Szukam metryk rodziny Surgiel par.Sędziejowice k. Chmielnika

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Surgiel_Piotr

Szukam metryk rodziny Surgiel par.Sędziejowice k. Chmielnika

Post autor: Surgiel_Piotr »

Szukam informacji nt rodziny Surgiel - miejscowości Chrabków i Szarbków w parafii Sędziejowice
Awatar użytkownika
Stradowski_Jacek

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 3 times

Re: Szukam metryk rodziny Surgiel par.Sędziejowice k. Chmiel

Post autor: Stradowski_Jacek »

Surgiel_Piotr pisze:Szukam informacji nt rodziny Surgiel - miejscowości Chrabków i Szarbków w parafii Sędziejowice
Piotrze, zdjęcia z ksiąg metrykalnych par. Sędziejowice z lat 1734 - 1916 są już w Genbazie: http://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,329654,1
Dostępne są na razie tylko dla wolontariuszy, którzy je indeksują.
Nazwisko Surgiel trafiało mi się podczas indeksowania ksiąg par. Chmielnik.

Jacek
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Jacek, jeśli można, chciałbym Ci zadać pytanie odnośnie Chmielnika, a wiem to z podanych z indeksacji danych, to w roku 1824 w Chmielniku brali ślub ; Tomasz Bubakiewicz z Cisowa i Angela ( lub Aniela ) Sawicka ze wsi Lubania. Moje pytanie to ; imię jej ojca i matki, plus nazwisko rodowe matki. Wyjaśniło by mi się, dlaczego był u nich przy ur. się im drugiego syn Rocha w Bielinach, za chrzestnego Bonawentura Sawicki, może to była sobie bliska rodzina ( Bonawentura byłby stryjkiem ? ) ; pozdrawiam - Julian
snemelk

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: snemelk »

Witam.Czy i jak mogę się skontaktować z osobą ,która posiada zdjęcia akt parafii SĘDZIEJOWICE ,powiat PIŃCZÓW? Jestem zdecydowany do jej indeksacji.Moje korzenie wywodzą się ze wsi SZARBKÓW.JAK do tej pory ,przynajmniej od roku 1816. Pozdrawiam .Snemelk
Surgiel_Piotr

Post autor: Surgiel_Piotr »

stradów pisze:
Surgiel_Piotr pisze:Szukam informacji nt rodziny Surgiel - miejscowości Chrabków i Szarbków w parafii Sędziejowice
Piotrze, zdjęcia z ksiąg metrykalnych par. Sędziejowice z lat 1734 - 1916 są już w Genbazie: http://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,329654,1
Dostępne są na razie tylko dla wolontariuszy, którzy je indeksują.
Nazwisko Surgiel trafiało mi się podczas indeksowania ksiąg par. Chmielnik.

Jacek
Dziękuję Jacku za info. Wiem że Sędziejowice już są dostępne. Niestety nie mam do nich dostępu. A ponadto są prawdopodobnie tylko od roku 1875. Z Chmielnika wysłałeś mi już akta śluby Hieronima i Wojciecha za co jeszcze raz serdecznie dziękuję. Pozosataje mi tylko czekać na udostępnienei Chmielnika i Sędziejowic, bo ssąsiednie parafie już przejrzałem.

Pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
Stradowski_Jacek

Sympatyk
Mistrz

Sawicki_Julian pisze:Witam Jacek, jeśli można, chciałbym Ci zadać pytanie odnośnie Chmielnika, a wiem to z podanych z indeksacji danych, to w roku 1824 w Chmielniku brali ślub ; Tomasz Bubakiewicz z Cisowa i Angela ( lub Aniela ) Sawicka ze wsi Lubania. Moje pytanie to ; imię jej ojca i matki, plus nazwisko rodowe matki. Wyjaśniło by mi się, dlaczego był u nich przy ur. się im drugiego syn Rocha w Bielinach, za chrzestnego Bonawentura Sawicki, może to była sobie bliska rodzina ( Bonawentura byłby stryjkiem ? ) ; pozdrawiam - Julian
Witaj Julianie
Akt małżeństwa, o który pytasz, to Nr 34/1824: panna Aniela Antonina Marianna l. 27 ur. w par. Wieniawa, córka Józefa Sawickiego i Marianny Sakowskiej.

Jacek
Sawicki_Julian

Sympatyk

Dziękuje Bardzo Jacek za podanie mi wiadomości o Anieli, a jednak to są chyba inne, lub mnie nie znane Sawickie ; pozdrawiam - Julian

Ps.- Jacku jeszcze jedna prośba ; Chmielnik 1837 r. ślub Marceli Aleksander Sawicki, syn Jana i Marianny z Kossowskich z Marią Różą Wrzesińską ( dwór ) Zrecze Małe.
Moje pytanie, gdzie się ur. ten Sawicki, w Daleszycach, Pankach, a może jeszcze gdzie indziej ; dziekuję
Awatar użytkownika
Stradowski_Jacek

Sympatyk
Mistrz

Sawicki_Julian pisze: Jacku jeszcze jedna prośba ; Chmielnik 1837 r. ślub Marceli Aleksander Sawicki, syn Jana i Marianny z Kossowskich z Marią Różą Wrzesińską ( dwór ) Zrecze Małe.
Moje pytanie, gdzie się ur. ten Sawicki, w Daleszycach, Pankach, a może jeszcze gdzie indziej ; dziekuję
Julianie,
dane z aktu małżeństwa Nr 24/1837:
kawaler Marceli Aleksander Sawicki, syn Jana i Marianny z Kosowskich leśniczy lasów rządowychw Strzegomiu w obwodzie Sandomierskim, urodzony w Ibramowicach w par. Strzegom, l. 21.

Jacek
Sawicki_Julian

Sympatyk

Dziękuje Pięknie Jacku, a to ten ojciec Jan, syn Jakuba musiał się przenosić dość często, ze nie nadążam za nim, siostra tego Olka - Konstancja ur. w Pankach w parafii Truskolasy, sam Jakub ( ojciec Piotra i Jana ) z Morawicy, a Jakub to brat mojego pra... Walentego Jana (zapis w Sądzie wójta w Chęcinach ), brał ślub w 1762 r. w Daleszycach ; pozdrawiam - Julian
Ostatnio zmieniony śr 25 lis 2015, 15:54 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Stradowski_Jacek

Sympatyk
Mistrz

snemelk pisze:Witam.Czy i jak mogę się skontaktować z osobą ,która posiada zdjęcia akt parafii SĘDZIEJOWICE ,powiat PIŃCZÓW? Jestem zdecydowany do jej indeksacji.Moje korzenie wywodzą się ze wsi SZARBKÓW.JAK do tej pory ,przynajmniej od roku 1816. Pozdrawiam .Snemelk
---------------------------------------
Witaj Snemelk, zamiar indeksowania ksiąg metrykalnych parafii z woj. kieleckiego zgłaszamy do p. Kornelii Major z Towarzystwa ŚWIĘTOGEN. Dostałbyś instrukcje i dostęp do katalogu ze zdjęciami ksiąg z Śędziejowic.

Jacek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”