Prusy - kraina czy miejscowość?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

tocho

Sympatyk

Post autor: tocho »

Witam,

W swoich poszukiwaniach genealogicznych dotarłem do miejsca, w którym urywa się dalszy ślad i możliwość szukania moich przodków. W akcie ślubu swoich prapra.... z 1849r. znalazłem informacje, że oboje byli urodzeni w Prusach. W związku z tym pojawia się pytanie czy chodzi tu o miejscowość czy o krainę historyczną? A jeśli o krainę, to czemu nie podano dokładnie miejscowości ich narodzin? Nie wiem jak w takim przypadku postępować dlatego szukam porady u bardziej doświadczonych ode mnie poszukiwaczy.

Pozdrawiam.
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Witam,
W moim przypadku zapis w KLS brzmiał "urodzona w Królestwie Pruskim", co w połączeniu z niemieckim nazwiskiem dało mi pewność, że chodzi o kolonistów.

tomek
tocho

Sympatyk

Póki co rozpatruję obie możliwości, choć to i tak nie zmienia postaci rzeczy, że nie wiem co dalej :). Akt jest z kongresówki, więc Prusy to była już "zagranica" i być może dlatego ten wpis jest taki.
Awatar użytkownika
MariaŁopaciuk

Sympatyk
Mistrz

Post autor: MariaŁopaciuk »

tocho pisze: Akt jest z kongresówki, więc Prusy to była już "zagranica"
Tak, właśnie tak !

Również posiadam akt małżeństwa z 1901 roku, z kongresówki gdzie widnieje wpis, iż pan młody urodził się w Prusach, we wsi ....
A przyczyna ...... po Powstaniu Styczniowym jego uczestnicy załaszcza z ówczesnych terenów przygranicza, uciekali przed represjami ze strony władz carskich za granicę. Tam często zakładali rodziny - następne pokolenie powoli wracało na tereny rodzinne.
Tak było w moim przypadku

Pozdrawiam
Maria
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Na Kociewiu, pomiędzy Czerskiem a Czarną Wodą jest wioska o nazwie Prusy. Parafia Łąg a w XIX wieku Czersk. Gdybyś chociaż podał nazwiska.
Staszek Pieniążek
egopol

Nieaktywny

Post autor: egopol »

Miejscowość Prusy znajduję się również w województwach:
Małopolskie, Dolnośląskie, Wielkopolskie, Warmińsko Mazurskie, Łódzkie i Mazowieckie.
Krzysiek
jerkre

Sympatyk
Ekspert

Post autor: jerkre »

Miejscowość Prusy znajduję się również w województwie:
Świętokrzyskim blisko Stopnicy
Jerzy
pozdrawiam serdecznie, Jurek
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Bąkowski, Buczkiewicz, Kręcisz, Pawlicki, Sajkiewicz, Skuta
tocho

Sympatyk

Pieniążek_Stanisław pisze:Gdybyś chociaż podał nazwiska.
Witam,

Nazwiska z aktu ślubu to: Tomasz Chojnacki i Marcjanna Marcinkowska (choć w innych aktach spotkałem imię Marianna lub Maryanna)

Dziękuję za pomoc.
Tomek1973

Sympatyk

Gdyby chodziło o miejscowość Prusy, to w akcie byłoby zapewne napisane "urodzony we wsi/mieście Prusy". do tego dodanoby nazwę parafii, ewentualnie nazwę gminy/powiatu.
Najlepiej jednak zerknąć do allegatów - jesli się zachowały, rozwieją wszelkie wątpliwości.

pozdrawiam - tomek
tocho

Sympatyk

Tomek1973 pisze:Gdyby chodziło o miejscowość Prusy, to w akcie byłoby zapewne napisane "urodzony we wsi/mieście Prusy".
Fakt, wszystko na to wskazuje, że tak właśnie by było. Allegata się nie zachowały - niestety (a raczej: nie znalazłem informacji o nich).

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Tomek1973

Sympatyk

Można również pokusić się o sprawdzenie innych aktów ślubu z okolicy. Jezeli młodzi byli kolonistami, to zapewne przybyli w jakiejś większej grupie, a wtedy adnotacja o Prusach w aktach slubu byłaby dośc powszechna.

pozdrawiam - tomek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”