Słonim Białoruś poszukiwany AŚ

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

Słonim Białoruś poszukiwany AŚ

Post autor: jarymi »

Witam zainteresowanych Białorusią, i mających wiedzę o metodach/sposobach prowadzenia tam poszukiwań
Szukam Aktu Ślubu z 2 lutego 1937 roku zawartego w kościele parafialnym w Słonimie.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje jak się zabrać do poszukiwań na Białorusi, a może gdzieś są skany ?
Pozdrawiam Ryszard Jankielewicz

W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
julia_jarmola

Sympatyk

Post autor: julia_jarmola »

Dzień dobry!
Ryszardzie, szukanie na Białorusi jest baaardzo trudne.
Zapewne zauważyłeś, że w Genetece Słonima nie ma. Przed wojną były w nim trzy kościoły katolickie św. Andrzeja Apostoła, Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny i jeszcze jeden, którego nazwy nie pamiętam. Dziś jest w nim cerkiew.
Roku 1937.należy szukać w ZAGS-ie.W Słonimie jest na pewno.
Występujesz z pismem z tym ,że chyba najpierw powinieneś w naszym USC wypełnić kwestionariusz (podobno wiedzą o co chodzi), białoruskie ZAGS-y żądają potwierdzenia pokrewieństwa. W Twoim przypadku nie będzie to trudne, gdyż chodzi o rodziców.
Korespondencja trwa długo, bo pośredniczy polski MSZ.
Koszt listu poleconego i obowiązkowego przy tym priorytetu na dziś wynosi 16 złotych.
Powodzenia,
Julia.
Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

Julio wielkie dzięki
dwa dodatkowe pytania ZAGS - to ichni USC?
można pisać po polsku czy lepiej po rosyjsku?

W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
julia_jarmola

Sympatyk

Tak ZAGS, to nasz USC.
Ja piszę do nich po rosyjsku. Ze Słonimem nie mam doświadczeń, więc nie wiem, jacy są urzędnicy.
Z pobliskiego Zdzięcioła są bardzo formalistyczni i używają pośrednictwa MSZ, natomiast z Korelicz dostałam odpowiedź bardzo szybko i bez pośrednictwa.
Odszukałam pismo ze Zdzięcioła i tam znalazłam potwierdzenie ich wymagań:"....zwracamy uwagę, że należy obowiązkowo wykazac stopien pokrewieństwa..."
Miejmy nadzieję, że w Słonimie pracują wyrozumiali urzędnicy:)
Podają numer telefonu (rozmowy drogie), adresu mailowego nie.

Отдел записии актов гражданского состояня
231799 г Слоним
ул Красноармейскя 25
Беларусь

Pozdrawiam,
Julia.
Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

Julio dzięki
spróbuję napisać do nich bezpośrednio - zobaczymy

Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

To ja się podłączę pod temat :)
Julio, czy wiesz gdzie szukać aktu urodzenia ze Słonima/mia (jak to się odmienia?) ale z roku 1856? Od razu mówię, że pokrewieństwa nie jestem w stanie wykazać, bo po drodze była nieformalna adopcja...
A zapewne dla urzędników nie będzie dowodem fakt, że mogę się wykazać rodowymi świecznikami z inicjałem JR - szukając Jadwigi Raczyńskiej? ;)
Rysiu, daj znać, co Ci się uda zwojować, chociaż dla mnie zapewne z racji roku poszukiwanego aktu - bardziej będzie interesujące jakieś archiwum niż ZAGS.
Pozdrawiam
Joanna
Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

Maślanek_Joanna pisze:To ja się podłączę pod temat :)
Julio, czy wiesz gdzie szukać aktu urodzenia ze Słonima/mia (jak to się odmienia?) ale z roku 1856? bardziej będzie interesujące jakieś archiwum niż ZAGS.
Pozdrawiam
Joanna
Joasiu poczytaj tutaj http://genealodzy.pl/PNphpBB2-printview ... rt-0.phtml

julia_jarmola

Sympatyk

Joanno!
Niestety ZAGS nie uznałby rodowych świeczników :), a szkoda :D
Oni są tak zasadniczy, że....brak słów!
Ale wracając do Twojego zapytania, to księgi metrykalne ze Słonima z XIX w.będą najprawdopodobniej w Archiwum Historycznym w Mińsku (220002 Mińsk, ul. Kropotkina nr 55).
Spróbuj napisać do nich maila (gdzieś mi się zapodział), może odpowiedzą, piszę "może", ponieważ ja się odpowiedzi tą drogą nie doczekałam.
Ale za to Archiwum Historyczne w Grodnie (230023 Grodno, ul. Tyzenhauza 2) odpowiada, więc może warto napisać i do nich z zapytaniem o księgi ze Słonima:
niab@solo.by

Pozdrawiam,
Julia.
Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

Julio napisałem na PW

julia_jarmola

Sympatyk

Ryszardzie,
już odpowiedziałam,
Julia.
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Że też sama na to nie wpadłam :( ! Słonim jest u mormonów i potrzebne mi lata są! Zamawiam, czekam cierpliwie i na razie nie będę szarpać się z białoruskimi archiwami.
Bardzo dziękuję :)
Pozdrawiam
Joanna
Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

wpadłem na tego linka jak u wujka google zadałem bardzo szczegółowe pytanie --słonim-- :)

julia_jarmola

Sympatyk

Joanno!
Tak byłam zaaferowana podawaniem adresów archiwów, że nie dopisałam informacji o mormonach! Ale Ryszard Ci podpowiedział!
Oczywiście, to znacznie ułatwi poszukiwania i zaoszczędzi wydatków :)
Świetnie, że interesujące Cię lata u nich są. Szybciej znajdziesz swoich!
A z archiwami wiadomo , jak jest: najpierw piszesz i pytasz, potem zgłaszasz zapotrzebowanie na kwerendę, a potem... czekasz, później , jak się poszczęści to...płaczesz i płacisz :cry:
Powodzenia,
Julia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”