Prusy - kraina czy miejscowość?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witam,
W swoich poszukiwaniach genealogicznych dotarłem do miejsca, w którym urywa się dalszy ślad i możliwość szukania moich przodków. W akcie ślubu swoich prapra.... z 1849r. znalazłem informacje, że oboje byli urodzeni w Prusach. W związku z tym pojawia się pytanie czy chodzi tu o miejscowość czy o krainę historyczną? A jeśli o krainę, to czemu nie podano dokładnie miejscowości ich narodzin? Nie wiem jak w takim przypadku postępować dlatego szukam porady u bardziej doświadczonych ode mnie poszukiwaczy.
Pozdrawiam.
W swoich poszukiwaniach genealogicznych dotarłem do miejsca, w którym urywa się dalszy ślad i możliwość szukania moich przodków. W akcie ślubu swoich prapra.... z 1849r. znalazłem informacje, że oboje byli urodzeni w Prusach. W związku z tym pojawia się pytanie czy chodzi tu o miejscowość czy o krainę historyczną? A jeśli o krainę, to czemu nie podano dokładnie miejscowości ich narodzin? Nie wiem jak w takim przypadku postępować dlatego szukam porady u bardziej doświadczonych ode mnie poszukiwaczy.
Pozdrawiam.
Witam,
W moim przypadku zapis w KLS brzmiał "urodzona w Królestwie Pruskim", co w połączeniu z niemieckim nazwiskiem dało mi pewność, że chodzi o kolonistów.
tomek
W moim przypadku zapis w KLS brzmiał "urodzona w Królestwie Pruskim", co w połączeniu z niemieckim nazwiskiem dało mi pewność, że chodzi o kolonistów.
tomek
- MariaŁopaciuk

Tak, właśnie tak !tocho pisze: Akt jest z kongresówki, więc Prusy to była już "zagranica"
Również posiadam akt małżeństwa z 1901 roku, z kongresówki gdzie widnieje wpis, iż pan młody urodził się w Prusach, we wsi ....
A przyczyna ...... po Powstaniu Styczniowym jego uczestnicy załaszcza z ówczesnych terenów przygranicza, uciekali przed represjami ze strony władz carskich za granicę. Tam często zakładali rodziny - następne pokolenie powoli wracało na tereny rodzinne.
Tak było w moim przypadku
Pozdrawiam
Maria
- Pieniążek_Stanisław

Fakt, wszystko na to wskazuje, że tak właśnie by było. Allegata się nie zachowały - niestety (a raczej: nie znalazłem informacji o nich).Tomek1973 pisze:Gdyby chodziło o miejscowość Prusy, to w akcie byłoby zapewne napisane "urodzony we wsi/mieście Prusy".
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc.