Bardzo proszę o dokładne tłumaczenie aktu ślubu. Zgubiłem dalszy trop i po tym tłumaczeniu dużo sobie obiecuje. Niestety łaciny ni w ząb nie umiem.
pozdrawiam
Piotr
http://zapodaj.net/ca5bad0af0f64.jpg.html
Prośba o przetłumaczenie
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Gawroński_Zbigniew

Khm. Teraz widzi pan dlaczego musiał Pan tak długo czekać....Wola Szydłowiecka, Dochowa, parafia Kozłów Biskupi. Roku Pańskiego 1816, dnia 20 miesiąca maja, ja Michał Tomasz, wikariusz tego kościoła po poprzedzeniu wszystkimi zapowiedziami tak w kościele młodego jak i młodej, zgodnie z prawem małżeńskim w dni niedzielne wobec Boga i ludu wygłoszonymi, po wysłuchaniu stanu faktycznego, nie wykrywszy żadnych przeszkód tak to kanonicznych jak to cywilnych, małżeństwo wg prawa pomiędzy pracowitymi Norbertem Drzeniewiczem, parafianinem kościoła Bolanoviens... [?] ze wsi Wola Szydłowiecka, ojcem rodziny po śmierci Katarzyny z Mochowskich, małżonki swojej, 56-cio letnim wdowcem i Salomeą Zagajską w Dochowie, parafii Kozłów Biskupi mieszkającej, po śmierci Wojciecha Zagajskiego od dwóch lat swojego 33 letniego życia pozostającą wdową i parafianką kościoła tego, przed obliczem tegoż kościoła zatwierdziłem. Obecni świadkowie Krzysztof Świncioszek, Stefan Mochocki, Józef Kużas [albo Koza] i wielu innych [Dalej następuje przypis o sporządzeniu, przeczytaniu i podpisaniu aktu.]
-
Gawroński_Zbigniew

Tłumaczyłem bez mapy.
Teraz po skorzystaniu z map mogę z dużym prawdopodobieństwem braku pomyłki poprawić nazwy miejscowości. Ów kościół, parafia to Bolimów. Tam jest napisane Bolimoviens... . Bolimów i Kozłów Biskupi to są chyba sąsiednie parafie oddalone od siebie o jakieś 16 kilometrów, a same wsie to jest Dachowa a nie Dochowa i Wola Szydłowiecka są oddalone od siebie dokładnie wg "gógielnicy" o 22 kilometry.
Jestem pewien, że w tekście jest nazwa Dochowa. To by znaczyło że nazwa miejscowości się nieco zmieniła.
Pozdrawiam pięknie.
Teraz po skorzystaniu z map mogę z dużym prawdopodobieństwem braku pomyłki poprawić nazwy miejscowości. Ów kościół, parafia to Bolimów. Tam jest napisane Bolimoviens... . Bolimów i Kozłów Biskupi to są chyba sąsiednie parafie oddalone od siebie o jakieś 16 kilometrów, a same wsie to jest Dachowa a nie Dochowa i Wola Szydłowiecka są oddalone od siebie dokładnie wg "gógielnicy" o 22 kilometry.
Jestem pewien, że w tekście jest nazwa Dochowa. To by znaczyło że nazwa miejscowości się nieco zmieniła.
Pozdrawiam pięknie.