Nazwisko: Maziarz
Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=27731&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Nazwisko Maziarz, właśnie próbuję je dodać do tematu "Nazwiska". Moi Maziarze są mało rozpoznani, do tego stopnia, że nie znam nawet parafii urodzenia prababci. Ani też parafii jej ślubu. Tylko parafię urodzenia młodszych dzieci - Rzeczyca Ziemiańska (rejon Zaklikowa i Kraśnika). Podejrzewam, że parafia urodzenia i ślubu to niestety Zaklików, niestety bo ksiąg brak, podobno nie istnieją już w ogóle. Czyli "sromota" straszna dla genealoga.
Ale trudno, trzeba z tym jakoś żyć.
W miarę powiększania się zasobów Geneteki nazwisko pojawia się w różnych miejscach. Raczej podejrzewałam kierunek migracji z Galicji i genezę nazwiska jako od "maziarza", zawodu czy zajęcia, maziarstwa. Wydaje się to logiczne, wiele maziarni w okolicach Puszczy Sandomierskiej, Lasów Janowskich, było i jest. I myślałam, że sobie tak wędrowali od maziarni do maziarni. Być może tak.
Ale Geneteka wydobyła na powierzchnię pierwsze w czasie notowanie tego nazwiska - parafia Świętomarz (Góry Świętokrzyskie).
Świętomarz to była ogromna parafiia, z geneteki wynika, że w samym 1600 r. (jest on zindeksowany) urodziło się tam ponad 600 dzieci. Ogromna i bardzo stara (jak i Góry Świętokrzyskie).
Maziarz nazwisko pojawia się tam tylko raz, ale za to dość wyraźnie jest to napisane, chociaż "z" zapisane dość dziwnie. Tylko raz, ale mamy jeden rocznik tylko.
Teza - może nazwisko Maziarz jest od Świętomarzy? Geneza nazwy miejscowości jest od Matki Boskiej, inni próbują się doszukiwać nawet przechrześcijańskich wierzeń i Marzanny jako genezy.
Ci co mają Maziarzy w drzewie genealogicznym co o tym tropie myślą?
To znaczy, że maziarstwo i owszem, ale może ono było od Świętomarzy, czyli miejsca właśnie! Tam w okolicy ponoć archeolodzy znaleźli najstarsze i największe dymarki, kwitło hutnictwo, może jakoś tą drogą to się stało. Że najpierw nazwa miejsca, a potem zajęcie i zawód?
Ewa Maziarz córka Jakuba i Zofii, Łomno, parafia Świętomarz, 19 marca, bliżej końca lewej strony jest ten zapis, trzeci od dołu:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =1&x=0&y=0
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... d=B&w=13sk
Czy to "z" to na pewno "z" jest?
Łucja
Ale trudno, trzeba z tym jakoś żyć.
W miarę powiększania się zasobów Geneteki nazwisko pojawia się w różnych miejscach. Raczej podejrzewałam kierunek migracji z Galicji i genezę nazwiska jako od "maziarza", zawodu czy zajęcia, maziarstwa. Wydaje się to logiczne, wiele maziarni w okolicach Puszczy Sandomierskiej, Lasów Janowskich, było i jest. I myślałam, że sobie tak wędrowali od maziarni do maziarni. Być może tak.
Ale Geneteka wydobyła na powierzchnię pierwsze w czasie notowanie tego nazwiska - parafia Świętomarz (Góry Świętokrzyskie).
Świętomarz to była ogromna parafiia, z geneteki wynika, że w samym 1600 r. (jest on zindeksowany) urodziło się tam ponad 600 dzieci. Ogromna i bardzo stara (jak i Góry Świętokrzyskie).
Maziarz nazwisko pojawia się tam tylko raz, ale za to dość wyraźnie jest to napisane, chociaż "z" zapisane dość dziwnie. Tylko raz, ale mamy jeden rocznik tylko.
Teza - może nazwisko Maziarz jest od Świętomarzy? Geneza nazwy miejscowości jest od Matki Boskiej, inni próbują się doszukiwać nawet przechrześcijańskich wierzeń i Marzanny jako genezy.
Ci co mają Maziarzy w drzewie genealogicznym co o tym tropie myślą?
To znaczy, że maziarstwo i owszem, ale może ono było od Świętomarzy, czyli miejsca właśnie! Tam w okolicy ponoć archeolodzy znaleźli najstarsze i największe dymarki, kwitło hutnictwo, może jakoś tą drogą to się stało. Że najpierw nazwa miejsca, a potem zajęcie i zawód?
Ewa Maziarz córka Jakuba i Zofii, Łomno, parafia Świętomarz, 19 marca, bliżej końca lewej strony jest ten zapis, trzeci od dołu:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =1&x=0&y=0
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... d=B&w=13sk
Czy to "z" to na pewno "z" jest?
Łucja
-
Kubusia210

Witam!
Ja również posiadam w swoim drzewie genealogicznym nazwisko Maziarz z dzisiejszego Podkarpacia (a ówczesnej Galicji), a dokładnie z miejscowości Sieklówka, w której do dziś żyją Maziarze. Nazwisko, to również występuje w miejscowościach, które indeksuję- Sowina, Bieździadka (obydwie z parafii Bieździedza). Moi Maziarze- to Wojciech Maziarz ur. ok 1790 r. i Katarzyna Michalina Maziarz z d. Komisarz oraz ich córka a moja 4x Prababcia Magdalena Franciszka Maziarz ur. w 1814r.
Pozdrawiam
Jakub
Ja również posiadam w swoim drzewie genealogicznym nazwisko Maziarz z dzisiejszego Podkarpacia (a ówczesnej Galicji), a dokładnie z miejscowości Sieklówka, w której do dziś żyją Maziarze. Nazwisko, to również występuje w miejscowościach, które indeksuję- Sowina, Bieździadka (obydwie z parafii Bieździedza). Moi Maziarze- to Wojciech Maziarz ur. ok 1790 r. i Katarzyna Michalina Maziarz z d. Komisarz oraz ich córka a moja 4x Prababcia Magdalena Franciszka Maziarz ur. w 1814r.
Pozdrawiam
Jakub
Jakub Józef Musiał
Lucjo, w innych wyrazach " z " pisane jest bardzo wyraznie. Czy ta litera w nazwisku bylaby wyjatkowym " z "? Nie wiem.
Popatrz na wyraz na prawej stronie w zapisie z 12 Kwietnia, na gorze strony w drugiej linijce w wyrazie zaczynajacym sie prawdopodobnie na litere " E " pisana w podobny sposob jak litera grecka Epsylon. W tym wyrazie znajduje sie znak pisarski przypominajacy ten w nazwisku Ma?iarz.
Zbyszek Maderski
Popatrz na wyraz na prawej stronie w zapisie z 12 Kwietnia, na gorze strony w drugiej linijce w wyrazie zaczynajacym sie prawdopodobnie na litere " E " pisana w podobny sposob jak litera grecka Epsylon. W tym wyrazie znajduje sie znak pisarski przypominajacy ten w nazwisku Ma?iarz.
Zbyszek Maderski
-
Sawicki_Julian

Witaj Łucjo, zawsze podziwiam Cię za Wielką cierpliwość, a parafia Świętomarz jest moją starą parafią, gdzie tam od roku 1880 są moje korzenie z ciągłością od pradziadków do dzisiaj. Po indeksacji koleżanki Krajewskiej ( może tez z Łomna ) widzę tam i Sawiczkich w roku 1701 do 1705 jako dziedzice sąsiedniego Tarczka, tam była bitwa z Tatarami w 1241 r. A wieś Swantomarz, potem Świętomarz ma pochodzić jej nazwa od topienia marzanny ( święto marzanny). Wracając do sprawy, tam tak pisze ; córka Jakuba Maziarza z Łomna, ta literka ; z - jest pisana po rusku. Maziarz ma pochodzić od wypalania węgla drzewnego, potem z maziarza powstała nazwa ; Mazur, czyli ci wśród jezior koło Warmii, tak o tym gdzieś czytałem ; pozdrawiam - Julian
Ps. - gdzieś koło Zębca, Iłży jest wieś ; Maziarze.
I jeszcze jedno, przecież jest tu z nami ; Maziarski, w jego rodzinie są i Sawickie i o tym gdzieś też czytałem
Ps. - gdzieś koło Zębca, Iłży jest wieś ; Maziarze.
I jeszcze jedno, przecież jest tu z nami ; Maziarski, w jego rodzinie są i Sawickie i o tym gdzieś też czytałem
Ostatnio zmieniony ndz 22 lis 2015, 13:15 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Nazwisko: Maziarz
Może to zatem było nazwisko "Maj", pojawia się w tej parafii, Maj i Majkowski, to mogło być i Mayarz?zmad pisze:Lucjo, w innych wyrazach " z " pisane jest bardzo wyraznie. Czy ta litera w nazwisku bylaby wyjatkowym " z "? Nie wiem.
Zbyszek Maderski
No to byłaby wielka szkoda. Może to jest jednak Maziarz.
Ale nic to, bardzo dużo Maziarzy jest jeszcze w parafii Święta Trójca (Zawichost), wydaje mi się to obiecujące, bo też stara parafia jest, a poza tym tam jest chyba najpiękniejszy kościół jaki widziałam, że tak zachowany z dawnych wieków, zrobił wrażenie.
Oraz w parafii Książnice Wielkie (koło Koszyc), też bardzo starej parafii.
A tak mi pasowali Maziarze do tych dymarek, kultury przeworskiej i Wandali, i już bym miała archeologię w drzewie
Łucja
Kubusia210 pisze:Witam!
Pozdrawiam
Jakub
Mi się wydaje, że ci Maziarze z okolic Zaklikowa czyli Lasów Janowskich to przyszli z Galicji, chyba tak, jest wiele tropów, które na to wskazują.
Ja nie znam niestety nazwiska panieńskiego praprababci, w akcie zgonu prababci w Brazylii jest podane nazwisko "Pal", co mi jednak nie pasuje do niczego. Koło Zaklikowa było nazwisko Paleń natomiast.
Co do moich Maziarzy to wszystko wskazuje na to, że emigrowali za ocean, nie tylko moja prababcia. Nawet znalazłam, że jacyś emigrowali najpierw do Brazylii, a potem do USA.
Ale może jakoś się ich doszukam i tutaj.
Łucja
Witam,
Łucja nie jestem biegły w temacie, ale sprawa genezy nazwiska Maziarz jest dosyć oczywista. Pisze o tym Jan Słomka w swoich pamiętnikach (dostępne w necie). Byli to ludzie (tak jak to już ktoś wspominał) wytwarzający smołe z żywicznych pni sosny. Jest wiele powiedzeń ludowych w których smoła nazywana jest mażią. W mojej rodzinnej wsi (Furmany na podkarpaciu) jak chciano kogoś przekląc to mówiono " Żeby diabły na tobie maż woziły" znaczy to tyle żebyś trafił do piekła i był zaprzągnięty do wożenia smoły
Pozdrawiam,
Sylwek
Łucja nie jestem biegły w temacie, ale sprawa genezy nazwiska Maziarz jest dosyć oczywista. Pisze o tym Jan Słomka w swoich pamiętnikach (dostępne w necie). Byli to ludzie (tak jak to już ktoś wspominał) wytwarzający smołe z żywicznych pni sosny. Jest wiele powiedzeń ludowych w których smoła nazywana jest mażią. W mojej rodzinnej wsi (Furmany na podkarpaciu) jak chciano kogoś przekląc to mówiono " Żeby diabły na tobie maż woziły" znaczy to tyle żebyś trafił do piekła i był zaprzągnięty do wożenia smoły
Pozdrawiam,
Sylwek
-
mmaziarski

Z racji noszonego nazwiska interesowało mnie też nazwisko Maziarz.
Nazwisko popularne,które czasami zmieniało się na Maziarski.Przykłady w Wojniczu,Tarnowie i Starym Sączu.
W Łomnej wystąpiło nazwisko Maziarz a także Maziarski w parafii Świętomarz zmarł w 1794 Mikołaj Maziarski.
Najstarszy dokument ślubu zawierający nazwisko Maziarski odnalazłem w Chorzelowie koło Mielca w 1697 roku.
W tych okolicach też jest wielu Maziarzy.
W Szczucinie skąd pochodzi moja linia rodowa mam urodziny Maziarskich już w 1748.Starszych ksiąg nie ma.
Były też pochodne nazwiska Maziarz na Maziarka,które występuje koło Jodłowej.Maziarka w USA zmieniono na Maziarski.
Maziarscy mieszkający w Zawichoście pochodzą od Wojciecha Maziarskiego,który brał ślub w Sandomierzu.
Jednak do tej pory nie natrafiłem na akt,który by podawał zawód "maziarz"przy nazwisku Maziarz lub Maziarski,głównie
to byli hortulanus,faber farrari,aulicus.
Pozdrawiam
MM
Nazwisko popularne,które czasami zmieniało się na Maziarski.Przykłady w Wojniczu,Tarnowie i Starym Sączu.
W Łomnej wystąpiło nazwisko Maziarz a także Maziarski w parafii Świętomarz zmarł w 1794 Mikołaj Maziarski.
Najstarszy dokument ślubu zawierający nazwisko Maziarski odnalazłem w Chorzelowie koło Mielca w 1697 roku.
W tych okolicach też jest wielu Maziarzy.
W Szczucinie skąd pochodzi moja linia rodowa mam urodziny Maziarskich już w 1748.Starszych ksiąg nie ma.
Były też pochodne nazwiska Maziarz na Maziarka,które występuje koło Jodłowej.Maziarka w USA zmieniono na Maziarski.
Maziarscy mieszkający w Zawichoście pochodzą od Wojciecha Maziarskiego,który brał ślub w Sandomierzu.
Jednak do tej pory nie natrafiłem na akt,który by podawał zawód "maziarz"przy nazwisku Maziarz lub Maziarski,głównie
to byli hortulanus,faber farrari,aulicus.
Pozdrawiam
MM
MMaziarski
Witam,
Poszukuję informacji na temat mojego pra pra pra dziadka Błażeja Maziarz urodzonego przed 1830r oraz jego żony Katarzyny zdomu ? no właśnie, mam akt zgonu jego syna Jana Maziarz (1843-1908) gdzie wymieniono tylko imię jego matki a wieść rodzinna niesie że Jan przybył na tereny powiatu janowskiego (lubelskie) z Galicji i mieszkał w Łychowie Gościeradowskim parafia Rzeczyca Ziemiańska.
Pozdrawiam
MM
Poszukuję informacji na temat mojego pra pra pra dziadka Błażeja Maziarz urodzonego przed 1830r oraz jego żony Katarzyny zdomu ? no właśnie, mam akt zgonu jego syna Jana Maziarz (1843-1908) gdzie wymieniono tylko imię jego matki a wieść rodzinna niesie że Jan przybył na tereny powiatu janowskiego (lubelskie) z Galicji i mieszkał w Łychowie Gościeradowskim parafia Rzeczyca Ziemiańska.
Pozdrawiam
MM
A wiesz coś więcej o Maziarzach z tamtych okolic? Bo ja szukam swojej prababci Marianny z domu Maziarz, urodzonej nie wiadomo gdzie, ale podejrzewam parafia Zaklików niestety, bo w okolicznych nie ma, ja przynajmniej nie znalazłam. Urodzić się mogła ok. 1870 r. i była prawdopodobnie córką Michała i Marianny z domu Pal (? może Paleń?). Te informacje o rodzicach są z aktu jej zgonu w Brazylii (w 1931 r.), zamężna Chruściel (Jan Chruściel). Mam jej ślad tylko w metryce urodzenia mojej babci i jej brata (1904, 1902) parafia Rzeczyca Ziemiańska, a miała jeszcze dwójkę starszych dzieci, Jana (1895) i Bronisławę (1902).mmaziarz pisze:Witam,
Pozdrawiam
MM
Co do Twoich to przeglądałam dzisiaj Maziarzy emigrujących do USA z tamtych okolic i jacyś Twoi musieli tam być na pewno, no np. jest Ewa Maziarz córka Jana. Wiesz coś o tych emigrantach? Ja podejrzewam, że rodzeństwo mojej Prababci wyemigrowało do USA.
Jak dobrze rozumiem, to podejrzewasz, że Błażej urodził się w Galicji, tak? A czy Michał Maziarz ojciec mojej Prababci Marianny mógł być jego bratem?? No i gdzie w tej Galicji?? Ale Błażej i Katarzyna to dobry ślad.
Pozdrawiam
Łucja
Maziarz
W 1874 roku w Sieklówce /dawniej Galicja/był ślub Katarzyny Maziarz córki Błażeja Maziarz i Marianny Sypniak z Andrzejem Filip synem Mateusza Filip i Zofii z Dąbrowskich.
Gosia
Gosia
-
Kubusia210

Maziarz
Gosiu,
czy jesteś w posiadaniu skanów (zdjęć) ksiąg parafialnych z Sieklówki?
Pozdrawiam,
Jakub Józef Musiał
czy jesteś w posiadaniu skanów (zdjęć) ksiąg parafialnych z Sieklówki?
Pozdrawiam,
Jakub Józef Musiał
Jakub Józef Musiał
Maziarz
Indeksy Lubgens wyłapują małżeństwo Błażeja Maziarza z Katarzyną Smoła w parafii Goraj:
http://regestry.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=766 w 1832 r.
Maziarz Błażej Smoła Katarzyna Goraj 23 1832
Nazwisko występuje powszechnie tam gdzie kiedyś były lasy, cała Puszcza Sandomierska i Lasy Janowskie (teraz też są lasy, trochę ich jeszcze zostało). Na starych mapach w różnych miejscach pojawiają się nazwy "Maziarnia", niektóre przetrwały do dzisiaj, inne zanikły. Te "maziarnie" wędrowały, wypalono las w jednym miejscu, to przenoszono się w inne. Maziarz nazwisko mogło być związane z taką pracą "terenową", byli więc bardzo mobilni z natury. Jak zaczęłam badać ten temat był w internecie świetny tekst o maziarniach w okolicach Modliborzyc, w odległych dość czasach, niestety zniknął, a ja go nie zapisałam, no ale był to ślad, że kiedyś w tamtych okolicach było ich dużo. Te "maziarskie" kiedyś okolice dzisiaj są często bezleśne i są tam osady, czasami mają nazwę nawiązującą, ale są i miejsca wtórnie zalesione (obecne Lasy Janowskie, kilka maziarni tam na mapach z końca XVIII w. widziałam, mapy rozbiorowe Polski, a dzisiaj są znowu lasy). Sądzę, że oni się tak przemieszczali, była maziarnia, była fabryka, była praca.
W tym Goraju nazwisko żony Smoła też nawiązuje do takiej maziarskiej profesji.
O Galicji, że Maziarze z okolic Zaklikowa (Rzeczycy Ziemiańskiej, Łychowa, Potoka) są z Galicji też słyszałam. Od ludzi dzisiaj, ale i w listach emigrantów do Stanów Zjednoczonych można coś takiego między wierszami odczytać. Emigrowali Maziarze z obu zaborów (Galicja i Królestwo Polskie), z list czasami wynika, że byli spokrewnieni ze sobą, więcej emigrowało z Galicji ilościowo.
Poza tym trzeba pamiętać, że granica między zaborem austriackim Galicją i zaborem rosyjskim na tym odcinku się zmieniła na samym początku zaborów było to inaczej.
Łucja
http://regestry.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=766 w 1832 r.
Maziarz Błażej Smoła Katarzyna Goraj 23 1832
Nazwisko występuje powszechnie tam gdzie kiedyś były lasy, cała Puszcza Sandomierska i Lasy Janowskie (teraz też są lasy, trochę ich jeszcze zostało). Na starych mapach w różnych miejscach pojawiają się nazwy "Maziarnia", niektóre przetrwały do dzisiaj, inne zanikły. Te "maziarnie" wędrowały, wypalono las w jednym miejscu, to przenoszono się w inne. Maziarz nazwisko mogło być związane z taką pracą "terenową", byli więc bardzo mobilni z natury. Jak zaczęłam badać ten temat był w internecie świetny tekst o maziarniach w okolicach Modliborzyc, w odległych dość czasach, niestety zniknął, a ja go nie zapisałam, no ale był to ślad, że kiedyś w tamtych okolicach było ich dużo. Te "maziarskie" kiedyś okolice dzisiaj są często bezleśne i są tam osady, czasami mają nazwę nawiązującą, ale są i miejsca wtórnie zalesione (obecne Lasy Janowskie, kilka maziarni tam na mapach z końca XVIII w. widziałam, mapy rozbiorowe Polski, a dzisiaj są znowu lasy). Sądzę, że oni się tak przemieszczali, była maziarnia, była fabryka, była praca.
W tym Goraju nazwisko żony Smoła też nawiązuje do takiej maziarskiej profesji.
O Galicji, że Maziarze z okolic Zaklikowa (Rzeczycy Ziemiańskiej, Łychowa, Potoka) są z Galicji też słyszałam. Od ludzi dzisiaj, ale i w listach emigrantów do Stanów Zjednoczonych można coś takiego między wierszami odczytać. Emigrowali Maziarze z obu zaborów (Galicja i Królestwo Polskie), z list czasami wynika, że byli spokrewnieni ze sobą, więcej emigrowało z Galicji ilościowo.
Poza tym trzeba pamiętać, że granica między zaborem austriackim Galicją i zaborem rosyjskim na tym odcinku się zmieniła na samym początku zaborów było to inaczej.
Łucja
-
Kubusia210