Witam, Julian, i dziękuję.
Ja nie jestem z Ameryki (? dlaczego ?), ale z Czech. Staram się tutaj na forum w języku polskim komunikować, ale nie wszystko rozumiem (dlatego próbowałem to tutaj i angielski). To nie jest takie proste dla mnie, chociaż nasze języki sa podobne, łatwiej mówim w języku angielskim i niemieckim. Zrozumiałem, że mam imię i nazwisko umieścić w moim profilu tutaj na forum, i nie, że sa za każdym razem mam podpisat. U nas na forach czeskich (ale nie v e-mailach) jest wystarczająca, jeśli na końcu tekstu jest "dziękuję". Nie trzeba podpisać sa za każdym razem. Mam nadzieję, że nie zrobiłem tutaj nic tak straszne
Nie myśl, że nie szukałem w internecie, nie jestem leniwa. Czytałem dużo czasu, szukając informacji w internecie, w książkach hystorycznych, a kiedy naprawdę nie wiem, pytam. Niekiedy dla mnie polskie teksty (zdania, język) sa po prostu skomplikowane, a informacje, które znalazłam, sprzeczne. Historia Polski jest również skomplikowana - dla mnie (zwłaszcza jeśli chodzi o podział ziem polskich).
Więc chciałem po prostu wiedzieć, czy tak, czy nie. Jestem zainteresowana i chce mieć pojęcia o życiu moich przodków w tych dniach, w tych miejscach. Jeśli należałi do Cesarstwa Austro-Węgierskiego lub rosyjskiego imperium, co się dzieje w tym czasie, jak to w tych miejscach wyglądało... Staram się pisać w wolnym czasie ich historii, kontekst historyczny jest dla mnie ważny, a ja po prostu chciałem mieć poprawne informacje, które następnie dać rodzinie, a zwłaszcza mojej babci. To wszystko
Jeszcze raz dziękuje. Dziękuję i za czas, który mi dałeś i proszę o zrozumienie:-) uczę się tutaj, staram się:-)
Iveta
PS: Chcę zaoferować, że mogę znaleźć i przeczytać coś z czeskich rejestrów, radę (jeśli wiem), ale nie wiem, gdzie tu ofertu tutaj na forum, opublikować?