U Bonieckiego czytam, ze Franciszek Gniewosz (ur. ca 1740), cześnik wendeński 1776, miał za żonę Teresę, z której miał syna Felicjana Antoniego ur w 1784, który to legitymował się ze szlachectwa w 1839. U Minakowskiego Franciszek, żonaty z Teresą NN.
U mnie w drzewie siostra jednego z moich pra, Teresa Swinarska (córka Fabiana i Barbary z Cybulskich) h. Poraj, za męża ma generosus Franciszka Gniewosza (ur. ca 1740). Z aktu zgonu jej matki wiadomo, ze mieli do 1781 sześcioro dzieci. Nie ma tam Felicjana Antoniego, ale to zgadza sie z Bonieckim piszącym, ze Antoni urodził się w 1784.
Czy to tama sama osoba?
Próbuję to ustalić, by próbować dojść do rodziców Fabiana Swinarskiego i jego żon: Barbary z Cybulskich (zm. 1781) i Magdaleny Anny z Trąmbczyńskich (ślub w parafii Św. Andrzeja w Warszawie w 1784, brak aktu, dane ze skorowidza). Wiem, że przed wojną tą linią zajmował się Sławomir Swinarski, wygląda na to jednak, że nie udało mu się ustalić rodziców Fabiana.
Maciek
Franciszek Gniewosz, cześnik wendeński 1776
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen
-
vonklinkoff

-
Dendrophilus

Witam!
Gniewosze, Swinarscy vel Swiniarscy, Trąmpczyńscy, Cybulscy to rodziny szlacheckie zamieszkałe w byłych województwach sieradzkim i łęczyckim. Niewątpliwie dane ich dotyczące można znaleźć w księgach grodzkich i ziemskich z tych województw, które (chyba cudem) zachowały się do naszych czasów i są doprowadzone prawie do czasu III-go rozbioru. Można je przeglądać w AGAD. Warto też przejrzeć "Herbarz szalchty sieradzkiej XIX wieku" autorstwa Elżbiety Nejman, dostępny na stronie:
http://tpzw.zdunskawola.pl/?herbarz-szl ... -online,41
Pozdrawiam
Dendrophilus
Gniewosze, Swinarscy vel Swiniarscy, Trąmpczyńscy, Cybulscy to rodziny szlacheckie zamieszkałe w byłych województwach sieradzkim i łęczyckim. Niewątpliwie dane ich dotyczące można znaleźć w księgach grodzkich i ziemskich z tych województw, które (chyba cudem) zachowały się do naszych czasów i są doprowadzone prawie do czasu III-go rozbioru. Można je przeglądać w AGAD. Warto też przejrzeć "Herbarz szalchty sieradzkiej XIX wieku" autorstwa Elżbiety Nejman, dostępny na stronie:
http://tpzw.zdunskawola.pl/?herbarz-szl ... -online,41
Pozdrawiam
Dendrophilus
-
vonklinkoff

Tak, ja to wiem dobrze, ze mnostwo danych jest w ksiegach grodzkich. Ale mi do emerytury sporo brakuje i czasu brak na godziny dojazdow i wertowania tych ksiag. Wiem, ze wiele osob zajmuje sie genealogia szlachecka dlatego licze, ze moze ktos, cos... Tym bardziej, ze te dane o Gniewoszu sa ciekawym uzupelnieniem Bonieckiego, chociazby dla Minakowskiego (Powiazanie duzej ilosci linii - Swinarskich, Malinowskich, Sopoćków, Logów, Rakowieckich, Grzybowskich, Rayskich, Kobyłeckich, Rybickich itd - które są porozrzucane zdawkowo przy róznych koligacjach).
Co do herbarza sieradzkiego, znam, niestety np dla moich Malinowskich wciaz malo dane te daję (Malinowski h. Pobóg za Apolonią Spaszewską w 2 poł XVIII w, syn legitymował się ze szlachectwa - u Minakowskiego te same dane). Natomiast Fabian Swinarski jest za trudny na herbarze. Ale z tego herbarza skorzystalem kiedys dorabiając daleko spowinowaconą rodzinę Logów (poprzez Rakowieckich i Spryszyńskich), dociągając ich aż do niemieckich korzeni w XVI wieku.
Maciek
Co do herbarza sieradzkiego, znam, niestety np dla moich Malinowskich wciaz malo dane te daję (Malinowski h. Pobóg za Apolonią Spaszewską w 2 poł XVIII w, syn legitymował się ze szlachectwa - u Minakowskiego te same dane). Natomiast Fabian Swinarski jest za trudny na herbarze. Ale z tego herbarza skorzystalem kiedys dorabiając daleko spowinowaconą rodzinę Logów (poprzez Rakowieckich i Spryszyńskich), dociągając ich aż do niemieckich korzeni w XVI wieku.
Maciek
Maciej