Ten sam?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Jakub_Rokita

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Ten sam?

Post autor: Jakub_Rokita »

Witam!

Mam problem z jedną osobą z mojego drzewa genealogicznego. Już kiedyś wspominałem chyba coś o tych osobach. Moje drzewo kończy się na Stanisławie Rokicie 1752/64-1825, synu Wawrzyńca i Cecylii. Pochodził on ze Stopnicy a zmarł w Szczaworyżu. Ponieważ brak ksiąg w Stopnicy sprzed 1875 roku, wydawało mi się, że wyżej nie zajdę. Jednak Ostatnio przeglądając zapisy tabelaryczne z parafii Stradów natrafiłem na Wawrzyńca Rokitę ur. 1701. Nie ma o nim póżniej żadnej wzmianki co do ślubu czy zgonu w parafii Stradów, a do Stopnicy to odległość niecałych 50 km. Moje pytanie brzmi: czy Wawrzyniec ze Stradowa to może być Wawrzyniec ze Stopnicy? Nie mam niestety jak tego potwierdzić, ale mam takie podejrzenie. Szczególnie, że te 50 km mnie nie zdziwiłoby - W Ocięsękach są dwa akta urodzeń Rokitów, którzy pochodzili z Janiny, odległej o 80 km od Ocięsęk. Reszta ich dzieci rodzi się oczywiście w Janinie.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

PS. Mam także podejrzenia co do Rokitów z Janiny (ok. 10 km od Stopnicy) i Szańca (ok. 20 km od Stopnicy) - czy oni też mogliby się wywodzić od tych ze Stopnicy?
Pozdrawiam - Jakub Rokita
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”