Wieś Kaszubińcy parafia Jeziory powiat Grodno

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Sznober_Barbara

Sympatyk
Mistrz

Wieś Kaszubińcy parafia Jeziory powiat Grodno

Post autor: Sznober_Barbara »

Dzień dobry,

po wielu latach poszukiwań dotarłam do informacji, że moi pradziadowie mieszkali we wsi Kaszubińcy w powiecie grodnieńskim.

Jak dotrzeć do ksiąg metrykalnych? Proszę o podpowiedź.

Pozdrawiam. Barbara
Awatar użytkownika
qwer06

Sympatyk

Post autor: qwer06 »

Witam. Parafia Jeziory wchodziła w skład dekanatu Grodno. Metryki z lat 1865-1937 są dostępne w Archiwum Archidiecezjalnym w Białymstoku.
Pozdrawiam - Krzysztof
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Ludwik_Olczyk »

Jaka rodzina? Może coś więcej.
A swoją drogą to Kaszubińce. Od końca XIX wieku osobna parafia.

Pozdrawiam serdecznie.
Sznober_Barbara

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Sznober_Barbara »

Dobry wieczór,

chodzi mi o rodzinę ZIARKO. Moi pradziadowie wywodzą się z parafii Bargłów w powiecie augustowskim. Moja babcia Janina Ziarko urodziła sie w 1900 roku w Krzywinie pow. Ostróg. Stąd moje zaskoczenie odnalezioną informacją, że brat babci urodził się we wsi Kaszubińcy. Stwierdzam, że historia mojej rodziny robi się coraz ciekawsza. Wynika z tego, że przebylii drogę z Bargłowa, a właściwie ze wsi Pruska, przez powiat grodnieński, do powiatu Ostórg, dalej w okolice Rostowa n/Donem, stamtąd na Wołyń, do Warszawy i z powrotem na Ukrainę. Babcia nie dożyła powrotu do Polski. Zmarła w wieku 36 lat w Horodence.

Dzisiaj zadzwoniłam do archiwum w Baiłymstoku, we wtorek dowiem się czy mają ten rocznik.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”