Słoń, Loniow (Sandomierz)

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

evetka

Sympatyk

Post autor: evetka »

Temat: "Rodzina "Słoń", Loniow (Sandomierz)"*

Szukam informacji na temat rodziny "Słoń":

Mąż: Józef Słoń (urodzony około 1833)
Żona: Antonina Niwiński (urodzona około 1838)
Dzieci: Roman (urodzony około roku 1864 nie w Loniow)
           Józef Ignacy (1871, Loniow - dziadek mojej babci)
           Felix Łukasz (1868, Loniow)
           Michalina Marianna (1880, Loniow)
           Bronisława (1876, Loniow)
           Roman (1879, Loniow)

W chwili narodzin dzieci (z wyjątkiem 1. Romana) mieszkałi w Loniowe (Sandomierz). Chciałbym się dowiedzieć, skąd Antonina i Józef pochodzą i gdzie urodzili Antonina i Józef. Będę też wdzięczny za informacje na temat dzieci. Dziękuję. :)

* moderacja tematu [Sianin_1948]
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, to dobrze ze chcesz zrobić prezent dla babci w postaci drzewka genealogicznego, nie mieszkasz w Polsce, więc Ci trochę podpowiem. W Gen-bazie po zalogowaniu się ( ten falowany kwadracik u góry po prawo ), jest tam tysiące metryk, w tym jest i Łoniów od 1810 do 1910 roku i sam sobie możesz poszukać. Tylko na naszym forum wszyscy mają imiona ( i nazwiska ), by się w jakiś sposób porozumiewać, to taki staropolski zwyczaj. Pozdrawiam i podaję link do Łoniowa, jest to w AP Kiece z podziałem na Sandomierz - Julian ;
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,17961,1
evetka

Sympatyk

Witam:-)

Mam nowe informacje na temat rodziny Słoń. Małżonkowie Józef Słoń (ur. o. 1833) a Antonina Niwiński (ur. o. 1838) choć mieszkałi w Łoniówe, ale pochodziłi z miasta Dąbrowa w Galicji. W naszych książkach-metrykach stwierdza, że konkretnie jest to wieś Samoszin / Samoczien , ale nic o tej nazwie nie można znaleźć (może to być źle napisane w księgach). Proszę może ktoś mi doradzić, gdzie szukać i że która Dąbrowa to na podstawie tych informacji może być?

Za wszelkie rady z całego serca dziękuję.
Pozdrawiam
Iveta

Szukam informacji o:
- Rodzina Słoń: Łoniów / Sandomierz
- Rodzina Folta: Kozy / Bielsko-Biała
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Najlepiej będzie jak podasz nam link z zapisanej strony z metrykami, lub skan z całej strony z metrykami, to do porównania w jakiej parafii, powiatu,czy guberni itd., wtedy może da się coś podpowiedzieć ; pozdrawiam - Julian
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

To mogą być Samocice powiat Dąbrowa (Tarnowska) parafia Bolesław

http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/Tom_I/298

https://www.google.pl/maps/dir/50.27246 ... 50.2686059

Pozdrawiam,
Monika
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

Tak!! To Samocice a dawne Samoczyce w parafii Bolesław dekanatu Szczucin.Wiedzę ze i obecnie nazwisko Słoń tam występuje.Księgi chyba w A.A Tarnów.
Stefan
MonikaMaru

Sympatyk

I FS też ma co nieco z parafii Bolesław. :)

https://familysearch.org/search/catalog ... =615038-50

Monika
evetka

Sympatyk

Dziękuję wam wszystkim bardzo! Muszę jechać przez linki tak szybko, jak to możliwe. Może znajdę to, czego szukam :-)
----
To nie jest zwykła księga metrykalna, to PDF skan książki ewidencji spisu ludności, która odbyła się w roku 1910 w Ostrawie. Nie wiem, gdzie umarł Józef Słoń, nie ma w rejestrach czeskich zapis jego śmierci:-( Ale jego syn Ignacy (ur. w Loniowe) poszedł do Ostrawy do pracy i to jest zapis o nim i jego rodzinie.

A. Ignacy Słoń (syn Józefa Słońa) - urodził się w Loniowe (czeski Loňov)

B. Samočice, Dombrova, Galicia = Samocice / Dąbrowa / Galicja = narodowość, zawsze zgodnie z rodzicami

C. Potwierdzenie, że jest to Dąbrowa

Obrazek

To jest najnowsza i jedyna wskazówką do dalszych badań, co mam. Może to być złe, ale to przynajmniej jakaś nadzieja, jak dowiedzieć się, gdzie Jozef urodził.
Pozdrawiam
Iveta

Szukam informacji o:
MonikaMaru

Sympatyk

W pobliżu Dąbrowy leży wieś Łoniowa (ok.50 km). Należała do parafii w Porąbce Uszewskiej. W dokumencie zaznaczono okr. "Dąbrowa" (nie Sandomierz), więc może tam trzeba szukać.

https://www.google.pl/maps/dir/%C5%81on ... 2d50.17462

A księgi z Porąbki są na FS:
https://familysearch.org/search/catalog ... =616147-50

Pozdrawiam,
Monika
evetka

Sympatyk

Dziękuję bardzo. Myślę, że Łoniowa jest czymś innym niż Loniow? W metryce urodzenia dla Loniow 1871 na genbaza.pl (AP Kielce - AP Sandomierz - Loniów) jest akt urodzenia dla Ignacego (syn Józefa Słońa), gdzie pisze się, że on urodził się w Loniowě - konkretnie Swiniary. Myślę, że to wszystko jest pod Sandomierza?

Obrazek

Dla ojca Józefa mam nadzieję, że pochodził z Samocice / Dąbrowa...

Przykro mi, ale mam takie głupie pytanie, co oznacza skrót "A.A" w wyrażeniu "A.ATarnow"? Jest to "Archiwum ..."? Niech wiedzą dokładnie, gdzie szukać, z kim się skontaktować itp

Dziękuje!
Pozdrawiam
Iveta

Szukam informacji o:
Doniec_Henry

Sympatyk

Post autor: Doniec_Henry »

witam,
czy wcześniejszy link naszego forum pomoże?

http://178.19.108.107/index.php?name=We ... eD&show=10
Doniec_Henry
pozdrawiam
michalgen

Sympatyk

Post autor: michalgen »

evetka pisze:
Przykro mi, ale mam takie głupie pytanie, co oznacza skrót "A.A" w wyrażeniu "A.ATarnow"? Jest to "Archiwum ..."? Niech wiedzą dokładnie, gdzie szukać, z kim się skontaktować itp

Dziękuje!
A.A. Tarnów - Archiwum Diecezjalne w Tarnowie (powinno być A.D. Tarnów tak przypuszczam, ponieważ w Tarnowie nie ma Archidiecezji)

Jestem z w.w Dąbrowy - obecnie jest to Dąbrowa Tarnowska, jeśli będziesz potrzebowała jakiejś pomocy dot. parafii Dąbrowa to służę pomocą.
Niestety w księgach dla Dąbrowy nie spotkałem się z nazwiskiem Słoń, co nie znaczy, że nie występuje w księgach z Bolesławia - z uwagi na brak przodków to jeszcze nie miałem przyjemności badać ksiąg z Bolesławia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”