Najstarsze księgi z Przeworska i powiatu przeworskiego

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

GosiaFabiańska

Sympatyk

Post autor: GosiaFabiańska »

Dzień dobry,
Mam taką serdeczną prośbę. Bardzo bardzo dużo czasu spędziłam w internecie i w bibliotekach aby znaleźć jakąś informację o aktach metrykalnych z Przeworska z końca XVIII wieku (ok. 1750-1799) i początków XIX wieku (ok. 1800-1820), ale nie potrafię zupełnie nic znaleźć.
Konkretnie chodzi mi o osoby o nazwisku Fabiański z tego okresu.
Mam o nich informację m.in. z Metryki Józefińskiej z 1786, której skany otrzymałam z Archiwum w Lwowie na CD. Między innymi taką powtarzaną informację na paru dokumentach z 1786 i lat bliskich, iż Mateusz Fabiański zamieszkiwał w ok. 1786 w parafii Przeworsk będąc zarządcą we wsi Ujezna w parafii przeworskiej i brał udział w dokonywaniu spisu różnych wsi koło Przeworska do tej właśnie Metryki Józefińskiej. Bardzo bym potrzebowała wskazówki, czy Fabiańscy są w metrykach Przeworska w tym czasie, ale już zupełnie nie wiem, jak mogłabym się tego dowiedzieć……………….
Gosia Fabiańska
ajach

Sympatyk

Post autor: ajach »

Archiwum Państwowe w Przemyslu posiada w swoich zbiorach:
"Akta miasta Przeworska z lat 1664-1950

Zawartość:

Wypisy z ksiąg rady miejskiej i sądu ławniczego, akta z okresu zaborów (koniec XVIIIw.Do 1918), akta magistratu z lat 1918-1950.

akta Kościołów i instytucji wyznaniowych:
greckokatolickie, rzymskokatolickie, protestanckie, izraelickie "

http://www.przemysl.ap.gov.pl/skany/
-----------------------------------------------------
pozdrawiam
Elzbieta
Awatar użytkownika
MariaŁopaciuk

Sympatyk
Mistrz

Post autor: MariaŁopaciuk »

GosiaFabiańska pisze:Bardzo bardzo dużo czasu spędziłam w internecie i w bibliotekach aby znaleźć jakąś informację o aktach metrykalnych z Przeworska z końca XVIII wieku (ok. 1750-1799) i początków XIX wieku (ok. 1800-1820)
Konkretnie chodzi mi o osoby o nazwisku Fabiański z tego okresu.
Bardzo bym potrzebowała wskazówki, czy Fabiańscy są w metrykach Przeworska w tym czasie
1. ksiąg metrykalnych - czy skanów z całego podkarpacia próżno szukać w internecie czy archiwach ( zarówno w Archiwum Państwowym czy Archiwum Diecezjalnym ) ... one są w dalszym ciągu w poszczególnych parafiach ( z małymi wyjątkami ).
W Archiwum Diecezjalnym w Przemyślu jest część duplikatów ( wtóropisów)

Wieś Ujezna miała prowadzone księgi od 1787 roku w swojej parafii w Przeworsku.
W roku 1935 w Ujeznej została erygowana parafia i tam te wszystkie księgi metrykalne zostały przeniesione ( unikaty - pierwopisy )... i są tam do dnia dzisiejszego.

UJEZNA
Parafia pw. MB Pocieszenia
Ujezna 155,
37-200 PRZEWORSK
tel. 16 648 70 47

2. przeglądając księgi zapowiedzi prowadzone od 1777 roku dla parafii Przeworsk i 16 podległych jej wsi ( w tym Ujezna ) nie spotkałam nazwiska Fabiański ...
- wniosek - nie zawierali oni małżeństw w parafii Przeworsk ( do której to należała wieś Ujezna )

3. przeglądając księgi metrykalne parafii w Przeworsku napotkałam

księgi chrztów
* 1801 chrzest Salomei c. Słotwińskiego Józefa i Zientarskiej Katarzyny
... matką chrzestną jest Fabiańska Wiktoria
* 1803 chrzest Alojzy Marianny c. Słowińskiego Józefa i Zientarskiej Katarzyny
... ojcem chrzestnym jest Fabiański Franciszek

księgi małżeństw
* ślub 1789
Taczyński Kajetan l. 28 & Lewandowska (w) de Darowski Anna l. 24
... świadkiem jest Fabiański Mateusz

księgi zgonów
* 1793 umiera Fabiański Józef l. 53

To wszystko co udało mi się znaleźć w księgach metrykalnych miasta Przeworsk.
Wydaje mi się, że w księgach wsi Ujezna aktów Fabiańskich nie ma ... oni prawdopodobnie mieszkali w mieście ... ale sprawdzić można ... w parafii Ujezna.
http://parafie.genealodzy.pl/index.php?op=pr&pid=9068

Pozdrawiam
MariaŁ
GosiaFabiańska

Sympatyk

DZIĘKUJĘ UPRZEJMIE !

Ten Fabiański Mateusz z roku 1789 to najprawdopodobniej mój przodek !
Jestem zaskoczona, że otrzymałam od Pani aż tak dokładne dane. Serdecznie dziękuję !
Czy mogłaby mi Pani poradzić, czy z księgami parafii Grodzisko, Gniewczyna, Leżajsk też jest może taka historia, że moich Fabiańskich z tego okresu w tych trzech parafiach powinnam szukać w księgach, które są do tej pory w tamtych parafiach ?
Patrzę na te dane, która Pani przesłała i wprost nie mogę uwierzyć, że tak dokładne dane są możliwe do odnalezienia, bo myślałam, że już nic nie można znaleźć ! A tu taka niespodzianka !
Gosia Fabiańska
Awatar użytkownika
MariaŁopaciuk

Sympatyk
Mistrz

GosiaFabiańska pisze: ... czy z księgami parafii Grodzisko, Gniewczyna, Leżajsk też jest może taka historia, że moich Fabiańskich z tego okresu w tych trzech parafiach powinnam szukać w księgach, które są do tej pory w tamtych parafiach ?
Tak jak na całym podkarpaciu ... zapewne i w przypadku parafii Gniewczyna, Grodzisko czy Leżajsk
księgi parafialne są w dalszym ciągu w parafii ! ! !
* z małymi wyjątkami gdzie pojedyncze wtóropisy znaleźć można w przynależnych Archiwach Państwowych ... ale są to z reguły księgi z późniejszych lat ... zaś Pani poszukiwania są skierowane na pierwsze lata ksiąg metrykalnych.

Leżajsk - AP Rzeszów
* 1843 1904 urodzenia – Rzeszów
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... anie_id=23
http://parafie.genealodzy.pl/index.php?op=pr&pid=4230

* W parafii Leżajsk są wszystkie księgi ...
* prowadząc w Leżajsku poszukiwania warto skontaktować się z Anną Ordyczyńską ( obecną tu na forum oraz na facebooku ) tamtejszą mieszkanką i obeznaną w tamtych realiach

Grodzisko - AP Rzeszów
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj
http://parafie.genealodzy.pl/index.php?op=pr&pid=2392

Gniewczyna
1889-1898 - AP Przemyśl
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... anie_id=23
http://parafie.genealodzy.pl/index.php?op=pr&pid=2077

Pozdrawiam
MariaŁ

PS. niestety wszystkie te akta metrykalne Grodziska, Gniewczyny i Leżajska nie są zmikrofilmowane i odpada możliwość sprowadzenia mikrofilmów do najbliższego dla siebie archiwum państwowego by móc je przeglądnąć.
Tak więc aby je przeglądnąć trzeba udać się do poszczególnego archiwum... lub zlecić tam mailowo kwerendę
Ostatnio zmieniony czw 19 lis 2015, 22:10 przez MariaŁopaciuk, łącznie zmieniany 1 raz.
GosiaFabiańska

Sympatyk

BARDZO SERDECZNIE PANI DZIĘKUJĘ !

Będę kontynuować poszukiwania według Pani wskazówek
Gosia Fabiańska
wolfspider666

Sympatyk
Ekspert

Post autor: wolfspider666 »

W archiuwm diecezjalnych w Przemyslu nie ma ksiąg z Przeworska starszych niż 1826 rok. zobacze czy były przez wojną

Byly od 1620 roku niestety prawdopodobnie zaginęły w czasie II wojny wraz z innymi księgami z archiwum. warto jednak zpaytać czy nie ma ich na parafii, bo nei wszyskti parafie przekazały te akta do arhciwum przed wybuchem wojny. Katalgo który mam z 1927 roku to spis akt jakie znajdowały się wtedy na parafiach. do 1939 roku nie wszystkie te parafie przekazały akta do archiwum
Daniel "Danko" Nowak
Awatar użytkownika
genek72

Sympatyk

Post autor: genek72 »

Pani Gosiu, a co Panią interesuje w ks. z Leżajska? Może pomogę?
Pozdrawiam
genek -syn Tadeusza-syn Karola-syn Antoniego- syn Józefa - syn Mateusza -syn Stanisława - syn ? Kwiecińskiego
http://lezajskhistoria.pun.pl/forums.php
GosiaFabiańska

Sympatyk

genek72 pisze:Pani Gosiu, a co Panią interesuje w ks. z Leżajska? Może pomogę?
Wszystkim serdecznie dziękuję za okazywaną mi bardzo wielką pomoc !!!!!

W księgach szczególnie z Leżajska i pobliskiego Grodziska interesuje mnie występowanie nazwisk Fabiańska, Fabiański pod koniec XVIII wieku (ok 1750-1799) i na początku XIX wieku (ok 1800-1820)
ponieważ zamieszkiwali tam moi przodkowie o nazwisku Fabiański jak to wyczytałam z Metryki Józefińskiej, której skany otrzymałam z Archiwum we Lwowie, ale nie wiem, czy w ogóle z tych lat wspomnianych księgi metrykalne się zachowały z tych obszarów?
A jeśli tak, to czy ktokolwiek je przeglądał i czy sporządzał może jakieś choćby fragmentaryczne notatki z nazwiskami?
I czy mógłby pomóc mi z moimi Fabiańskimi, których coraz bardziej odnajduję w głąb czasów właśnie dzięki pomocy ludzi życzliwych.
Pozdrawiam serdecznie
Gosia
Awatar użytkownika
genek72

Sympatyk

Post autor: genek72 »

W Leżajsku nikt o takim nazwisku nie brał ślubu, ani się nie ochrzcił. Niestety nie wiem jak ze zgonami i świadkami przy ślubach i chrztach. Ale będę pamiętał i jak coś znajdę to dam znać.
I kilka minut później znalazłem w ks. Bractwa Różańcowego. W 1769 r. gdy proboszczem był ks. Józef Fabiański, vice protektorami bractwa byli Mateusz i Wiktoria Fabiańscy subdelegaci sandomierscy
PS.W zgonach od 1786 do 1800 r. nazwisko Fabiański nie występuje
Pozdrawiam
genek -syn Tadeusza-syn Karola-syn Antoniego- syn Józefa - syn Mateusza -syn Stanisława - syn ? Kwiecińskiego
http://lezajskhistoria.pun.pl/forums.php
włodzimiest

Sympatyk
Mistrz

Post autor: włodzimiest »

Pani Gosiu, proszę wybaczyć że się tu "wcinam", ale temat pasuje mi jak ulał, biegli w tematyce przeworskiej równiez :)) więc żeby nie mnożyć wątków...
W domowym archiwum mam taki zapis:

Akt kupna - sprzedaży 1765 roku w Przeworskim Sądzie Miejskim. Starosty miejscowego w czwartek po niedzieli wielkopostnej Bełwin nazwanego przez pana Krystiana Gotthelf Knothe, syna nieżyjącego Jana, a Dominika Gotthelf Knothe wnuka w swoim imieniu i imieniu małoletniego syna Beniamina gotowej na sprzedaż wsi Myślin z chłopami pańszczyźnanymi i wszystkimi co posiadają przynależnościami panu Antoniemu Myślińskiemu.

Chcialbym spytać, jak Pańswo sądzą, czy któryś [który?] z zasobów archiwalnych przeworskich ten kupiecki akt, z tegoż podanego wyżej roku może w sobie mieścić ?

z pozdrowieniami
Włodek

ps.
za znaki przestankowe i styl/sens cytowanego tekstu nie biorę odpowiedzialności... :)
w
Awatar użytkownika
MariaŁopaciuk

Sympatyk
Mistrz

włodzimiest pisze: Akt kupna - sprzedaży 1765 roku w Przeworskim Sądzie Miejskim. Starosty miejscowego w czwartek po niedzieli wielkopostnej Bełwin nazwanego przez pana Krystiana Gotthelf Knothe, syna nieżyjącego Jana, a Dominika Gotthelf Knothe wnuka w swoim imieniu i imieniu małoletniego syna Beniamina gotowej na sprzedaż wsi Myślin z chłopami pańszczyźnanymi i wszystkimi co posiadają przynależnościami panu Antoniemu Myślińskiemu.

Chcialbym spytać, jak Pańswo sądzą, czy któryś [który?] z zasobów archiwalnych przeworskich ten kupiecki akt, z tegoż podanego wyżej roku może w sobie mieścić ?
Włodku,

http://muzeum.przeworsk.pl/kontakt/

W Dziale Historii Miasta i Regionu ... przypuszczam, że pod tym adresem znajdziesz najbardziej kompetentną odpowiedź, bądź wskazówkę gdzie dalej szukać.
Pracują tam pasjonaci tego tematu i zapewne pomogą.

Muzeum w Przeworsku Zespół Pałacowo-Parkowy
ul. Park 2
37-200 Przeworsk

Sekretariat
Tel. 792 777 611
Fax (0) 16 648 86 42
e-mail: biuro@muzeum.przeworsk.pl

Zastanawia mnie tylko gdzie jest ta wieś Myślin ... w pobliżu ... nie kojarzę :(

A wujek google podaje:
Myślin – wieś w Polsce położona w województwie mazowieckim, w powiecie żuromińskim, w gminie Bieżuń. W latach 1975-1998 miejscowość administracyjnie należała do województwa ciechanowskiego

Może tu mowa o jakimś innym Przeworsku ? ?

Serdecznie pozdrawiam,
MariaŁ
Magdalena_Smolska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Magdalena_Smolska »

Witaj Włodku,

Przypuszczam, że interesujący Cię zapis znajdziesz w księgach ziemskich przeworskich. Cały zespół znajduje się w Archiwum we Lwowie. Ksiąg z Przeworska jest 47, do tego 45 indeksów, obejmują lata 1437-1777
Fond 12, opis 1,2,3,i 4.
Opis 4 - indeksy.

Pozdrawiam
Magdalena
Awatar użytkownika
MariaŁopaciuk

Sympatyk
Mistrz

Magdalena_Smolska pisze: ...interesujący Cię zapis znajdziesz w księgach ziemskich przeworskich. Cały zespół znajduje się w Archiwum we Lwowie. Ksiąg z Przeworska jest 47, do tego 45 indeksów, obejmują lata 1437-1777
Fond 12, opis 1,2,3,i 4.
Opis 4 - indeksy.
Magda
... ale perełkę pourzuciłaś :) :) :)

Dziękuję bardzo

Serdecznie pozdrawiam
MariaŁ
włodzimiest

Sympatyk
Mistrz

Post autor: włodzimiest »

Mario Magdaleno, dziekując za szybką ścieżkę do wiedzy dodam, że w dokumencie chronologicznie wcześniejszym, stoi o nabyciu i lokalizacji tegoż Myślina tak:
Wniesienie do akt pańszczyźnianych Wprowadzenia we władanie. [w] roku 1701 po święcie Narodzenia Przenajświętszej Bogurodzicy Dziewicy, które odbyło się na cześć p. Ludwiki z domu Kamińskiej Gotthelf Knothe, wdowy po zmarłym Dominiku Gotthelf Knothe pozostałej matki i synów Jana i Leona Gotthelf Knothe, mianem Myślin w Ruskim województwie łomżyńskiego powiatu położonym, należącym do nich zgodnie z prawem spadku po śmierci męża i ojca.

Przyznam, że próba sensownego zlokalizowania wioseczki zakończyła się fiaskiem...bo żeby i Myślin i powiat łomżyński i ruskie województwo złączyć w jedno, zgodnie z oryginalnym zapisem - trudna sztuka...

uściski dziewczyny,
Włodek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”