Przedwojenna numeracja ulic Warszawy

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

cyganmokotow

Sympatyk

Post autor: cyganmokotow »

Drodzy forumowicze :
Mam dwa pytania:
1.Czy ulica Czerniakowska 107 oraz Podchorążych 31 przed wojną odpowiada tej samej numeracji po wojnie.I gdzie mogę się dowiedzieć lub ktoś wie co się tam mieściło
2.Gdzie mogę się dowiedzieć o losach kamienicy z ulicy Podchorążych 31 , która według opowieści rodzinnych nie przetrwała powstania.Mieszkała w niej moja prababcia i urodził się w niej mój dziadek.Gdzię mogę się dowiedzieć o mieszkańcach tej kamienicy i czy jest jakaś możliwość prawna dla spadkobierców lub odzkodowanie jeśli mieszkanie było własnościowe?
Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Stradowski_Jacek

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 3 times

Post autor: Stradowski_Jacek »

Przy okazji ja też mam pytanie do Forumowiczów:
W jakich okolicach mógł się znajdować w Warszawie w połowie XIX w. adres ul. Czerniakowska Nr 3000A ?
Czy to możliwe, że był tak wysoki numer?
Czy to mogło być w Wilanowie?

pozdrawiam
Jacek
Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Slawinski_Jerzy »

3000A to numer hipoteczny (nie policyjny) posesji. Przy odrobinie szczęścia mogła być ona położona i na początku Czerniakowskiej :)

pozdrawiam
Jerzy
ajach

Sympatyk

Post autor: ajach »

Obiekty nieistniejące[edytuj | edytuj kod]
Przed wojną przy Czerniakowskiej znajdował się dom pracowników Stacji Pomp Rzecznych; dziś nie istnieje.
Przy Czerniakowskiej 160/162 mieściły się, także współcześnie nieistniejące, Warsztaty Żeglugi Parowej.
Dom Hugona Kołłątaja paszteciarnia na Solcu miejsce spotkań Kuźnicy Kołłątajowskiej przy Czerniakowskiej nr hipoteczny 3007 (nr współczesny 165 lub 167) - 52°13′17,159″N 21°02′39,941″E.
Browar Weissa na Solcu przy ulicy Czerniakowskiej nr hipoteczny 3001 (nr współczesny 189) - 52°13′29,212″N 21°02′30,595″E. Podpalenie browaru Weissa 29 listopada 1830 przez pchor. Wiktora Tylskiego było sygnałem do wybuchu powstania listopadowego.

ttps://www.google.pl/maps/place/Czerniakowska+ ... 7f2dc3d990

----------------------------------------
pozdrawiam
Elżbieta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”