Mam przesłanki, by sądzić, że wszystko zaczęło się w Wilnie w roku 1912.
Jak to sprawdzić? Jaki to mógł trybunał, gdzie archiwa? Albo może zacząć w Wilnie? Jak i gdzie?...
Poproszę o wskazówki i inspiracje
I z góry dziękuję
Ela
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Nie wierzmy na 100% w "rodzinne legendy", bo mogą nas one wywieźć na manowce. Sami sprawdzajmy wiarygodnośc tych rodzinnych przekazów.Sawicka_Elżbieta pisze:Legenda głosi, że jedna z moich pracioć ...

Jak zwykle Julian coś pokręcił więc pomylił Batu-chana z Batu-gejem.domislaw pisze:Witam,
zaciekawił mnie wątek Juliana mówiący o Carze Moskiewskim o nazwisku Batugej. Julianie czy mógłbyś napisać o nim coś więcej np. z jakiej dynastii się wywodził, czyim był synem. Jakich konkretnie terenów był władcą?
Dziękuję i pozdrawiam,
Krzysiek

Z pewnym przerażeniem obserwuję ostatnio działalność Juliana na polu informowania o wszystkim i niczym... Ale może tak u Niego jesienią. Pozdrawiam TLJanina_Tomczyk pisze:Jak zwykle Julian coś pokręcił więc pomylił Batu-chana z Batu-gejem.domislaw pisze:Witam,
zaciekawił mnie wątek Juliana mówiący o Carze Moskiewskim o nazwisku Batugej. Julianie czy mógłbyś napisać o nim coś więcej np. z jakiej dynastii się wywodził, czyim był synem. Jakich konkretnie terenów był władcą?
Dziękuję i pozdrawiam,
Krzysiek
Ni to śmiać się ni to płakać nad takim wykładaniem publicznym historii.
Pomylić chana z gejem to niezły ubaw, a może dopatrzył się, że chan mongolski był gejem?
Pod tym linkiem jest o Batu-chanie w Wikipedii:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Batu-chan
Pozdrawiam i życzę mniej dezinformacji na tym portalu
Janina