Kaszczorek 1884- jaki to USC?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Kalutka

Sympatyk

Post autor: Kalutka »

Witam,
czy ktoś wie, do jakiego USC należał Kaszczorek w 1884? Nie wiem, jaką miejscowość wpisać do genealogiawarchiwach.pl.
Pozdrawiam
Kalutka
B_ANNA

Sympatyk

Post autor: B_ANNA »

Witaj !
Jeśli chodzi o Kaszczorek ( obecnie w granicach Torunia ) to proponuję pobuszować na www.kaszczorek.com,
Ponadto może być pomocna ksiązka:
autorstwa Waldemara Rozynkowskiego pt: Toruń-Kaszczorek. Historia i teraźniejszość.
pozdrawiam
Anna
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Gmina Kaszczorek
Kalutka

Sympatyk

Mój problem leży w nieumiejętności wyszukania miejscowości Kaszczorek na http://www.genealogiawarchiwach.pl . Żeby to zrobić, trzeba wiedzieć pod jaką miejscowość jest “podpięta” w projekcie genealogicznym AP w Toruniu i Bydgoszczy.
Np. miejscowości Czarże nie ma w ogóle w wyszukiwarce. Mieszkańców tej wioski trzeba szukać wpisując do wyszukiwarki nazwę Gzin. Znajdzie się tam rejestry wypisane przez urzędników pruskich najpierw w Borku, potem w Nowym Dworze (ten niedaleko Ostromecka). Chyba tam były wtedy USC. Obejmują one mieszkańców Gzina, Czarża, Borku, Nowego Dworu, Oktowa (zwanego w rejestrach Łoktowem), Czemlewa. Czarże już rozpracowałam. Z Kaszczorkiem nie mogę dać rady.
Czy ktoś już próbował znaleźć tę miejscowość w wyszukiwarce na http://www.genealogiawarchiwach.pl?
Pozdrawiam
Kalutka
ahavita

Sympatyk

Post autor: ahavita »

Kalutko, zapytaj na kptg :) mnie jeden z forumowiczów podał podpowiedź o inną miejscowość w prywatnej wiadomości. Najbliżej Kaszczorka jest Złotoria i Lubicz, bodajże Dolny przynależał do Prus. Ale nie mam pojęcia pod co podciągnięty był Kaszczorek... Asia
Poszukuje metryk ewanelikow Kribbe,Kripp,Kriep,ewent.Krübbe.
Darek1965

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Darek1965 »

Kaszczorek był przynależny do USC Lubicz, rocznik 1884 jest zawarty na 94 fotkach.

Po otwarciu głównej strony w zakładce "szukaj" wpisz "Lubicz", a następnie w lewej kolumnie w zakładce "zespół" (trzecia zakładka od dołu) wybierz
"Urząd Stanu Cywilnego Lubicz" i jeszcze w pierwszej zakładce od góry "data" kliknij na 1884 i już możesz przeglądać przedmiotową księgę ...
życzę powodzenia w poszukiwaniach
Darek
Kalutka

Sympatyk

Stokrotne dzięki, znalazłam. Przy okazji trafiłam na Młyniec, gdzie urodziła się moja babcia.
Pozdrawiam i życzę podobnych, szczęśliwych zbiegów okoliczności.
Kalutka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”