Pokoju Powiatu Stopnickiego, jeżeli istnieją?

2. Na metrykach np. z lat 1826 jest pieczęć okrągła: Diecezja Krakowska Dziekan Wiślicki, czy może zdarzyć się tak, że część brakujących metryk albo starszych, trafiło do Archiwów w Krakowie?

3. Istnieją akta notariuszy powiatu stopnickiego, a przodkowie moi byli chłopami: zagrodnikami, owczarzami, czy istnieje możliwość wyszukania jakichkolwiek tam informacji w aktach przed 1864, czy mogli coś spisywać? Czy raczej to się nie zdarzało.

4. W jednym z aktów zgonu napisane jest, że zmarła babka 'praczalna' co to może oznaczać? Tym bardziej ciekawi mnie to, że 'nie pojawia się' jej w starszych metrykach.

pozdrawiam,
Andrzej
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Re: parafia Szczaworyż - prośba o pomoc

Post autor: kwroblewska »

Zielonka_Andrzej pisze: [..]

4. W jednym z aktów zgonu napisane jest, że zmarła babka 'praczalna' co to może oznaczać? Tym bardziej ciekawi mnie to, że 'nie pojawia się' jej w starszych metrykach.
A może zapisano 'proszalna' czyli za proszalnym/proszonym chlebem chodziła, po prośbie, żebrała.

___
Krystyna
Zielonka_Andrzej

Re: parafia Szczaworyż - prośba o pomoc

Post autor: Zielonka_Andrzej »

Rzeczywiście, takiego określenia użył proboszcz, 'praszalna' dziękuję bardzo Krystyno za pomoc, poniżej treść tego zapisu:
http://host1gb.net.pl/download.php?file ... cbe892d222

pozdrawiam,
Andrzej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”