Galicja x Monarchia austro-wegierska?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

evetka

Sympatyk

Post autor: evetka »

Dzień dobry,

Mam pytanie na temat historii. Szukam informacji o miejscu, w którym mieszkali przodkowie. Informacja rozchodzą. Raz jest napisane, że Loniow (odpowiednio. Gubernia Sandomierska) był częścią Królestwa Polskiego (odpowiednio. Imperium rosyjskiego), drugi raz czytam, że Loniow (odpowiednio. Gubernia Sandomierska) należał do Galicji w ramach monarchii austro-węgierskiej. Proszę zna ktoś, dokąd Loniow odpowiednio. Gubernia Sandomierska naprawdę należąl w latach 1800-1900? To tak na granicy Królestwa Polskiego i Galicji...

Dziękuję :-)
Pozdrawiam
Iveta

Szukam informacji o:
- Rodzina Słoń: Łoniów / Sandomierz
- Rodzina Folta: Kozy / Bielsko-Biała
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, czy w Ameryce nie nadają imion, bo po raz drugi pytam. Historia Polski jest dostępna w necie i za darmo i tam pisze że ; Królestwo Polskie w roku 1795, po trzecim rozbiorze w podziale na trzech sąsiadów i pokazane są granice tych powiększonych o polskie ziemie sąsiednich państw. Łoniów nad Wisłą po lewej jej stronie na początku mógł być w zaborze w Austrii, ale Car i tym odebrał część Polski od Austrii, powiększając swoje państwo jako Rosja. W tym państwie z dawnych województw utworzono gubernie i tak z np. sandomierskiego województwa, była gubernia kielecka, a potem radomska. Ale jeszcze wcześniej, bo w 1807 r. po wejściu Napoleona na ziemie polskie, z zaboru pruskiego powstało Księstwo Warszawskie. Po roku 1815 przemianowane na Królestwo Polskie tz. kongresowe, gdzie czarny orzeł dwugłowy rosyjski, był godłem Polski, a Car Rosji by zarazem królem Polski ( tak było to z podpowiedzi samego T. Kościuszki ). Łoniów jest od wieków w tym samym miejscu nad Wisłą, tylko się mapy zmieniały - Julian

Ps. - Galicja to ziemie wokół Halicza, Austria je nazwała nie Halicja, tylko Galicja, te ziemie były w zaborze Austrii do 1914 roku, potem I wojna i wolna Polska po 123 latach zaborów.
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

Galicja to popularne określenie dawnego zaboru austriackiego.
Często zapisywano w dokumentach imigracyjnych osób przybyłych do USA.
MM
MMaziarski
evetka

Sympatyk

Post autor: evetka »

Witam, Julian, i dziękuję.

Ja nie jestem z Ameryki (? dlaczego ?), ale z Czech. Staram się tutaj na forum w języku polskim komunikować, ale nie wszystko rozumiem (dlatego próbowałem to tutaj i angielski). To nie jest takie proste dla mnie, chociaż nasze języki sa podobne, łatwiej mówim w języku angielskim i niemieckim. Zrozumiałem, że mam imię i nazwisko umieścić w moim profilu tutaj na forum, i nie, że sa za każdym razem mam podpisat. U nas na forach czeskich (ale nie v e-mailach) jest wystarczająca, jeśli na końcu tekstu jest "dziękuję". Nie trzeba podpisać sa za każdym razem. Mam nadzieję, że nie zrobiłem tutaj nic tak straszne :-)

Nie myśl, że nie szukałem w internecie, nie jestem leniwa. Czytałem dużo czasu, szukając informacji w internecie, w książkach hystorycznych, a kiedy naprawdę nie wiem, pytam. Niekiedy dla mnie polskie teksty (zdania, język) sa po prostu skomplikowane, a informacje, które znalazłam, sprzeczne. Historia Polski jest również skomplikowana - dla mnie (zwłaszcza jeśli chodzi o podział ziem polskich).

Więc chciałem po prostu wiedzieć, czy tak, czy nie. Jestem zainteresowana i chce mieć pojęcia o życiu moich przodków w tych dniach, w tych miejscach. Jeśli należałi do Cesarstwa Austro-Węgierskiego lub rosyjskiego imperium, co się dzieje w tym czasie, jak to w tych miejscach wyglądało... Staram się pisać w wolnym czasie ich historii, kontekst historyczny jest dla mnie ważny, a ja po prostu chciałem mieć poprawne informacje, które następnie dać rodzinie, a zwłaszcza mojej babci. To wszystko :-)

Jeszcze raz dziękuje. Dziękuję i za czas, który mi dałeś i proszę o zrozumienie:-) uczę się tutaj, staram się:-)

Iveta

PS: Chcę zaoferować, że mogę znaleźć i przeczytać coś z czeskich rejestrów, radę (jeśli wiem), ale nie wiem, gdzie tu ofertu tutaj na forum, opublikować?
Pozdrawiam
Iveta

Szukam informacji o:
- Rodzina Słoń: Łoniów / Sandomierz
- Rodzina Folta: Kozy / Bielsko-Biała
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

No dobrze Iveto, nie wiem jak to będzie po polsku to Twoje imię, tutaj na tym forum z całego świata proszą o pomoc w sprawach genealogii i taką pomoc dostają. Do mnie też piszą z różnych stron z zagranicy i porozumiewamy się za pomocą translatora, np. z kimś z Ameryki, a tam jest dużo Polaków. Moim zdaniem napisz w skrócie dane nazwisko do tego drzewka dla babci, zaczynając np. od babci i po kolei, lata urodzenia i gdzie mieszkali, ślub. I może co wiesz dalej wstecz, rodzice tej babci, po prostu podaj kawałek swego drzewka, a wtedy ktoś ma podobne, lub wie coś o tej rodzinie i podpowie. Co do historii samego Łoniowa ( i takich nawisk ), to juz musi być ktoś z tego miasta, lub jest taka monografia już napisana, tego nie wiem ; pozdrawiam - Julian
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

Znalazłem nazwisko Słoń Edward ur.w 1926 w Pawłów parafia Bolesław ,
oraz Słoń Alfreda ur.1929 w miejscowości Mędrzechów.
Te miejscowości leżą na zachód od Szczucina diecezja Tarnowska.
Nazwisko Folta występuke też w okolicach Krosna i Odrzykonia.
Powodzenia
MM
MMaziarski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”