Pająk Paweł - strażnik na Św. Krzyżu

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Pajak_Barbara

Sympatyk

Post autor: Pajak_Barbara »

Temat: "Paweł Pająk - strażnik na Św. Krzyżu"*

Witam

Poszukuję swojego przodka Pawła Pająka, który mieszkał w Łagowie w roku 1878. Jako że księgi parafialne spłonęły, poszukuję innych źródeł informacji. Punktem zaczepienia mogłoby być jego zatrudnienie w więzieniu ciężkim na Św. Krzyżu - niestety nie wiem, kiedy. Gdzie szukać i jakich dokumentów, spisów? Nie mam pomysłu na hasło tematyczne, nawet o co pytać w archiwum. Jakieś wskazówki?

Jeśli mogą być pomocne, wszystkie dane jakie mam o Pawle:

Żona - Wiktoria z Walkiewiczów.
Mieszkali w Łagowie, skąd codziennie dojeżdżał konno do pracy na Św. Krzyżu.
Syn Franciszek urodzony w Łagowie (w rodzinie krąży raczej mylna informacja, że w Pińczowie) - dn. 24 marca 1879.

* moderacja tematu [Sianin_1948]
Szukam!
ewangelicy nazwiskiem Radzikowski
Marcin Kaczmarek i Franciszka Chatlińska
Paweł Pająk z Wiktorią Walkiewicz - Łagów
Prachnio z Wyłazów par. Niwiski
Gotlib/Bogumił Jagodziński przed 1840
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Barbara, najdawniejsze moje odwiedziny klasztoru i więzienia na Świętym Krzyżu to rok 1955, wtedy jeszcze po wojnie leżał zawalony strop od strony północnej, w celach ( może metr na metr ) do zwiedzania, z czasów czynnego więzienia, była puszczana z góry woda na więźnia. A żywność z Nowej Słupi dowozili strażnicy drogą kręntną z góry w lesie. Od kiedy to wiezienie istniało, tego nie wiem, słyszałem ze z niego uciekli więźniowie, łyżką do jedzenia przez pół roku jeden więzień skrobał w celi w murze, aż wyrwał jeden kamień i następne po nim. W I wojnę siedział tam na wieży kościelnej rosyjski żołnierz i kierował ogniem artylerii, to Austriacy tą wieże strzałami z armaty zwalili. Od września 2014 r. w sto lat po jej zwaleniu jest nowa wieża i czynna, by podziwiać z góry widok na okolicę. W II wojnę Niemcy tam trzymali więźniów rosyjskich, poniżej tego klasztoru od północnej strony w lesie, jest cmentarz żołnierzy radzieckich, pochowano ich tam ponoć 6 tysięcy. To własnie samolot rosyjski zrzucił bombę na więzienie, by uwolnić swoich więźniów. W tym budynku po więzieniu jest od dawna muzeum, byłem tam rok temu i widziałem dużo zdjęć na wystawach ( gablotach ) dotyczących tego wiezienia. Trzeba tam pojechać osobiście, lub zadzwonić i zapytać skąd pochodzą zdjęcia z czasów wiezienia, musi być gdzieś opisane, kto tam przebywał i pracował np. za strażnika w tym więzieniu. Tylko to chyba czynne tylko latem, ale nie wiem dokładnie. Poza metrykami w Łagowie jako miasto powinny być listy podatników, Akta właścicieli posesji, to powinno być w Księgach Wieczystych może w Opatowie, pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: kwroblewska »

Spróbuj poszukać w bazie sezam w " instytucje ochrony prawa i wymiaru sprawiedliwości"
kategorie np. więzienia http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... ienia&f=50
W zasobach AP w Kielcach -
Więzienie na Świętym Krzyżu ale lata 1919-1939 http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... y_id=21837

Zajrzyj do biblioteki w Kielcach http://www.wbp.kielce.pl/ która posiada Dział Zbiorów Zabytkowych i Regionalnych, może ktoś, dawno temu pisał o tym więzieniu.

Nie wiem dokładnie jaka to była gubernia, może radomska, poszukaj gazet z tego okresu - Dziennik Urzędowy Guberni Radomskiej.

___
Krystyna
Pajak_Barbara

Sympatyk

Dziękuję bardzo za wszystkie sugestie, zabieram się do szukania. Życzcie mi powodzenia. :)
Szukam!
Pajak_Barbara

Sympatyk

Dzięki spisom pracowników więzienia na Św. Krzyżu w monografiach dostępnych w WBP Kielce udało mi się ustalić, że Praprapraziadek nie pracował tam za rządów polskich, zatem musiało to być jeszcze za Rosjan. Będę szukać dalej, raz jeszcze dzięki za sugestie.
Szukam!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”