uzupełnienie kilku słów w akcie urodzenia

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

uzupełnienie kilku słów w akcie urodzenia

Post autor: jarymi »

Bardzo proszę o uzupełnienie kilku słów, których nie mogę "rozgryźć"
link do aktu tutaj:
https://picasaweb.google.com/1119674135 ... 0319788034

i ew. porawić moje błędy !!!!

------------------------------------------------------------------------------------
112 . rok 1797 Piątek ( Parafia) Ja Dominik Schwartz ….? Piatkowski dnia 14 stycznia ochrzciłem dziecko …? …? ….? …? …? ….? Córkę sławetnych prawnych małżonków Kazimierza Wielbińskiego i Agnieszki Rączkiewiczówny.
……? ………? Imię Agnieszka i Antonina Rodzice chrzestni Znakomity Tomasz Tomasiewicz i Anna Plucińska żona notariusza
----------------------------------------------------------------------------------
z góry dziękuję
Pozdrawiam Ryszard Jankielewicz

W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

.... "dnia 8-go tegoż [miesiąca] rankiem o godzinie dziesiątej urodzonej"......."której nadano dwoje imion"....."

Słowo Spectabilis miało dwa znaczenia. Pierwotnie tylko "rycerz" a w czasie od 18 wieku "bogaty mieszczanin - patrycjusz". Dosłownie tłumaczymy je jako "godny".
Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jarymi »

Zbyszku dzięki wielkie
Pozdrawiam Ryszard Jankielewicz

W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”