Poszukuję informacji z "Księgi Referendarii Koronnej&qu

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Andrzej_Żak

Sympatyk

Poszukuję informacji z "Księgi Referendarii Koronnej&qu

Post autor: Andrzej_Żak »

Witam
Poszukuję informacji o skardze mieszkańców wsi Rokitno, Bonowice, Grabiec i Kaszczor na administratora dóbr klasztoru klarysek w Krakowie - Jana Podlewskiego. W 1786 roku delegacja chłopów na czele z wójtem przybyła do klasztoru Św. Andrzeja w Krakowie. Ówczesna ksienia Ewa Chomentowska nie tylko nie przychyliła się do prośby włościan ale też kazała im wymierzyć karę batów. Włościanie odwołali się po tym do Referendarii Koronnej i w 1788 roku wygrali sprawę. Jana Podlewskiego wydalono z administrowania dobrami klasztoru, skazano na karę grzywny i 6 tygodni więzienia. Klasztor za niesprawiedliwe potraktowanie chłopów musiał zapłacić odszkodowanie. Pilnie poszukuję informacji o nazwiskach członków delegacji włościan. Jeżeli ktoś z Państwa posiada "Księgi Referendarii Koronnej" Antoniny Keckowej i Antoniego Błońskiego to bardzo bym prosił by sprawdzić mi te dane. Szukałem tej książki ale wszędzie w antykwariatach jest nie dostępna. Do bibliotek nie mam możliwości się udać. Sprawa ta w Księgach Referendarii zapisana była pod numerami 301 i 429.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Andrzej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”