Dokument z Szwajcarskiego Archiwum - jak odczytać ?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witam,
Drodzy forumowicze, dzieeki Waszej pomocy a głownie (Elegry) dostałem kolejny dokument dotyczący mojego przodka z zagranicznych archiwów. Tym razem ze Szwajcarii. Wraz z nim zdjęcie mojego pradziadka. Do tej pory w rodzinie nie mieliśmy żadnego zdjęcia tej osoby. Niestety nie dokonća potrafie zinterpretować dokumenty które otyrzymałem. Jest to prawdopodobnie karta z obozu internowania w Szawjcarji. Pradziadek wemigrował do Francji około 1925 r. W 1940 wstąpił do Armi Polskiej we Francji. Był w 202 Pułku Artyrerji Ciężkiej w stopniu kanoniera. Jego pułk w 1941 rzostał rozbity i trafił do obozu internowania w Szwajcarji. Tam spędził wojnę. Po wyzwoleniu wyruszył w podruż powrotną do Francji. Nie wiem czy dotarł czy zmarł w jednym z obozów posrednich. Ponoć zmarł około 1946 r.
http://www.fotosik.pl/u/jakub336/album/2262254
Pozdrawiam,
Sylwek
Drodzy forumowicze, dzieeki Waszej pomocy a głownie (Elegry) dostałem kolejny dokument dotyczący mojego przodka z zagranicznych archiwów. Tym razem ze Szwajcarii. Wraz z nim zdjęcie mojego pradziadka. Do tej pory w rodzinie nie mieliśmy żadnego zdjęcia tej osoby. Niestety nie dokonća potrafie zinterpretować dokumenty które otyrzymałem. Jest to prawdopodobnie karta z obozu internowania w Szawjcarji. Pradziadek wemigrował do Francji około 1925 r. W 1940 wstąpił do Armi Polskiej we Francji. Był w 202 Pułku Artyrerji Ciężkiej w stopniu kanoniera. Jego pułk w 1941 rzostał rozbity i trafił do obozu internowania w Szwajcarji. Tam spędził wojnę. Po wyzwoleniu wyruszył w podruż powrotną do Francji. Nie wiem czy dotarł czy zmarł w jednym z obozów posrednich. Ponoć zmarł około 1946 r.
http://www.fotosik.pl/u/jakub336/album/2262254
Pozdrawiam,
Sylwek
- piotr_nojszewski

- Podziękował: 2 times
- Kontakt:
To karta przebiegu internowania.
Jak widac faktycznie służył w artylerii.
pułk się zgadza
202e Régiment d'Artillerie Lourde Polonaise (202e RAL Polonais - Lt-Col MALICHEWSKI)
Był w szpitalu ale jakby tylko 12.01.1944
Masz wymienione miejsca pobytu w Szwajcarii.
Odesłany do domu 2 maja 1945 zapewne przekroczył granice w Genewie.
Więc raczej nie zmarł w Szwajcarii.
Tu są miejsca pobytu (poza Genewą bo google maps nie chce mi wiecej niż dziesięciu miejsc pokazać na trasie)
https://goo.gl/maps/RKfYC2mbokL2
Jak widac faktycznie służył w artylerii.
pułk się zgadza
202e Régiment d'Artillerie Lourde Polonaise (202e RAL Polonais - Lt-Col MALICHEWSKI)
Był w szpitalu ale jakby tylko 12.01.1944
Masz wymienione miejsca pobytu w Szwajcarii.
Odesłany do domu 2 maja 1945 zapewne przekroczył granice w Genewie.
Więc raczej nie zmarł w Szwajcarii.
Tu są miejsca pobytu (poza Genewą bo google maps nie chce mi wiecej niż dziesięciu miejsc pokazać na trasie)
https://goo.gl/maps/RKfYC2mbokL2
pozdrawiam
Piotr
Piotr
Witaj!
Pulkownik Maliszewski, dowodca 202 pulku artylerii ciezkiej, to moj dziadek. Mam wspomnienia z pobyty w Szwajcarii spisane przez jego przyjaciela kapitana Turskiego (oficera lacznosci). Moge na nie spojrzec pod katem nazwiska FLIS.
Pozdrawiam
Malgosia
Pulkownik Maliszewski, dowodca 202 pulku artylerii ciezkiej, to moj dziadek. Mam wspomnienia z pobyty w Szwajcarii spisane przez jego przyjaciela kapitana Turskiego (oficera lacznosci). Moge na nie spojrzec pod katem nazwiska FLIS.
Pozdrawiam
Malgosia
Było by super ! Czekam z niecierpliwościa 
A domyślasz się może czy pieczątki na karcie internowania mojego pradziadka to miejsca do których był przenoszony czy te przez które wracał do Francji ?
Pozdrawiam,
Sylwek
A domyślasz się może czy pieczątki na karcie internowania mojego pradziadka to miejsca do których był przenoszony czy te przez które wracał do Francji ?
Pozdrawiam,
Sylwek
-
andrzejkapron

A po co ręcznie mieli tyle pisać?
Polecam:
Smoliński J., Polacy internowani w Szwajcarii (1940‒1945), Warszawa 2003.
Ostatnio ukazała się książka z fotografiami w IPN, może tam nawet jest jego zdjęcie
Polecam:
Smoliński J., Polacy internowani w Szwajcarii (1940‒1945), Warszawa 2003.
Ostatnio ukazała się książka z fotografiami w IPN, może tam nawet jest jego zdjęcie
Dzięki za nakierowanie na książki. Ale z tym "po co ręcznie mieli tyle pisać" to nie rozumiem
Mógłbys Andzej napisać więcej szczegułów co do tej publikacji IPN i jak można ją dostać ?
Pozdrawiam,
Sylwek
Pozdrawiam,
Sylwek
Witam!
Prawde mowiac, Andrzej nie rozumiem Twojego wpisu....
Te recznie pisanie pamietniki, pisane na biezaco, sa najlepszymi dowodami tego co i jak bylo. Nie pisane po latach z pamieci, podkolorowane czy ze slyszenia....
Prawde mowiac, Andrzej nie rozumiem Twojego wpisu....
Te recznie pisanie pamietniki, pisane na biezaco, sa najlepszymi dowodami tego co i jak bylo. Nie pisane po latach z pamieci, podkolorowane czy ze slyszenia....
Podejrzewam, że Andzejowi mogło chcodzić o pieczątki z karty internowania a nie o negowanie pisania pamiętników... ale może sam napisze ...
Nagłówki w tabelce
date - data
dét. (détention) lieu - miejsce przetrzymywania (jeńca)
passage de la frontière - miejsce przekroczenia granicy
rapatrié - odesłanie czyli wyjazd ze Szwajcarii
strona o pobycie w szpitalu
data "wejścia" do szpitala - nazwa szpitala - data wyjścia
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice